F Review: Το Βιβλίο της Ζούγκλας - The Jungle Book - FilmBoy Review: Το Βιβλίο της Ζούγκλας - The Jungle Book - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Το Βιβλίο της Ζούγκλας - The Jungle Book



    Live action/computer animated  κινηματογραφική μεταφορά της κλασικής παραμυθένιας ιστορίας του Rudyard Kipling, που πετυχαίνει διάνα.
    Το Βιβλίο της Ζούγκλας είναι μια σειρά βιβλίων που ο σπουδαίος Άγγλος συγγραφέας δημοσίευε σε περιοδικά στα τέλη του 19ου αιώνα.

    Μία από αυτές της ιστορίες-η πιο γνωστή ίσως- είναι αυτή του μικρού Μόγλη που εγκαταλειμμένος στη ζούγκλα της Ινδίας, μεγαλώνει έχοντας για γονείς και ταυτόχρονα φίλους του, τα άγρια ζώα.

    Με την πιο πετυχημένη μεταφορά στο σινεμά να είναι η καθαρά animated εκδοχή της Disney το 1967, ο σκηνοθέτης Jon Favreau αναλαμβάνει να δώσει μια πιο σύγχρονη version του Μόγλη και του κόσμου του.

    Εκμεταλλευόμενος πλήρως τις προηγμένες τεχνολογικά δυνατότητες του CGI, μεγαλουργεί στο κομμάτι που έχει να κάνει με την ψηφιακή δημιουργία του ζωικού βασιλείου της ζούγκλας.

    Έχοντας μάλιστα μια σειρά εξαιρετικών ονομάτων στο καστ να έχουν αναλάβει τις φωνές των ζώων -και να δίνουν μερικοί από αυτούς τον καλύτερο τους εαυτό – η επιτυχία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

    Ο Μόγλης (ο πρωτοεμφανιζόμενος πιτσιρικάς Neel Sethi) υιοθετείται από τον πάνθηρα Μπαγκίρα (με τη φωνή του Ben Kingsley) μετά το θάνατο του πατέρα του μικρού.

    Ο Μπαγκίρα με τη βοήθεια μιας αγέλης λύκων μεγαλώνει τον Μόγλη, μαθαίνοντάς του τους κανόνες της ζούγκλας, οι οποίοι βέβαια αντικατοπτρίζουν τον κόσμο των ανθρώπων («μην παίζεις με τη φωτιά», «να μένεις πάντα ενωμένος με τους φίλους σου» κτλ)

    Όταν όμως ο κακιασμένος τίγρης Σιρ Χαν (Idris Elba) ανακαλύπτει την ύπαρξη του Μόγλη και απειλεί να τον σκοτώσει, ο Μπαγκίρα προσπαθεί να τον φυγαδεύσει στο χωριό των ανθρώπων.

    Στο δρόμο γνωρίζεται με τον παγαπόντη και τεμπέλη αρκούδο Μπαλού (με τη φωνή ενάς απίθανος Bill Murray) ο οποίος αναλαμβάνει να διδάξει στον Μόγλη  την πιο ανέμελη πλευρά της ζωής, περνώντας όμως και μια μεγάλη περιπέτεια όταν θα μπλέξουν με τον γιγαντιαίο πίθηκο Βασιλιά Λούι (Christopher Walken).


    Στο κομμάτι της ταινίας με τον Μπαλού και τον Λούι, το φιλμ παίρνει μια κάπως πιο παιδική μορφή, μιας και ακούγονται ακόμα δύο τραγούδια από το κλασικό πια φιλμ της Disney του 1967, χωρίς όμως αυτό να πρόκειται να ενοχλήσει σε καμιά περίπτωση τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αφού οι Murray και Walken δίνουν ρέστα, δείχνοντας να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή που δανείζουν τη φωνή τους στα ζώα που υποδύονται.

    Ίσως αυτό να γίνεται και επίτηδες –σαν ένα είδος ευχάριστου διαλείμματος για τους μικρούς μας φίλους- αφού κατά τα άλλα ο Favreau δεν ωραιοποιεί τον άγριο κόσμο της ζούγκλας, παρουσιάζοντας τον με έναν κάπως σκληρό τρόπο για τα μάτια των παιδιών, με τα άγρια θηρία να είναι διατεθειμένα να πολεμήσουν μέχρι θανάτου για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

    Ικανοποιητικός ο μικρός Neel Sethi στο ρόλο του Μόγλη, ειδικά εάν αναλογιστεί κάποιος πως έπαιζε σε όλη την ταινία έχοντας απέναντι του ψηφιακούς χαρακτήρες.

    Είναι όμως αυτοί ακριβώς οι χαρακτήρες που κλέβουν την παράσταση και αποτελούν το λόγο να δείτε την ταινία.

    Οι κινήσεις τους, η ομιλία τους, τα βλέμματά τους, είναι όλα άψογα και εντελώς αληθοφανή μέσα στο ψεύτικο ψηφιακό περιβάλλον, συνεπικουρούμενα μάλιστα από τη μεγάλη φόρμα των ηθοποιών που έχουν αναλάβει τα... φωνητικά καθήκοντα.

    Με τη σεκάνς της διαφυγής από το παλάτι του Βασιλιά Λούι να αποτελεί ένα έξοχο δείγμα action movie, το Βιβλίο της Ζούγκλας είναι ένα εξαιρετικό δείγμα παιδικής ταινίας για όλες, μα όλες τις ηλικίες.

    Στους κινηματογράφους από 21 Απριλίου.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Το Βιβλίο της Ζούγκλας - The Jungle Book Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top