F Review: Κολλητοί Με Παιδί - Friends with Kids - FilmBoy Review: Κολλητοί Με Παιδί - Friends with Kids - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Κολλητοί Με Παιδί - Friends with Kids


     
    Γράφει ο Νεκτάριος Αντωνιάδης.

    To Friends with Kids, ή αλλιώς το Κολλητοί Με Παιδί, υπόσχεται  να μας δώσει μία ρομαντική κομεντί κοινωνικής ανατροπής!

    Η σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα αλλά και πρωταγωνίστρια Jennifer Westfeldt, επιχειρεί να δώσει μία νέα διάσταση στην αμερικάνικη ψυχοσύνθεση των νεουορκέζων αλλά και των απανταχού κατοίκων αμερικάνικων μεγαλουπόλεων.

    Παρόλο που ο διαχωρισμός που επιχειρώ να κάνω, ίσως να μην είναι και ο καλύτερος, πραγματικά ένιωσα πως αυτό το συγκεκριμένο φιλμ ταυτίζεται με συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

    Το story του Friends with Kids, μας αφηγείται την ιστορία δύο  κολλητών ετερόφυλων φίλων και στην απόφαση τους ...



    ...να κάνουν ένα παιδί μαζί, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την σχέση τους καθαρά πλατωνική.

    Με αυτό τον τρόπο θα θεωρούν ότι θα αποφύγουν να γίνουν μέρος του άτυπου "συστήματος", το οποίο επιτάσσει πως ο γάμος και το παιδί σκοτώνουν τον έρωτα μεταξύ των ζευγαριών.

    Η Julie (Jennifer Westfeldt)  και ο Jason (Adam Scott, Our Idiot Brother) είναι οι δύο φίλοι στην προκειμένη περίπτωση, οι οποίοι είναι τυπικοί κάτοικοι του Manhattan. 

    Και οι δύο είναι στα mid-thirties τους, είναι ανύπαντροι, με οικονομική ευχέρεια αλλά και ανεξαρτησία οι οποίοι ψάχνουν να βρουν τον τέλειο σύντροφό που θεωρούν ότι τους αντιστοιχεί. 

    Μεταξύ τους, έχουν μία φοβερή και άνετη σχέση, καθώς οι δύο φίλοι γνωρίζονται πολλά χρόνια μεταξύ τους.

    Δηλαδή πήγαν στο ίδιο κολέγιο, σχεδόν συγκατοικούν αφού μένουν στο ίδιο κτίριο, εμπιστεύονται σε ακραίο βαθμό ο ένας τον άλλον, αλλά το καλύτερο συστατικό της επιτυχημένης σχέσης τους είναι το γεγονός πως δεν νιώθουν καμία ερωτική έλξη ο ένας για τον άλλον.

    Και οι δύο ανήκουν σε έναν μεγαλύτερο κύκλο φίλων, δηλαδή έχουν ακόμα και τους ίδιους κολλητούς φίλους δύο παντρεμένα ζευγάρια τα οποία είτε έχουν παιδιά είτε περιμένουν να αποκτήσουν.

    Αυτοί είναι η Leslie (Maya Rudolph, Bridesmaids) που είναι παντρεμένη με τον Alex (Chris O'Dowd, Bridesmaids) οι οποίοι εμφανίζονται πολύ χαλαροί και ειλικρινείς μεταξύ τους, αλλά και μεταξύ των κοινών τους φίλων. 

    Επίσης συναντάμε και τον Ben (Jon Hamm, Sucker Punch)  ο οποίος είναι παντρεμένος με την Missy (Kristen Wiig, Bridesmaids) και μεταξύ τους έχουν καταφέρει να είναι τόσο ερωτευμένοι αλλά και παθιασμένοι, αφού δεν καταφέρνουν να συγκρατηθούν στις ορμές τους αφού δεν λένε όχι και σε μία γρήγορη "ξεπέτα" στην τουαλέτα κάποιου bar η εστιατορίου που συχνάζουν όλοι οι φίλοι. 

    Με αφορμή κάποια περιστατικά στην σχέση των δύο προαναφερθείσων ζευγαριών και έπειτα από συζητήσεις επί συζητήσεων για το εάν ένα ζευγάρι αναθεωρεί την στάση τους περί έρωτα και γάμου με την έλευση κάποιου παιδιού, οι δύο κολλητοί θα πάρουν μία γενναία απόφαση. 

