F Κριτική: Μετά την Καταιγίδα - Adrift - FilmBoy Κριτική: Μετά την Καταιγίδα - Adrift - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Μετά την Καταιγίδα - Adrift




    Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ταινία μας αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού το οποίο επιχειρώντας ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι στον Ειρηνικό, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια ισχυρότατη καταιγίδα. 
    Το αποτέλεσμα είναι το σκάφος να μείνει μισοδιαλυμένο, και οι δύο σύντροφοι τραυματισμένοι να προσπαθούν να επιβιώσουν.

    Ο Baltasar Kormakur μετά το παγωμένο Everest μεταφέρει τη δράση στον διόλου ειρηνικό ωκεανό, ξεδιπλώνοντας άλλη μια ιστορία επιβίωσης απέναντι στην αξεπέραστη δύναμη της φύσης. 

    Εδώ ο Kormakur επιλέγει να μοιράσει την αφήγησή του σε δύο χρόνους, παρουσιάζοντάς μας στο παρόν τη μάχη των δύο πρωταγωνιστών με τα στοιχεία της φύσης, και από την άλλη με συνεχή flashback μας αποκαλύπτει τη γνωριμία τους, τη σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, και τα γεγονότα που οδήγησαν στο μοιραίο ταξίδι. 

    Αυτό τεχνικά γίνεται αρκετά καλά, με τον σκηνοθέτη να διατηρεί ισορροπία και να χαρίζει ένα πετυχημένο οπτικά αποτέλεσμα με καλογυρισμένες έως εντυπωσιακές σκηνές δράσης, και ορισμένες έξυπνες λήψεις που είτε είναι δελεαστικά καλοκαιρινές, είτε φτάνουν στα όρια της ναυτίας.

    Σεναριακά όμως (και με τη σκηνοθετική προσέγγιση να ακολουθεί), το ρομαντικό κομμάτι που αφορά το παρελθοντικό μέρος, και το δραματικό το οποίο σχετίζεται με την επιβίωση στο παρόν, δεν κρίνονται ιδιαίτερα πετυχημένα. 



    Και σε επίπεδο διαλόγων οι οποίοι συχνά παρουσιάζουν μια αφέλεια, αλλά και στο γενικότερο κλίμα που δεν δημιουργεί μια ουσιαστική δραματοποίηση των γεγονότων και δεν μας κάνει να συμπάσχουμε με τους χαρακτήρες σε αυτόν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. 

    Θεματικά μπορεί να θυμίζει το All is Lost με τον «αμίλητο» Redford, αλλά οι ομοιότητες τελικά περιορίζονται στο κοινό τοπίο. 
    Μια (μικρή;) ευθύνη σε αυτό έχουνε και οι ηθοποιοί. 
    Το κινηματογραφικό δίδυμο Shailene Woodley (Snowden) και Sam Claflin (Their Finest), παρόλο που δημιουργούν ένα φωτογενές ζευγάρι, συχνά δεν μας πείθουν στο δραματικό κομμάτι που αναλογεί στις πολλές δυσκολίες που περνάνε, και δεν μας τραβάνε να αναλογιστούμε σε βάθος τη θέση στην οποία βρίσκονται.

    Έτσι έχουμε μια Hollywood-ιανού τύπου ταινία επιβίωσης. 
    Καλογυρισμένη και με ωραία σκηνοθετική ματιά, αλλά και με μια πιο ανάλαφρη ματιά απ’ ότι θα απαιτούσε το θέμα. 

    Στους κινηματογράφους από 31 Μαΐου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Μετά την Καταιγίδα - Adrift Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top