F Ταινίες που Αδικήθηκαν: Ο Άνθρωπος της Γης - The Man from Earth - FilmBoy Ταινίες που Αδικήθηκαν: Ο Άνθρωπος της Γης - The Man from Earth - FilmBoy
  • Latest News

    Ταινίες που Αδικήθηκαν: Ο Άνθρωπος της Γης - The Man from Earth

    Αλλη ταινία είχα προγραμματίσει να παρουσιάσω κι άλλη...προέκυψε ξαφνικά!

    Κατ' αρχάς να υπογραμμίσω και πάλι οτι πραγματικά ΑΝΤΙΠΑΘΩ μέχρις αηδίας, τις κάθε λογής ...αμερικανιές που μας κατακλύζουν με αφθονία τα τελευταία 2-3 χρόνια.  

    Επίσης να υπογραμμίσω και πάλι οτι ο (αμερικάνικος) κινηματογράφος τελεί εν πλήρη παρακμή.
    Τελεία και παύλα.
    Παρά τα θρί ντί και...φρι ντί και...χάι ντι και άλλα φρούτα καλυβιώτικα.

    Τα δείγματα τα βλέπουμε κάθε βδομάδα και φυσικά εσείς τα μαθαίνετε...πρώτοι μέσα απ' το blog μας, μιας και το επιτελείο μας σας ενημερώνει ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ (εδώ κυριολεκτώ απόλυτα), σαν ένα "ζωντανό" δελτίο (κινηματογραφικών) ειδήσεων, με ό,τι τελευταίο υπάρχει στο χώρο της movie industry.

    Οι ειδήσεις αυτές φυσικά, δεν μας "έρχονται" με κόπο και ιδρώτα. 

    Ας είναι καλά οι μηχανισμοί του Hollywood που - Δόξα τω Θεώ - μας τις φέρνουν στο "πιάτο", φτάνει να είσαι σωστά δικτυωμένος (όπως εμείς).

    Εντάξει, τα είπα, τα υπογράμμισα (ωραίος, αφεντικό;) και πάμε παρακάτω.

    Είχα ακούσει πριν καμιά δεκαριά χρόνια (ίσως και παραπάνω, θα σας γελάσω) οτι ο συχωρεμένος ο Jerome Bixby, είχε στα συρτάρια του ξεχασμένο, ένα κείμενο, μια ιστορία, ένα πραγματικό "διαμάντι" που ανήκε στο είδος που ήξερε πολύ καλά, αυτό της επιστημονικής φαντασίας και πως η Paramount είχε σκοπό - τιμής ένεκεν; Ποιός ξέρει! - να το γυρίσει.

    Τίτλος του, Μan From Earth.

    Για όσους δεν το ξέρουν, ο Jerome Bixby ήταν ο δημιουργός του Star Trek, της απίστευτης cult τηλεοπτικής σειράς του '60 -'70 που έγινε θρύλος, της επίσης εκπληκτικής σειράς Twilight Zone, που κι αυτή έγινε θρύλος και αν ο Ιούλιος Βέρν θεωρείται ο "πατέρας" της "λογοτεχνικής" επιστημονικής φαντασίας, ο Bixby είναι ο "πατέρας" της αντίστοιχης "κινηματογραφικής".

    Τελικά, το κείμενο μάλλον απαξιώθηκε απο τα ...ξεφτέρια της Paramount και ...ξανακλείστηκε στα συρτάρια του μακαρίτη.

    Πρώτη ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΔΙΚΙΑ.

    Πέρασαν 6-7 χρόνια από τότε, μέχρις που ένας σκηνοθέτης του Ανεξάρτητου αμερικάνικου σινεμά, ο Richard Schenkman, περισσότερο γνωστός για το Went to Coney Island on a Mission from God... Be Back by Five που βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Austin και Oldenburg και που η καριέρα του δεν πήγε παραπέρα λόγω πολλών...διαφωνιών με το σύστημα ("αντιδραστικός" είναι η πιό επιεικής έκφραση με την οποία τον...στόλιζαν τα στούντιο του Hollywood), βρήκε το κείμενο, το διάβασε, έμεινε ...έκπληκτος απ' τη "δύναμή" του κι αποφασίζει να το "γυρίσει".

    Ο προυπολογισμός του; 

    Ελαχιστότατος!

    Μέσα στα ...βαλάντια της εταιρείας Falling Sky Entertainment, οι υπέυθυνοι δεν δίστασαν καθόλου.

    Κι ο Schenkman, δημιουργεί την δεύτερη καλύτερη ταινία του, μετά το "Went to Coney Island..."


    Υπόθεση

    Ο καθηγητής Ανθρωπολογικής Ιστορίας και Κοινωνιολογίας Τζών Ολντμαν (David Lee Smith), μετά απο 10 χρόνια παραμονής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσσότα, αποφασίζει οτι είναι πλέον καιρός να φύγει.
     Για πού, ούτε και ο ίδιος ξέρει!

    Ετσι, καλεί ένα Σάββατο βράδυ τους φίλους του, επίσης καθηγητές στο ίδιο Πανεπιστήμιο, για να τους ανακοινώσει την απόφασή του και να τους αποχαιρετήσει.

