F Review: Ο Καλύτερός μου Φίλος - Α Dog’s Purpose - FilmBoy Review: Ο Καλύτερός μου Φίλος - Α Dog’s Purpose - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Καλύτερός μου Φίλος - Α Dog’s Purpose




    Οι ταινίες με σκυλιά για πρωταγωνιστές, χρησιμοποιούν ένα εύκολο κόλπο: την αγάπη των ανθρώπων για τα φιλικά τετράποδα. 
    Όλοι αγαπάνε τα σκυλιά. 
    Οπότε με το να τα χρησιμοποιείς στην ταινία σου έχεις εξασφαλίσει ήδη ένα κομμάτι από τους θεατές. 

    Συνήθως πρόκειται είτε για κωμωδίες όπως το Τέρνερ και Χουτς (1989), Λαγωνικό Κ9 (1989), Μπετόβεν (1992) κ.α., είτε για δράματα (ή μάλλον ‘δραμεντί’) όπως το Μάρλεϊ: Ένας Μεγάλος Μπελάς (2008), το Χάτσικο: Η Ιστορία Ενός Σκύλου (2009) κτλ. 
    Ειδικά στην τελευταία κατηγορία, ξέρεις από την αρχή ότι προς το τέλος ο σκύλος θα πεθάνει και εσύ θα γίνεις κομμάτια, λες και ήτανε δικός σου. 

    Οπότε αυτές οι ταινίες έχουν κάτι που είναι a priori αρεστό. 
    Θυμάμαι ακόμα πως μικρός δεν χόρταινα να βλέπω το Μπένζι ο Κυνηγημένος της Disney (1987), αν και προσωπικά θεωρώ πως η καλύτερη ταινία με σκυλιά που έχει βγει είναι το White God του 2014 (βρείτε την, δείτε την).

    Το A Dog’s Purpose είναι μια αμερικάνικη ταινία που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του W. Bruce Cameron και είναι σκηνοθετημένη από τον Σουηδό Lasse Hallström, o οποίος παλιότερα μας είχε δώσει και μια άλλη ταινία με σκύλο - το Χάτσικο – στην οποία πολλοί ακόμα μου μιλάνε για αυτή ενθουσιασμένοι. 
    Πρέπει να άρεσε σε όλους έτσι; 
    ΟΛΟΥΣ. 

    Το σταριλίκι της ταινίας περιορίζεται στην Britt Robertson (Mother's Day), στον πάντα συμπαθή Dennis Quaid (Truth) και στον Josh Gad, που εδώ τον ακούμε μόνο σαν τη συνείδηση του σκύλου. 

    Πρόσφατα η ταινία έγινε θέμα στον Τύπο, όταν δημοσιεύτηκε ένα βίντεο από τα γυρίσματα που δείχνει έναν εκπαιδευτή να προσπαθεί να ρίξει με το ζόρι ένα φοβισμένο λυκόσκυλο σε κυματώδη νερά, κάτι που προκάλεσε την οργή της Κοινής Γνώμης. 
    Ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί δήλωσαν πως δεν ήταν παρόν στο περιστατικό, ενώ η πρεμιέρα της ακυρώθηκε στην Αμερική. 

    Μάλιστα, σήμερα η Odeon μας κοινοποίησε την ανακοίνωση της εταιρίας παραγωγής της ταινίας, την Amblin Entertainment, που πήραν επίσημη θέση σχετικά με το θέμα, μαζί με τους βασικούς συντελεστές, λέγοντας πως τηρήθηκαν αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας κατά τα γυρίσματα (θα βρείτε ολόκληρη την ανακοίνωση και τα link στο τέλος).

    Το εν λόγω βίντεο εξετάζεται ακόμα και παρόλο που ο ‘Ηρακλής’ – το επίμαχο λυκόσκυλο, ήταν άνετο με όλα τα stunt του, τη συγκεκριμένη μέρα που δεν ήθελε να μπει στο νερό η ομάδα παραγωγής της Amblin δεν γύρισε αυτό το πλάνο. 

