F Το διαφορετικό film format που χρησιμοποίησε ο Nolan στο Interstellar - FilmBoy Το διαφορετικό film format που χρησιμοποίησε ο Nolan στο Interstellar - FilmBoy
  • Latest News

    Το διαφορετικό film format που χρησιμοποίησε ο Nolan στο Interstellar


    Το Interstellar βγήκε στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη και οι περισσότεροι από μας είχαμε προπληρώσει ήδη το εισιτήριο (τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα). 

    Ο σκηνοθέτης της ταινίας Christopher Nolan (δεν νομίζω να χρειάζεται συστάσεις αλλά ας αναφέρουμε κάποιες ταινίες του έτσι για το τυπικό της υπόθεσης), ο άνθρωπος που μας χάρισε το Following, Memento, Prestige, Inception και φυσικά την τριλογία The Dark Knight (διάβασε την μάχη των συντακτών του FilmBoy για την καλύτερη ταινία του), μοιράζεται κάποια μυστικά με μας, έτσι για να ζηλέψουμε και να κατανοήσουμε το format που χρησιμοποίησε γυρίζοντας την τελευταία του ταινία.

    Στο παρελθόν έχει εκφράσει αρκετές φορές την αντιπάθεια του προς την τεχνολογία 3D (και προσωπικά χαίρομαι βαθύτατα γι αυτό) σε σχέση με το IMAX που λατρεύει (επίσης χαίρομαι γι αυτό!!). 


    Κόλπα που έκανε και στο The Dark Knight Rises, θα τα δούμε και εδώ, ίσως αυτή τη φορά πιο εμφανή. 

    Ο Nolan, γύρισε το μεγαλύτερο ποσοστό της ταινίας με IMAX 70mm, και κάποιες σκηνές με το κλασικό κινηματογραφικό format 35mm.

    Πως μπορούν να συνυπάρξουν αυτά τα δύο στο ίδιο project; 

    Με απλά λόγια, στις σκηνές με IMAX, της άφησε όπως τις τράβηξε, με την υψηλότερη ανάλυση που υπάρχει σήμερα έτσι ώστε μία οθόνη IMAX να γεμίζεται ολόκληρη από πάνω μέχρι κάτω! 

    Στις σκηνές με το anamorphic κινηματογραφικό 35mm, χρησιμοποιήθηκε μία τεχνική αναμόρφωσης (6k digital DMR process) έτσι ώστε να γεμίζει την οθόνη αριστερά και δεξιά! 

    Ως ουσιαστικό αποτέλεσμα για τον θεατή είναι η εναλλαγή του aspect ratio από 2.40:1(ΙΜΑΧ frame cropped) σε 1.43:1 (IMAX OAR). 


    Αν σας φαίνονται κινέζικα, σκεφτείτε απλά πως ο λόγος που λατρεύεται το IMAX, είναι η υψηλή ανάλυση και η περισσότερη πληροφορία που αποτυπώνεται στην οθόνη. 
    Και αυτό μετράει! 

    Στις BlueRay releases ταινιών όπως το The Dark Knight Rises, Tron Legacy κτλ, σε συγκεκριμένες σκηνές, θα παρατηρήσετε να εξαφανίζονται οι μαύρες μπάρες πάνω και κάτω από την οθόνη, και η εικόνα σας να είναι πιο ωραία από ποτέ!!

    Ακόμη και ο Tarantino, είπε πως για την ευχαριστηθείς την ταινία σε όλο της το μεγαλείο θα πρέπει να πας να την δεις σε IMAX αίθουσα! 

    Δεν ξέρω αν σας κίνησα την περιέργεια, αλλά θεωρώ πως αξίζει την προσοχή μας! 

    Αφού το είπε και ο Quentin, να του πάμε κόντρα;;

    Νάσος Ζώτης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Το διαφορετικό film format που χρησιμοποίησε ο Nolan στο Interstellar Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top