F Review: Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας - The Founder - FilmBoy Review: Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας - The Founder - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας - The Founder




    Η αληθινή ιστορία του Ray Kroc (Michael Keaton, Spotlight) που μετέτρεψε τα Mc Donalds των αδερφών Dick (Nick Offerman, Parks and Recreation) και Mac (John Carroll Lynch, Jackie) στην αυτοκρατορία fast food που γνωρίζουμε.

    Πρόκειται για μια από κάθε άποψη άψογα σχεδιασμένη ιστορία για το αμερικάνικο όνειρο. 
    Ξεκινώντας από το καστ, στο οποίο οι ηθοποιοί είναι διαλεγμένοι ένας κι ένας, ο Michael Keaton κερδίζει τη συμπάθεια μας ως ημι-αποτυχημένος πενηντάρης πωλητής που ψάχνει να βρει τη μεγάλη ιδέα που θα τον κάνει εκατομμυριούχο. 

    Όταν οι προσπάθειές του να πουλήσει μηχανές κατασκευής milkshake βρίσκουν κλειστές πόρτες, καταφεύγει στο να ακούει βινύλια για αυτοβελτίωση.
    Η τύχη του αλλάζει όταν ανακαλύπτει ένα μικρό εστιατόριο στην Καλιφόρνια.

    Υπεύθυνοι για τις λίγες αλλά καλά φτιαγμένες επιλογές μενού, το πρωτοποριακό γρήγορο service και τις μιας χρήσης συσκευασίες του είναι οι αδερφοί Mc Donald.
    Ξεχωρίζει ο Nick Offerman ως λιγομίλητος βαρύς Nick (του πάνε γάντι κάτι τέτοιοι ρόλοι). 

    Ο Kroc τους πείθει να αναλάβει να μετατρέψει το εστιατόριο τους σε franchise υπογράφοντας ένας συμβόλαιο με πολύ αυστηρούς όρους για τον ίδιο. 
    Τον βλέπουμε να πασχίζει να βρει τους καλύτερους επενδυτές και υπεύθυνους εστιατορίου και να αντιμετωπίσει τους δισταγμούς των αδερφών MacDonald στα μεγάλα ανοίγματά του.


    Ταυτόχρονα η σχέση του με τη γυναίκα του [η Laura Dern (99 Homes) σε έναν μικρό και ασήμαντο ρόλο για ηθοποιό του δικού της βεληνεκούς] δυσχεραίνει και γνωρίζει την ελκυστική Joan (Linda Cardellini, Daddy's Home) με την οποία μοιράζεται επεκτατικά ενδιαφέροντα και ένα υπέροχο ντουέτο στο πιάνο.

    Κάπως ξαφνικά προς το τέλος της ταινίας, ο Kroc επιχειρεί να πάρει απόλυτο έλεγχο της επιχείρησης από τους αδερφούς McDonalds και από κακομοίρης γίνεται πραγματικό αρπακτικό. 
    Παρόλα αυτά δεν τον αντιπαθούμε ούτε τότε, αν και ταλαιπωρεί τα συμπαθέστατα αδέρφια. 

    Ίσως, γιατί πραγματικά νιώθουμε ότι ο ήρωας το αξίζει. 
    Όπως λέει κι ο ίδιος: «Τίποτα δεν μπορεί να πάρει το μέρος της επιμονής, ούτε το ταλέντο, ούτε η ευφυΐα, ούτε η μόρφωση.». 
    Κι αυτό κάνει ο ήρωας μας μέχρι το τέλος, παρά τη μεγάλη ηλικία του και τα όχι που ακούει. 
    Επιμένει. 

    Σκηνοθετεί ο John Lee Hancock και υπεύθυνος για το πολύ καλό σενάριο είναι ο Robert D. Siegel.
    Αξίζει να το δείτε όσοι ονειρεύεστε να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση ή να κλέψετε την επιχείρηση κάποιου άλλου. 
    Ωστόσο, και οι υπόλοιποι θα το ευχαριστηθείτε όπως γίνεται πάντα με τις καλοφτιαγμένες με κλασσική χολιγουντιανή φόρμουλα ταινίες.

    Από 23 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους.

    Μαρίνα Μέλη.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Ιδρυτής μιας Αυτοκρατορίας - The Founder Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top