F Κριτική: Ο Κύκλος - The Circle - FilmBoy Κριτική: Ο Κύκλος - The Circle - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Κύκλος - The Circle



    Μια νεαρή κοπέλα (Emma Watson, The Beauty and the Beast) βρίσκει δουλειά σε μια πολύ μεγάλης δυναμικής τεχνολογική εταιρεία. 
    Με τον καιρό αρχίζει να προσαρμόζεται περισσότερο στην εταιρεία, στον τρόπο ζωής και στα θέλω της, μέχρι που φτάνει στο σημείο να αναδειχτεί μέσω κάποιων επαναστατικών προτάσεων. 

    Αλλά οι επαναστατικές προτάσεις γύρω από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας μπορεί να αποβούν επικίνδυνες.

    Ο σκηνοθέτης James Ponsoldt μεταφέρει το βιβλίο του Dave Eggers στον κινηματογράφο για να αξιοποιήσει ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. 
    Ένα θέμα που περιστρέφεται γύρω από τον σημερινό τρόπο ζωής που σχετίζεται με την εξάρτηση από τα social media. 

    Πολλές φορές σε βάζει να αναρωτηθείς για τους κινδύνους που περικλείονται, και τις προεκτάσεις αυτής της απώλειας ιδιωτικότητας που φτάνει σε σημείο παρακολούθησης. 
    Και όλα αυτά στο όνομα της ασφάλειας, κρύβοντας όμως ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους που συνδέονται με τη χειραγώγηση του κοινωνικού συνόλου, και μια ψευδαίσθηση κοινωνικότητας που συχνά οδηγεί σε μια επικίνδυνη απομόνωση. 

    Και μετά το όνομα της ασφάλειας ακολουθεί το όνομα της δημοκρατίας, για ακόμα πιο ριζοσπαστικές αλλά και ριψοκίνδυνες τακτικές.
    Ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό και τόσο επίκαιρο, που μπορεί η ταινία να χαρακτηρίζεται (και) ως επιστημονικής φαντασίας, αλλά πολλά επεισόδια που βλέπουμε είναι ανησυχητικά οικεία και ορατά ήδη στην εποχή μας. 


    Από κει και πέρα όμως, κινηματογραφικά, τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας δεν προσφέρουν  κάποια δυναμική στο όλο εγχείρημα. 
    Μια λίγη ακαδημαϊκότητα στη σκηνοθεσία με μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη, κάποιες διευκολύνσεις προς το τέλος για το κλείσιμο της ταινίας, και μια αρκετά μέτρια σκιαγράφηση των χαρακτήρων πλην της βασικής ηρωίδας που συναντάμε τη φιλότιμη Emma Watson

    Πέρα από τον πρώτο ρόλο όμως, οι υπόλοιποι χαρακτήρες μένουν ανεκμετάλλευτοι. 
    Και όταν έχεις ηθοποιούς σαν τον Tom Hanks (Inferno) τότε κάτι δεν έχει γίνει σωστά. 

    Για να είμαστε βέβαια λίγο επιεικείς, αυτός είναι ένας κίνδυνος που διακατέχει και τις περισσότερες μεταφορές βιβλίων στον κινηματογράφο, όπου κυρίως λόγω περιορισμένου χρόνου δεν μπορούν να παρέχουν μια ολοκληρωμένη απεικόνιση. Και στην προκειμένη περίπτωση είναι εμφανές κάτι τέτοιο, παρόλο που έχουμε μια γενικά προσεγμένη παραγωγή.

    Όσοι βρουν πάντως ενδιαφέρον το θέμα αξίζει να την παρακολουθήσουν, και ίσως η προβολή της ταινίας δώσει λίγη τροφή για σκέψη και αποτελέσει αφορμή για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.
    Τελευταία ταινία του πρόωρα χαμένου Bill Paxton, με συμμετοχές σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως Aliens, Apollo 13, Titanic, Edge of Tomorrow.

    Στους κινηματογράφους από 13 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Κύκλος - The Circle Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top