F Κριτική: Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές - Murder on the Orient Express - FilmBoy Κριτική: Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές - Murder on the Orient Express - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές - Murder on the Orient Express



    Η Αγκάθα Κρίστι παραμένει μια ιδιαίτερα αγαπητή συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, με τις υποθέσεις του Ηρακλή Πουαρό και της Μις Μαρπλ να έχουν μεταφερθεί με κάθε τρόπο στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο. 

    Όσον αφορά τον Πουαρό, έχει συνδεθεί με το πρόσωπο του σπουδαίου Peter Ustinov, με τον «τηλεοπτικό» David Suchet, και φυσικά με τον Albert Finney ο οποίος έχει ερμηνεύσει με μεγάλη επιτυχία τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο Orient Express του 1974, σε σκηνοθεσία Sidney Lumet

    Τώρα είναι σειρά του Kenneth Branagh (Dunkirk) να φορέσει το διάσημο μουστάκι του επιθεωρητή και να αναπαράγει το χρονικό της υπόθεσης, κάνοντας ένα remake εκείνης της κλασικής πλέον ταινίας. 

    Ενδιαφέρουσα η οπτική του για αναβίωση του θρυλικού Πουαρό, αν και, αναγκαστικά μάλλον, δείχνει εγκλωβισμένος στο ίδιο το concept. 
    Και η αλήθεια είναι ότι η θεματολογία και το στήσιμο των υποθέσεων της Αγκάθα Κρίστι, οι οποίες συχνά παρουσιάζονται έχοντας ως μοναδικό στόχο το «ποιος είναι ο δολοφόνος», δημιουργούν αρκετούς περιορισμούς. 

    Ο Branagh πάντως κάνει μια προσπάθεια να προσδώσει κάτι το διαφορετικό στην ιστορία και στην παρουσίασή της με μια πιο μοντέρνα κινηματογράφηση, αν και μερικές φορές φαίνεται να υπερβάλει σε κάποια παιχνίδια με την κάμερα. 
    Το καλογραμμένο μυστήριο μας οδηγεί στρωτά στη λύση της υπόθεσης, παράλληλα όμως επικεντρώνεται στη βίαιη ανθρώπινη φύση, με τον Πουαρό να έρχεται σαν δικαστής όταν οι πράξεις οδηγούν στην ταύτιση(;) των εννοιών εκδίκησης και δικαιοσύνης. 


    Επίσης σε μια προσπάθεια να μας βάλει καλύτερα στο κλίμα της εποχής, μας δίνει τις ανάλογες κοινωνικές και πολιτικές απόψεις που επικρατούσαν την περίοδο του μεσοπολέμου, εκμεταλλευόμενος ένα πολυεθνικό κράμα χαρακτήρων.

    Όσον αφορά τον πρωταγωνιστή, ο Βρετανός ηθοποιός είναι αρκετά καλός, και διαθέτοντας την απαραίτητη θεατρικότητα δημιουργεί πιστά το προφίλ του ιδιόμορφου ντετέκτιβ, με μια χιουμοριστική ματιά γύρω από κάποιες υπερβολές που ξεκινάνε από τον τρόπο ομιλίας και φτάνουν μέχρι το πλούσιο μουστάκι του. 

    Δίπλα του έχουμε ένα καστ αρκετών διάσημων ηθοποιών, όπου ξεχωρίζουν ο Johnny Depp (Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales), Michelle Pfeiffer (Mother!), Judi Dench (Victoria and Abdul), Penelope Cruz (The Brothers Grimsby), Willem Dafoe (What Happened to Monday). 
    Δυστυχώς η σκιαγράφηση των χαρακτήρων μένει στον ρόλο του πρωταγωνιστή, με τους υπόλοιπους να έχουν λίγο χρόνο επί της οθόνης ατομικά, αν και όλοι μαζί τα πάνε αρκετά καλά.

    Βλέποντας την ταινία και ξεχνώντας όλη την προϊστορία, έχουμε μια καλογυρισμένη και καλογραμμένη ταινία, και έναν πετυχημένο πρωταγωνιστή. 
    Από την άλλη, όσοι είναι μαθημένοι με τον κόσμο της Αγκάθα Κρίστι, δεν πρέπει να αναμένουν πολλές εκπλήξεις.

    Στους κινηματογράφους από 9 Νοεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές - Murder on the Orient Express Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top