F Best Asian Films: Masquerade (2012) - FilmBoy Best Asian Films: Masquerade (2012) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Masquerade (2012)



    Μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών στη Νότιο Κορέα και το κατά γενική ομολογία καλύτερο κορεάτικο costume drama, το Masquerade έσπασε τα ταμεία το 2012, όντας πλέον το έκτο πιο εμπορικό φιλμ στην ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου και μονοπώλησε και τα 49α βραβεία Grand Bell, κερδίζοντας σε 15 κατηγορίες. 

    Όπως γίνεται κατανοητό, έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά εντυπωσιακό φιλμ. 
    Ας δούμε όμως περί τίνος πρόκειται.

    To σενάριο, το οποίο βασίζεται στη ζωή του Gwanghae, ενός Κορεάτη βασιλιά, που κυβέρνησε από το 1574 ως το 1641, έχει ως εξής: 

    O επαγγελματίας κωμικός Ha Seon προσλαμβάνεται ως σωσίας του βασιλιά Gwanghae, ο οποίος φοβάται πως υπάρχει σχέδιο για τη δολοφονία του. 

    Όλα φαίνονται να πηγαίνουν καλά μέχρι τη στιγμή που ο βασιλιάς πέφτει θύμα δηλητηρίασης και αναγκάζεται να αποσυρθεί, με αποτέλεσμα ο Ha Seon να αναγκαστεί να παίξει τον ρόλο του. 

    Θιασώτες της αντικατάστασης είναι ο Πρώτος Σύμβουλος, Heo Gyun και ο Πρώτος Ευνούχος, που προσπαθούν να μεταλλάξουν τον κωμικό, ώστε να φέρεται σαν πραγματικός βασιλιάς, με κωμικοτραγικές συνέπειες. 

    Τα υπόλοιπα θα σας αφήσω να τα παρακολουθήσετε μόνοι σας.

    Σκηνοθέτης της ταινίας ο Chang Min Choo, του οποίου το μεγαλύτερο επίτευγμα στην συγκεκριμένη παραγωγή είναι πως κατάφερε να ενσωματώσει τόσο πολύ χιούμορ σε μία τόσο σοβαρή θεματολογία, καταφέρνοντας να κάνει τα πολιτικά θέματα του 17ου αιώνα τόσο ψυχαγωγικά. 

    Επιπλέον οι χαρακτήρες του, προεξαρχόντως του βασιλιά και του σωσία του είναι πραγματικά άψογα σκιαγραφημένοι, με του υπολοίπους (Πρώτος Σύμβουλος, Πρώτος Ευνούχος, Αρχηγός των σωματοφυλάκων) να δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω που κάνει το Masquerade την καλύτερη ταινία του είδους της.


    Ουσιαστικά δεν υπάρχει χαρακτήρας που να υστερεί, σε ένα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα.

    Απόλυτος σταρ της ταινίας είναι φυσικά ο Byung Hun Lee, στον διπλό ρόλο του βασιλιά Gwanghae και του Ha Seon, ο οποίος αποδίδει δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες με την ίδια ποιότητα. 

    Αποκορύφωμα αποτελεί η διαδικασία μεταμόρφωσης του από έναν αστείο ανθρωπάκο σε μία ηγεμονική φιγούρα που εμπνέει σεβασμό. 
    Το κομμάτι αυτό είναι και το πιο ευχάριστο να παρακολουθεί κανείς. 

    Η αλήθεια είναι πως τον συγκεκριμένο δεν τον είχα και σε τόσο μεγάλη υπόληψη αλλά με την παρούσα, η οποία είναι αναμφίβολα η καλύτερη δουλειά στην καριέρα του, με αποστόμωσε εκκωφαντικά.

    Από τους υπόλοιπους ξεχώρισα τον Seung Ryong Ryu ως πρώτο σύμβουλο, του οποίου η αλληλεπίδραση με τον προαναφερθέντα, δημιουργεί τις πιο διασκεδαστικές στιγμές του φιλμ.

    Όπως προείπα όμως δεν υστερεί κανείς από το επιτελείο των ηθοποιών, το οποίο αποτελεί και το μεγάλο ατού της ταινίας

    Τεχνικά τώρα έχουμε να κάνουμε με μια υπερπαραγωγή, η οποία οπτικά είναι άψογη, με αποκορύφωμα την αναπαράσταση του περιβάλλοντος του παλατιού και τα κουστούμια των χαρακτήρων. 
    Δεν νομίζω πως μπορεί κάποιος να βρει εύκολα τεχνικό ψεγάδι.

    Συνοψίζοντας, θεωρώ πως το Masquerade αξίζει πλήρως όλη του τη φήμη και την επιτυχία, όντας ένα πραγματικά εξαιρετικό φιλμ. 

    Και σε μια προσωπική νότα, είναι το πρώτο costume drama που πραγματικά απόλαυσα.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Masquerade (2012) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top