F Review: Νιότη - Youth - FilmBoy Review: Νιότη - Youth - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Νιότη - Youth



    Ένας διάσημος μαέστρος, αποσυρμένος από την ενεργό δράση, αναπαύεται σε πολυτελές ξενοδοχείο των ελβετικών Άλπεων, συντροφιά με την κόρη του (Rachel Weisz, Oz The Great and Powerful) και τον κινηματογραφιστή στενό του φίλο. 

    Ενώ ένας απεσταλμένος της βασίλισσας Ελισάβετ προσπαθεί να τον ανεβάσει ξανά στο πόντιουμ, για χάρη του πρίγκιπα Φιλίππου.

    Ο Φρεντ Μπάλιντζερ (Michael Caine, Kingsman: The Secret Service) έχει τη δύναμη και την πολυτέλεια να αρνείται πεισματικά, να διευθύνει τη συναυλία για τον εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού πρίγκιπα. 

    Δεν έχει όμως τη δύναμη να βιώσει και να εκφράσει τα συναισθήματά του για τους ανθρώπους γύρω του. 

    Ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Μικ Μπόιλ (Harvey Keitel, Moonrise Kingdom) προσπαθεί μάταια να εμπνευστεί το ιδανικό φινάλε, για την ταινία-διαθήκη του και συγκρούεται με την μόνιμη πρωταγωνίστρια των ταινιών του και παλιά φίλη του Μπρέντα Μορέλ (Jane Fonda, The Butler). 

    Όλοι τους νιώθουν αδύναμοι μπροστά στις πραγματικές προκλήσεις του παρόντος. 

    Είτε χαρακτηρίζονται από τους γιατρούς ως πλήρως «απαθείς», είτε καταφεύγουν σε πλαστικές επεμβάσεις κι επίπλαστες ομορφιές, είτε αναπολούν συνεχώς το ένδοξο παρελθόν της νιότης τους, νιώθοντας τρόμο απέναντι στο σήμερα.

    Ο Paolo Sorrentino, μετά τον περσινό του θρίαμβο με την Τέλεια Ομορφιά, επιστρέφει στο γνώριμο ύφος του δημιουργώντας άλλο ένα κινηματογραφικό ποίημα – ένα φιλοσοφικό δοκίμιο από εικόνες, λέξεις και ήχους. 

    Λεπτό χιούμορ, συγκρατημένο γκροτέσκο, φινέτσα, οπερατικά – μπαρόκ μεγέθη και διάθεση, κι επιπλέον οι άμεσες φελλινικές επιρροές του είναι ορισμένα από τα βασικά στοιχεία που αποτελούν το προσωπικό του στίγμα και στις δύο ταινίες. 


    Η σκηνοθεσία του έρχεται από την εποχή των μεγάλων «auteurs» και της ακμής της Τσινετσιτά. 
    Συνθέτει απίστευτης ομορφιάς και δύναμης εικόνες μαζί με το μόνιμο συνεργάτη του, διευθυντή φωτογραφίας Luca Bigazzi (La grande bellezza).  

    Επιβάλλονται με το χειρισμό και την τοποθέτηση των όγκων στα κάδρα τους, τα «μαγικά» travelling και την μέγιστη αξιοποίηση των όλων εκφραστικών τους μέσων στο σύνολο.

    Οι πρωταγωνιστές φιλοσοφούν περί ζωής, σχέσεων, έρωτα, αγάπης, χρόνου, θανάτου, ομορφιάς και διστάζουν να ενεργήσουν πια δραστικά στη ζωή τους, μέσα σε ένα τοπίο ιδανικό, που μοιάζει με παράδεισο, μα κάθε άλλο παρά αυτό είναι. 
    Michael Caine και Jane Fonda είναι συγκλονιστικοί…

    Όπως και η χώρα στην οποία πια κινούνται κι αναπνέουν, έτσι και οι ίδιοι παραμένουν ουσιαστικά «ουδέτεροι», απαθείς και κρυμμένοι στη γυάλα τους.
    Κάποιος από αυτούς, όμως, φαίνεται να καταφέρνει να βγει στο φως…

    Πρόκειται για μία ταινία – εμπειρία! 
    Η απλότητα της ομορφιάς της, οι χαρακτήρες, οι λεπτοδουλεμένοι διάλογοι, ο ελεγειακός της χαρακτήρας, ο λυρισμός της, οι ερμηνείες που κεντάνε και οι μοναδικές εμπνεύσεις του σκηνοθέτη μιλούν κατευθείαν στην ψυχή κάθε ζωντανού θεατή. 

    Ίσως δείτε με διαφορετικό μάτι τα πράγματα γύρω σας, με την έξοδό σας από τη σκοτεινή αίθουσα…
    Κι αυτό είναι κάτι σπάνιο και σημαντικό….

    Βραβεύθηκε στο Κάρλοβυ Βάρυ και διεκδίκησε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.

    Στους κινηματογράφους από 15 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Νιότη - Youth Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top