F Review: Γαλλική Σουίτα - Suite Francaise - FilmBoy Review: Γαλλική Σουίτα - Suite Francaise - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Γαλλική Σουίτα - Suite Francaise


     
    Εξαιρετική από πλευράς ονομάτων καστ κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου της Irene Nemirovsky,  που διαδραματίζεται στην κατεχόμενη από τους Ναζί  Γαλλία, με μετριότατα όμως αποτελέσματα. 

    To  Suite Francaise γράφτηκε από το θύμα του Ολοκαυτώματος Irene Nemirovsky, έμεινε ανολοκλήρωτο αφού η συγγραφέας έχασε τη ζωή της στο Άουσβιτς και εκδόθηκε πολλά χρόνια μετά το θάνατο της . 

    Η  κόρη της είχε στην κατοχή της για πολλά χρόνια το χειρόγραφο της μητέρας της, όμως πιστεύοντας πως ήταν ημερολόγιο από την ζωή της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δεν το είχε διαβάσει ποτέ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα ψυχοφθόρο για αυτήν. 

    Μέχρι που το ... διάβασε και τελικά το βιβλίο εκδόθηκε το 2004 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. 

    Η Michelle Williams (Oz: The Great and Powerful) πρωταγωνιστεί  στην ταινία υποδυόμενη τη Lucille, μια από τις πολλές γυναίκες της εποχής που ζούσαν περιμένοντας την επιστροφή των συζύγων τους από το μέτωπο. 

    Μαζί  με την πεθερά της, μια ιδιαίτερα αυστηρή κυρία του καλού κόσμου που υποδύεται η Kristin Scott Thomas (The Invisible Woman), καταφθάνουν στο αγρόκτημά τους λίγο έξω από το Παρίσι, τις ημέρες που οι Νάζι προελαύνουν προς  την πρωτεύουσα της Γαλλίας. 

    Όταν όμως στο όμορφο σπίτι τους έρχεται να εγκατασταθεί ο λοχαγός των Ναζί Bruno von Falk [ο Matthias Schoenaerts (Far From the Madding Crowd) που τελευταία έχει πάρει τις ταινίες εποχής επ΄ ώμου) o έρωτας, βοηθούμενος από την αγάπη της Lucille και του Bruno για το πιάνο, θα τους χτυπήσει την πόρτα. 


    Ταυτόχρονα θα ανάψει τα πάθη στο  μικρό χωριό, μιας  και μια τέτοια σχέση εθεωρείτο εντελώς κατακριτέα . 

    Τα πράγματα θα μπλέξουν ακόμα περισσότερο όταν οι Ναζί θα αρχίσουν να καταζητούν τον αντιστασιακό αγρότη Benoit (Sam Riley, Maleficent), σύζυγο της Madeleine (Ruth Wilson, The Lone Ranger), της καλύτερης φίλης της Lucille. 

    Το πρόβλημα της ταινίας είναι πως  δεν έχει καθόλου νεύρο, αφού όσα γίνονται ακολουθούν ένα σταθερά σχεδόν βαρετό ρυθμό, χωρίς καμία ουσιαστική κορύφωση. 

    Η σκηνοθεσία του Saul Dibb είναι τηλεοπτικής αισθητικής που χαντακώνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι όλο το καστ (...στην κατεχόμενη Γαλλία) μιλάει αγγλικά (ακόμα και η Kristin Scott Thomas που μιλάει άπταιστα την γαλλικήν) με ολίγα γερμανικά εδώ κι εκεί από τους Ναζί.


    Προσθέστε σε όλα αυτά πως η Margot Robbie (The Wolf of Wall Street), το όνομα της οποίας θα διαβάσετε στα credits παίζει για περίπου μόλις πέντε λεπτά (αίσχος κύριε σκηνοθέτα), καθώς και το ελαφρώς σαπουνοπεροειδές ώρες-ώρες σενάριο και έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα μιας χαμένης ευκαιρίας ή μιας χρυσής μετριότητας (εξαρτάται πως το βλέπει κανείς).

    Στους κινηματογράφους από 20 Αυγούστου.

    Νίκος Παλάτος.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Γαλλική Σουίτα - Suite Francaise Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top