    Ο ‘Ηρακλής’ όπως πληροφορηθήκαμε είναι υγιέστατος και χαρούμενος. 
    Επίσης, καλύτερη διαφήμιση δε θα μπορούσε να είχε.

    Το A Dog’s Purpose ξεκινά κάπου στα 60's όπου μια οικογένεια αγοράζει ένα σκύλο ράτσας Γκόλντεν Ριτρίβερ για το μικρό τους αγοράκι. 
    Παρακολουθούμε τις ζωές τους καθώς μεγαλώνουν ενώ παράλληλα ακούμε τις σκέψεις του σκύλου για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω του και τις αστείες ερμηνείες που τους δίνει. 

    Σε συνάρτηση με αυτό αναρωτιέται για την ύπαρξη του και ψάχνει να βρει το νόημα της, τον σκοπό της. 
    Κάπου στα μισά της ταινίας, η ιστορία που παρακολουθείς τόση ώρα τελειώνει με το θάνατο του σκύλου, ο οποίος μετενσαρκώνεται σε μια άλλη ράτσα, σαν κουτάβι τώρα, όπου νέα αφεντικά το υποδέχονται και βλέπεις τις ζωές τους.
    Άλλοι πρωταγωνιστές και άλλη ιστορία. 



    Μετά γίνεται πάλι το ίδιο, ο σκύλος πεθαίνει και μετενσαρκώνεται η ψυχή του (μαζί με τις αντοχές του θεατή) σε άλλο σώμα και καινούργια ιστορία. 
    Και αυτό γίνεται ξανά και ξανά ανά δεκαετίες μέχρι στο τέλος να ξανασυνδεθεί με την πρώτη ιστορία. 

    Αν νομίζετε πως ήταν κουραστικό, πολύ καλά κάνετε. 
    Το πρόβλημα δεν είναι πως βαριέσαι. 
    Είναι πως ενώ έχεις επενδύσει στους πρωταγωνιστές και την ιστορία τους, η ταινία μετά αλλάζει ρυθμό και σε πετάει διαδοχικά σε άλλες. 
    Είναι λες και βλέπεις αυτοτελή επεισόδια κάποιας σειράς. 

    Τα σκυλιά έχουν τη πλάκα τους και οι πρωταγωνιστές είναι ευχάριστοι, μα σε δυο ώρες διάρκειας αρχίζεις να νιώθεις πως βάρυνε σεναριακά προκειμένου να σου πει κάτι που θα μπορούσε να το είχε κάνει στο μισό χρόνο.

    Επίσης, δεν έφτανε που η ταινία θέλει να αποδεχτείς την αιώνια συνείδηση του σκύλου που μετενσαρκώνεται (και μιλάει στα σοβαρά για αυτό), αλλά αυτή η ντετερμινιστική εξήγηση που έδωσε για τον αληθινό σκοπό των σκυλιών στον κόσμο, μοιάζει λίγο αστεία, αφελής και άδικη προς αυτά, αν και αυτό είναι για άλλη συζήτηση, φιλοσοφικού περιεχομένου.

    Φυσικά και έχουμε κωμικές, αλλά και δακρύβρεχτες σκηνές για όλη την οικογένεια και είναι σίγουρο πως όσοι έχουν μεγαλώσει ή μεγαλώνουν με κάποιο τετράποδο θα την εκτιμήσουν περισσότερο. 

    Τα μουσικά κομμάτια αλλάζουν όπως και οι εποχές της ταινίας, οι ερμηνείες πέρα από κάποιους δεύτερους ρόλους είναι οι αναμενόμενες, ενώ κάποιες μικρές σεναριακές τρύπες βρίσκονται διάσπαρτες εδώ κι εκεί. 
    Πάντως οι καλύτεροι ερμηνευτές στην ταινία είναι τα σκυλιά, να το πούμε αυτό.
    Ή μάλλον οι εκπαιδευτές τους.. 

