F 7 Μουσικές σκηνές που θα γεμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες “μπαταρίες” σας! - FilmBoy 7 Μουσικές σκηνές που θα γεμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες “μπαταρίες” σας! - FilmBoy
  • Latest News

    7 Μουσικές σκηνές που θα γεμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες “μπαταρίες” σας!


    Η έλλειψη νέων παραγωγών που θα μπορούσαν μελλοντικά να βρεθούν σε ένα αντίστοιχο άρθρο, νομίζω είναι η αφορμή που κάνει κάθε χρόνο τα μέσα να ετοιμάζουν αυτού του είδους τις λίστες τους γύρω από τις Χριστουγεννιάτικες ταινίες. 
    Δυστυχώς αυτή η έλλειψη κάνει το έργο μας πιο δύσκολο, αφού κυριολεκτικά τα έχετε διαβάσει όλα, και με τις περισσότερες από τις καταχωρήσεις να είναι όχι απλά περασμένων ετών αλλά δεκαετιών, πώς να βρεις κάτι πρωτότυπο;

    Το έψαχνα, το σκεφτόμουν, και αφορμή για να καταλήξω στάθηκε μία παραγνωρισμένη σκηνή από μία από τις προσωπικά πιο αγαπημένες Χριστουγεννιάτικες ταινίες, το Home Alone
    Εκείνη, στην οποία ο Kevin λίγο πριν βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για να αντιμετωπίσει τους ληστές, μπαίνει στη κοντινή εκκλησία, ακούει τα κάλαντα από μια όμορφη χορωδία και συμφιλιώνεται με τον γερό-Marley. 

    Δεν είμαι θρήσκος (το αντίθετο, θα έλεγα), αλλά αυτή ήταν πάντα από τις πιο αγαπημένες μου σκηνές, η κατανυκτική ατμόσφαιρα, οι αγγελικές φωνές των μικρών παιδιών που σε γαληνεύουν και λειτουργούν ως “μπαταρία” συναισθημάτων.
    Πάμε να θυμηθούμε μερικές αντίστοιχες σκηνές…


    Φυσικά δε μπορώ να ξεκινήσω παρά από τη σκηνή που αποτέλεσε αφορμή αυτού του αφιερώματος, με τους Macaulay Culkin και Roberts Blossom από το Home Alone (1990) του Chris Columbus.




    Συνεχίζουμε με κάτι τελείως διαφορετικό, μια συγκλονιστική σκηνή από το Jagten (2012) του Thomas Vinterberg με τον ντροπιασμένο, δαρμένο και κατάφορα αδικημένο από τις ψεύτικες κατηγορίες ενός μικρού κοριτσιού, Mads Mikkelsen να μην αντέχει και να ξεσπάει κατά των γονιών της μικρής.




    Πάμε πολλές δεκαετίες πίσω και στο all-time classic It's A Wonderful Life (1946) του Frank Capra, και στο μεγαλειώδες φινάλε, με τον μετανιωμένο James Stewart να έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την αγάπη που του δείχνει ολόκληρη η πόλη, και κρατώντας στην αγκαλιά του την Donna Reed και τη μικρή Karolyn Grimes, να αντιλαμβάνεται πόσο χαζός ήταν, και να υποδέχονται το νέο έτος τραγουδώντας το Auld Lang Syne.




    Πηδάμε δυο δεκαετίες και φτάνουμε σε μία (τηλε)ταινία που, πολύ κακώς, δεν έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων θεατών ως κλασσική, το A Charlie Brown Christmas (1965) του Bill Melendez
    Στη τελευταία του σκηνή, ο Linus αφήνει για πρώτη φορά την αγαπημένη του κουβέρτα για να στερεώσει το Χριστουγεννιάτικο δένδρο και όλοι οι φίλοι μαζί κάνουν έκπληξη στον Charlie Brown και τραγουδούν το Hark! The Herald Angels Sing.




    Το 1954 ο Michael Curtiz σκηνοθέτησε το White Christmas, ένα κλασσικό μιούζικαλ που παρότι δεν κατάφερε να επανενώσει τους Bing Crosby και Fred Astaire, όπως ήταν αρχικά το σχέδιο, το ντουέτο του πρώτου με τον Danny Kaye λειτούργησε άψογα, και σε χορογραφίες του μεγάλο Bob Fosse, το μεγαλειώδες φινάλε με όλο το cast να τραγουδάει το ομότιτλο τραγούδι είναι απλά υπέροχο.




    Δεν είναι χορωδιακό, και δεν είναι κάλαντα, αλλά το Love Actually (2003) του Richard Curtis είναι ότι κοντινότερο έχει να επιδείξει η νέα χιλιετία σε Christmas classic και η ερμηνεία του All I Want For Christmas της νεαρής δεσποινίδος Olivia Olson, που δένει με τόσο ωραίο τρόπο τις ιστορίες του φιλμ, μας έχει μείνει αξέχαστο.




    Παραμονή Χριστουγέννων 1914. 
    Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 
    Στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου, Γερμανοί, Σκωτσέζοι και Γάλλοι στρατιώτες, αφήνουν κάτω τα όπλα και κάνουν μια μικρής διάρκειας ανακωχή, για να περάσουν μαζί αυτή τη γιορτινή ημέρα. 
    Ο Christian Carion το 2005 σκηνοθέτησε αυτή την συγκινητική, σκληρή και γεμάτη ελπίδα για την ανθρωπότητα ιστορία στο Joyeux Noël με πρωταγωνιστές τους Benno Fürmann, Guillaume Canet και Alex Ferns
    Η σκηνή της ανακωχή, όπου ακούμε τους τρεις στρατούς να τραγουδούν διστακτικά χριστουγεννιάτικα τραγούδια πριν τολμήσουν να δώσουν τα χέρια, έστω για μια νύχτα, είναι συγκλονιστική.




    Το cover του Put a Little Love in your Heart που ερμήνευσε ειδικά για τη ταινία η Annie Lenox δεν είναι καν Χριστουγεννιάτικο, όμως…who gives a shit! 
    To πιο xmasy feel-good φινάλε του Scrooged (1988) με τον Frank να βρίσκει επιτέλους το νόημα της ζωής του στη Claire, είναι σκηνή που έχουμε δει εκατοντάδες φορές και μπορούμε εύκολα να δούμε άλλες τόσες.




    Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας και στις οικογένειές σας...



    Αλέξανδρος Κυριαζής.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 7 Μουσικές σκηνές που θα γεμίσουν τις Χριστουγεννιάτικες “μπαταρίες” σας! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top