    Πριν καλά-καλά σουρουπώσει, ένας ένας οι φίλοι του έρχονται στο σπίτι γεμάτοι απορίες για το πώς έτσι ξαφνικά, χωρίς λόγο και αιτία, ο πλέον δημοφιλής καθηγητής του Πανεπιστημίου και φίλος τους, αποφασίζει να διακόψει μια λαμπρή καριέρα και να εξαφανιστεί.

    Τη πιο μεγάλη απορία όμως την έχει η σύντροφός του Σάντυ (Annika Peterson), η οποία πιστεύει οτι αυτή είναι ο κύριος λόγος αυτής του της απόφασης, οτι δηλαδή έχει πάψει να την αγαπάει και τρομάζει ενδεχομένως στην ιδέα του γάμου και της πλήρους δέσμευσης.

    Οι φίλοι του έχουν ήδη συγκεντρωθεί και τον βομβαρδίζουν με...ερωτήσεις, υπονοούμενα κλπ με σκοπό να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν σχετικά, αλλά ο Ολντμαν είναι φανερό οτι προσπαθεί να πεί κάτι αρκετά σοβαρό και δεν ξέρει πώς να το πεί.

    Τελικά κάποια στιγμή, βρίσκει το κουράγιο και τους αποκαλύπτει τον πραγματικό του εαυτό.

    Ο Τζών Ολντμαν έχει ηλικία 14.000 περίπου ετών, γεννήθηκε στην αυγή της Λίθινης Εποχής και έχει σταματήσει να ...γερνάει απο τα πρώτα 33 χρόνια της ζωής του!

    Οι φίλοι και συνάδελφοί του, μετά το αρχικό σόκ της "αποκάλυψης" αυτής, δεν τον παίρνουν στα σοβαρά και νομίζουν οτι τους κάνει πλάκα, με σκοπό να αποκρύψει τους πραγματικούς λόγους που εκείνος θέλει να εξαφανιστεί.

    Ομως, τα πράγματα εξελίσονται εντελώς διαφορετικά και μέσα απο τη συζήτηση και τις αναλύσεις των επιχειρημάτων του, θα βρεθούν μπροστά στη μεγαλύτερη αποκάλυψη!

    Την ανατροπή όλων όσων ήξεραν ώς τότε ως Ιστορία και θεμελιώδεις Νόμους της Φυσικής και της Γενετικής!


    Σπάνιες φορές, σχεδόν μετρημένες στα δάκτυλα του ΕΝΟΣ χεριού, ο Παγκόσμιος Κινηματογράφος έχει να δώσει ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ που η δράση εξελίσσεται μέσα σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, όπως έιναι ένα σαλόνι ενός σπιτιού.  


    Και ο Ανθρωπος Της Γης, όπως είναι κι ο ελληνικός του τίτλος, είναι ένα απο αυτά.

    Επίσης, είναι η - κυριολεκτικά - ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην Ιστορία του Κινηματογράφου, όπου μια Sci-Fi ταινία δεν έχει το ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ εφέ, κανένα φουτουριστικό σκηνικό, καμιά έκρηξη, κανένα "τέρας", τίποτα, τίποτα, ΤΙΠΟΤΑ!

    Και όμως, η ταινία είναι ένα απο τα ΠΛΕΟΝ αγωνιώδη θρίλερ Επιστημονικής Φαντασίας που όχι μόνο σε καθηλώνει στο καναπέ ή στο κάθισμά σου αλλά φοβάσαι κιόλας μήπως σε διακόψει κάτι και χάσεις κάποια ατάκα που θα σου...λύσει το ...μυστήριο!

    Καφκική ...ατμόσφαιρα, τρομερές ανατροπές, απώτατο παρελθόν, παρόν και μέλλον κάτω από ένα πρίσμα πλήρους "τρίτο...ματικής" προσέγγισης μέσα από φιλοσοφικούς λόγους που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα θεμελιώδη "πιστεύω" του καθενός.

    Ιστορία, Θρησκείες, Κατεστημένα, όλα πια μπορούν να αντιμετωπιστούν με βαθύ σκεπτικισμό.

    Ο ανθρώπινος νους άλλωστε, είναι απ' τη φύση του φτιαγμένος να βρίσκεται σε ΑΠΟΛΥΤΗ συμμετρία με το Πνεύμα.

    Έτσι, όσο πιο θεμελιώδη είναι τα Πιστεύω του, τόσο πιο δύσκολα "απαγκιστρώνεται" απ' αυτά.

    Όσο ο καθηγητής Ολντμαν (φοβερό το υπονοούμενο του...ονόματός του!) προχωράει στην αφήγησή του και όσο οι φίλοι καθηγητές του βάζουν τροχοπέδη με τις αντικρούσεις στα επιχειρήματά του, τόσο οι ανατροπές...γίνονται πιο βαρύγδουπες.