    Ο Hallström κινηματογραφεί με μεράκι τα φιλικά τετράποδα και τους χαρακτήρες που τους απαρτίζουν, ενώ παραδόξως δεν γίνεται ποτέ πολύ μελοδραματικός. 

    Κάτι άλλο που πρέπει να αναφέρω είναι ο χαρακτήρας του σκύλου, που παραμένει ίδιος σε κάθε μετενσάρκωση. 
    Παρότι διατηρεί τη μνήμη του και είναι σε θέση να ερευνά έννοιες όπως ο Σκοπός, ωστόσο η σκέψη του παραμένει απλή. 

    Δεν μπορεί να καταλάβει απλά συναισθήματα και πράξεις των ανθρώπων και δεν εξελίσσεται από την πρώτη φορά που ήρθε στον κόσμο μέχρι και την τελευταία.
    Παρατηρεί και ερμηνεύει σαν ένα κουτό πλάσμα τη στιγμή που η ταινία παραδέχεται πως έχει αυτοσυνείδηση και λογική σκέψη. 
    Ίσως για αυτό του πήρε τέσσερις ζωές για να βρει το σκοπό του.

    Το A Dog’s Purpose είναι μια ταινία που θα την πρότεινα αυστηρά σε ζωόφιλους και ιδίως όσους έχουν τρέλα με τα σκυλιά. 
    Τους υπόλοιπους μπορεί να τους κουράσει ή να τους φανεί αδιάφορη.
    Καταφέρνει να γίνει δραματική ή κωμική, αλλά της παίρνει πολύ ώρα και επαναλαμβάνεται συχνά. 

    Οι έξτρα ιστορίες που έχει μέσα της την κάνουν να μοιάζει περισσότερο με ανθολογία, κάτι που ενδέχεται να ξενίσει. 
    Τα τετράποδα που παρελαύνουν είναι αξιολάτρευτα, αλλά σε μια ταινία δεν φτάνει μόνο αυτό.

    Στους κινηματογράφους από 26 Ιανουαρίου.

    Μιχάλης Δαγκλής.




        Δηλώσεις εταιρίας παραγωγής, Amblin Entertainment & της εταιρίας διανομής, Universal:

    «Η ταινία «Ο Καλύτερος Φίλος Μου», σε παραγωγή της Amblin Entertainment και διανομή της Universal, είναι ένας εορτασμός της ξεχωριστής σχέσης μεταξύ των ανθρώπων και των σκύλων τους. Στο πνεύμα αυτής της σχέσης, η ομάδα παραγωγής της Amblin, ακολούθησε αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας ώστε να καλλιεργήσει ένα ηθικό και ασφαλές περιβάλλον για τα ζώα.

    Ενόσω συνεχίζουμε να εξετάζουμε τα συμβάντα που αποτυπώνονται στο μονταρισμένο υλικό, η Amblin είναι βέβαιη πως υπήρξε τεράστια φροντίδα και ενδιαφέρον στο πρόσωπο του Γερμανικού Ποιμενικού, Ηρακλή, όπως και σε όλους τους άλλους σκύλους. Υπήρξαν πολλές ημέρες πρόβας των σκηνών στο νερό, ώστε να διασφαλιστεί πως ο Ηρακλής θα ήταν άνετος με όλα τα stunts. Την ημέρα του γυρίσματος, ο Ηρακλής δεν ήθελε να πραγματοποιήσει το stunt που είδαμε στο βίντεο, έτσι, η ομάδα παραγωγής της Amblin δεν γύρισε αυτό το πλάνο. Ο Ηρακλής είναι χαρούμενος και υγιής».


    Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Ντένις Κουέιντ, βρέθηκε στην εκπομπή της Έλεν Ντετζένερις και τοποθετήθηκε επίσης επί του θέματος.

    Dennis Quaid Discusses the On-Set Controversy About His New Film


    Ο συγγραφέας Γ. Μπρους Κάμερον μιλάει στην εκπομπή Access Hollywood

    'A Dog's Purpose' Author Comes To The Movie's Defense (Exclusive)


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Καλύτερός μου Φίλος - Α Dog’s Purpose Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top