F TIFF 2017: Μαζί ή Τίποτα - In the Fade review - FilmBoy TIFF 2017: Μαζί ή Τίποτα - In the Fade review - FilmBoy
  • Latest News

    TIFF 2017: Μαζί ή Τίποτα - In the Fade review




    Η συμπάθεια του Fatih Akin για το ελληνικό κοινό και ειδικότερα το φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι αμοιβαία και κρατάει χρόνια. 
    Έτσι και η νέα του ταινία In the Fade δε μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, έστω κι αν ο ίδιος δε μπόρεσε να παρευρεθεί.

    Η Γερμανίδα Katja (Diane Kruger, The Host) είναι παντρεμένη με τον κουρδικής καταγωγής Nuri, και μαζί έχουν τον 6χρονο Rocco. 
    Παρότι αυτός έχει αμαρτωλό παρελθόν, αφού είχε καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών, τώρα ζουν μια ήρεμη οικογενειακή ζωή. 

    Μέχρι που όλα καταρρέουν όταν ο Nuri και ο Rocco πέφτουν νεκροί από αυτοσχέδια βόμβα που τοποθετείται έξω από το γραφείο του πρώτου. 
    Η Katja πρέπει να αποδεχτεί τη τραγική διπλή απώλεια, να συνεργαστεί με τη αστυνομία που εξετάζει το παρελθόν του συζύγου, αλλά και να αντιμετωπίσει τους δράστες που δεν αργούν να αποκαλυφτούν.

    Η μάστιγα της εθνικιστικής τρομοκρατίας δεν είναι ένα πρωτόγνωρο κινηματογραφικό θέμα, όμως η διαχείρισή του μέσω του ρεαλιστικού πρίσματος της κάμερας του Γερμανο-Τούρκου Akin, σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά απογοητεύει. 



    Με αιχμή του δόρατος τη συγκλονιστική ερμηνεία της Diane Kruger, που έχει μεγάλες πιθανότητες να την οδηγήσει στα Όσκαρ, παρακολουθούμε τη τραγική πορεία της γυναίκας στο θρήνο, την απελπισία, την οργή μέχρι την ανάγκη για δικαιοσύνη και εκδίκηση.

    Χωρίς ίχνος φαμφάρας, με σχεδόν ντοκυμενταρίστικο ρεαλισμό, ο οποίος όμως δεν είναι σε καμιά περίπτωση στεγνός και αποστειρωμένος, το φιλμ μετά την απαραίτητη και αρκούντως κατατοπιστική εισαγωγή, υιοθετεί ένα άκρως δραματικό mood χωρίς όμως να γίνεται μελό, με την Katja να περνάει ένα προς ένα τα στάδια του θρήνου. 

    Στη συνέχεια έχουμε μια στροφή 180 μοιρών με τη ταινία να μετατρέπεται σε ένα δυνατό δικαστικό δράμα, και να ολοκληρώνεται ως ένα αμφιλεγόμενο revenge film, που είναι στην ιδιοσυγκρασία του κάθε θεατή στο κατά πόσο συμφωνεί με τις επιλογές του σεναρίου και κατ' επέκταση της ηρωίδας.

    Το In the Fade είναι μία από τις must-watch ταινίες της χρονιάς που θα συζητηθεί πολύ μέχρι την ερχόμενη οσκαρική περίοδο, στην οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να συμμετέχει. 
    Λόγω των αναφορών στη νεοναζιστική κοινοβουλευτική οργάνωση της Ελλάδας, η ταινία σίγουρα θα συζητηθεί ακόμα πιο έντονα στη χώρα μας και μένει να δούμε τις αντιδράσεις…

    Αλέξης Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TIFF 2017: Μαζί ή Τίποτα - In the Fade review Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top