F Κριτική: Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση - War for the Planet of the Apes - FilmBoy Κριτική: Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση - War for the Planet of the Apes - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση - War for the Planet of the Apes




    Τα γεγονότα της ταινίας εκτυλίσσονται 2 χρόνια μετά από αυτά της δεύτερης, με τον πόλεμο να έχει πλέον κλιμακωθεί, και τους πιθήκους με αρχηγό τον Σίζαρ να ζουν μέσα στα δάση προσπαθώντας να προστατευτούν από τις συνεχείς επιθέσεις των ανθρώπων. 
    Ο Σίζαρ, μετά από μια επιχείρηση που θα του στοιχίσει σε προσωπικό επίπεδο, είναι πλέον αναγκασμένος να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσωπική εκδίκηση και στην προστασία του είδους του. 

    Το Planet of Apes είναι ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό franchise το οποίο ξεκίνησε εντυπωσιακά το μακρινό 1968 (με ένα από Τα Καλύτερα Φινάλε του FilmBoy). 
    Από τότε ακολούθησαν 4 συνέχειες και ένα ελεύθερο remake της πρώτης ταινίας από τον Tim Burton το 2001, για να φτάσουμε στο 2011 με ένα φιλόδοξο reboot της μυθολογίας μέσω μιας νέας σειράς ταινιών.   

    Ο Matt Reeves μας παρουσιάζει το πολυαναμενόμενο τελευταίο μέρος της τριλογίας (αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες ταινίες), έχοντας ήδη ανεβάσει πολύ τον πήχη από τη δεύτερη και πολύ καλή ταινία. 

    Με βάση το εξαιρετικό σκηνικό που έστησε ο Rupert Wyatt στην πρώτη ταινία, και προσθέτοντας έναν πιο κοινωνικό και αλληγορικό χαρακτήρα που σχετίζεται με τη δυνατότητα (;) συνύπαρξης και συνεργασίας διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, συνεχίζει και πάλι στο ίδιο επίπεδο. 

    Αξιοποιώντας τα καταπληκτικά εφέ μας παρουσιάζει εντυπωσιακές σκηνές μάχης, παίζει με την κάμερα με μπόλικα κινούμενα πλάνα, και δημιουργεί μια ατμόσφαιρα έντονου συναισθηματισμού που συμπληρώνεται ιδανικά από το υπέροχο soundtrack του Michael Giacchino


    Ο βασικός χαρακτήρας και σε αυτή την ταινία είναι ο Σίζαρ, γύρω από τον οποίο εξελίσσεται η δράση και συνεχίζεται η πετυχημένη σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του, με τον αφανή Andy Serkis (Star Wars: The Force Awakens) να κάνει άλλη μια φορά σπουδαία δουλειά. 

    Μόνο με τη φωνή και το βλέμμα του, μας μεταδίδει όλα τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί την οικογένειά του αλλά και τη μοίρα όλων των πιθήκων, ελπίζει να διατηρήσει έναν σωστό τρόπο ηγεσίας, και σαν άλλος Μωυσής αναζητά μια ανάλογη Γη της Επαγγελίας

    Από την άλλη, το σενάριο παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες καθώς ενώ είναι καλογραμμένο, η ουσιαστική πλοκή είναι αρκετά απλή και υπάρχει μια στατικότητα σε μεγάλο μέρος της ιστορίας. 

    Παράλληλα οι βοηθητικοί χαρακτήρες δεν αξιοποιούνται, με πρώτο δυστυχώς του Woody Harrelson (Now You See Me 2) ο οποίος μπορεί να διαθέτει την απαραίτητη τρέλα που απαιτεί ο ρόλος του (ένας ρόλος που θυμίζει αυτόν του Kurtz στο Apocalypse Now), αλλά δεν υποστηρίζεται σεναριακά καθώς ουσιαστικά έχει μια καλή σκηνή και 4-5 περάσματα από την οθόνη.

    Συνολικά μια καλή ταινία με καλογυρισμένη δράση, εντυπωσιακά εφέ, αλλά και τον απαραίτητο συναισθηματισμό όπως αρμόζει στο κλείσιμο μιας τριλογίας.

    Στους κινηματογράφους από 13 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση - War for the Planet of the Apes Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top