    Η δράση πλέον και το σασπένς "περνάει" στη ψυχή και στο μυαλό του καθενός από αυτούς στο αν αυτός ο άνθρωπος τους ...κοροϊδεύει "ψιλό γαζί" ή πραγματικά η Αλήθεια είναι τόσο τρομακτική που ή αποζητάς μια "γερή" δόση αλκοόλ για να συνέλθεις ή...αυτοκτονείς!

    Ο Schenkman στήνει με υποδειγματικό κινηματογραφικά τρόπο την ταινία του, καθοδηγώντας μαεστρικά τους ηθοποιούς του και μέσα απο το – μελετημένο ατάκα προς ατάκα - σφιχτοδεμένο σενάριο του Jerome Bixby, φτάνει με δραματικό τρόπο στη κορύφωση με αποτέλεσμα ενα ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟ φινάλε, ένα φινάλε ΑΝΤΑΞΙΟ αυτού του ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ, που ενώ σε απολυτρώνει, εν τούτοις δεν σου δίνει ΚΑΜΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ απάντηση!

    Η μάλλον σου δίνει ένα ηχηρότατο ράπισμα σε ό,τι μέχρι σήμερα θα ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ να ΠΙΣΤΕΨΕΙΣ ώς Αλήθεια! 


    Και στη τελική, τί είναι τούτο το...καφκικό θρίλερ;  
    Είναι τόσο αποκαλυπτικό και σκοτεινό ή πρόκειται για μια απλή ...κακόγουστη φάρσα;

    Πρέπει να το ΔΕΙΣ για να αποφανθείς!

    Ασφαλώς και η ταινία αυτή αποτελεί μία από τις πλέον ΑΔΙΚΗΜΕΝΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!

    Δύο ολόκληρα χρόνια ο Schenkman προσπαθούσε να βρει διανομή για την ταινία του.
    Δεν τα κατάφερε ποτέ!

    Αδικημένη και προδωμένη απο το ίδιο το ΑΔΗΦΑΓΟ σύστημα Made in Hollywood, Ο Ανθρωπος Της Γης παρέμεινε στα "κουτιά" μέχρις ότου...αναλάβει η ιντερνετική "πειρατεία" τη διανομή της!

    Ναί, ναί! Είναι Απίστευτο και είναι Αληθινό!

    Ο σκηνοθέτης, θέλοντας να πάρει "εκδίκηση" και να γελοιοποιήσει ένα - ούτως ή άλλως - γελοιοποιημένο σύστημα, μοιράζει μερικά DVD της ταινίας του σε κάποιους "φίλους" και αυτοί οι "φίλοι" με τη σειρά τους, αποκωδικοποιούν τα DVD, τα μετατρέπουν σε video files (.avi) και τα αναρτούν σε δημοφιλή torrent sites, όπως το "Pirate Bay", το "Superfundo" το "leecherstorrent" κ.α.  

    To αποτέλεσμα;
    Μέσα σε 8 μήνες, η ταινία να έχει 2.500.000 "κατεβάσματα", 1.000 και πλέον blogs γεμάτα από συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων πάνω σ' αυτήν και ένα πρωτοφανές "ρεύμα" που έχει να παρατηρηθεί απο την ημέρα που αναρτήθηκε μια άλλη -πολυσηζητημένη - ιντερνετική ταινία, το Zeitgeist.

    To κοινό, ο μεγαλύτερος κριτής, ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ μ' αυτόν τον τρόπο ένα - έτσι κι αλλιώς - ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ φιλμ, αποκαθιστώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ΑΔΙΚΙΑ και στέλνοντας έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον "μήνυμα" στο - παραπαίω - Hollywood:  
    "Ή Φτιάχτε ΚΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ή χρεοκοπείτε"
    Ο χρόνος θα δείξει αν το...μήνυμα ελήφθη!

    Για την ιστορία, να πούμε ότι μετά την - απρόσμενα - μεγάλη ιντερνετική επιτυχία, η παραγωγός εταιρεία Falling Sky Entertainment κυκλοφόρησε το έργο και επίσημα πλέον σε DVD και BLU -RAY και τη διανομή ανέλαβε η Anchor Bay Entertainment, παραγωγός εταιρεία ταινιών όπως το Solitary Man (με τον Μichael Douglas) το After Life (με τον Liam Neeson) το The Men Who Stare at Goats (με τον George Clooney) κλπ, μια εταιρεία που στηρίζει ανοικτά τον Ανεξάρτητο Αμερίκανικο Κινηματογράφο και αποτελεί "καταφύγιο" πολλών - εκτός συστήματος - δημιουργών, όπως ο ντοκυμαντερίστας Michael Moore και άλλοι.

    Νοικιάστε την ταινία και δείτε την.
    Θα καταλάβετε ΑΜΕΣΩΣ τη διαφορά.


    Και ίσως να ...επαναστατήσετε κι εσείς ενάντια σ' αυτό το ...σκουπιδαριό των Multiplex που μας το σερβίρουν ...γαρνιρισμένο με ποπ-κόρν και Κόκα-Κόλα.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ταινίες που Αδικήθηκαν: Ο Άνθρωπος της Γης - The Man from Earth Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top