    Βλέποντας τελικά πως όντως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα μεταξύ των ζευγαριών, και αφού οι ίδιοι έχουν αλλάξει ένα μεγάλο αριθμό περιστασιακών εραστών, θα αποφασίσουν να κάνουν ένα παιδί μαζί. 

    Έχοντας ζυγίσει τα πράγματα και καταλήγοντας πως θεωρητικά δεν θα έχουν κάτι να φοβηθούν, αφού μαζί συγκεντρώνουν όλα τα θετικά στοιχεία φιλίας και συντροφικότητας, θα βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τους. 

    Όμως κλασικά ...τίποτα δεν θα πάει σωστά και με βάση το προγραμματισμένο τους σχέδιο. 

    Αφού θα γνωρίσουν και οι δύο τους, ερωτικούς συντρόφους (Megan Fox, Passion Play και Edward Burns, Man on a Ledge αντίστοιχα)  τους οποίους θεωρούν άξιους να βρίσκονται στο πλευρό τους, αλλά και ανώτερους και συγκαταβατικούς αφού μπορούν να σεβαστούν τα θέλω τους αλλά την απόφαση που έχουν πάρει, θα επικρατήσει ένας κυκεώνας παρεξηγήσεων που θα οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.

    Τετριμένο σενάριο καταστάσεων, είτε αστείων είτε αμήχανων, ή ακόμα και χοντροκομμένα αστεία σεξουαλικού περιεχομένου, περιλαμβάνει το όχι και τόσο ασυνήθιστο story της σκηνοθέτιδος/σεναριογράφου και ηθοποιού Jennifer Westfeldt

    Και δυστυχώς το ίδιο έχω να πω για την σκηνοθεσία και φωτογραφία του φιλμ.
    Καμία έξαρση, κανένα σκηνοθετικό τρικ, τίποτα που να κάνει το Friends With Kids να ξεχωρίζει από μία μέση ταινία ανάλογου είδους.

    Και για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν πολλοί κοινοί παραλληλισμοί με το Friends With Βenefits (να βρήκα ακόμα έναν, αυτό του σχεδόν ίδιου τίτλου!)

    Προσπαθώντας να αποδοθεί το ψυχρό πρόσωπο των διαπροσωπικών σχέσεων και στην δυσκολία που έγκειται στην προσπάθεια σύναψης αυτών, ιδιαιτέρως στις μεγαλουπόλεις και στους έντονους ρυθμούς που ακολουθεί ο μέσος εργαζόμενος, επιχειρείται μία και καλά ανάλαφρη προσέγγιση στο εγχείρημα. 

    Δεν υπάρχουν δραματικές σκηνές, παρά μόνο λίγο προς το τέλος της ταινίας, δεν υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω που θα μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο για την συνολική του διάρκεια των 107 λεπτών του.

    Καλά για κουστούμια δεν θα μιλήσω καν, τίποτα που να ξεχώρισε, Κλασικό american casual ή κυριλέ ντύσιμο που μόνο σε μία περιοχή σαν του Manhattan θα ταιριάξει.

    Το στοιχείο που έσωσε λίγο την κατάσταση ήταν το ανάλαφρο soundtrack.
    Πλήρως συμβιβασμένο με το New York πνεύμα, είναι λίγο ambient, λίγο chill αλλά και λίγο rock. 
    Συνολικά αποτελεί μία καλή επιλογή με προσεγμένη αισθητική  που αποτυπώνει πλήρως το αλαλούμ της πόλης.

    Για να το συνοψίσουμε λίγο, το Friends With Kids είναι ένα ρομαντικό μελό το οποίο δεν θα προβληματίσει τόσο όσο οι ίδιοι οι συντελεστές θα ήθελαν αλλά και πιστεύουν ότι έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν στο πανί. 

    Αφορά περισσότερο τους σύγχρονους αμερικάνικους προβληματισμούς αναφορικά με τον καθημερινό τρόπο ζωής αλλά και τις ψυχονευρωτικές καταστάσεις ρουτίνας.

    Επιχειρεί να μοιάσει περισσότερο με το Sex And The City και θα έλεγα ότι δεν καταφέρνει ούτε καν να το μιμηθεί.

    Γι' αυτό λοιπόν φίλη αναγνώστρια, μπορείς να πάρεις το σύντροφό σου από το χέρι και να τον υποχρεώσεις να υπομείνει καρτερικά το θέαμα που θα ακολουθήσει.
    Και εσύ φίλε αναγνώστη κάνε λίγο υπομονή, δεν είναι και τόσο μεγάλο το μαρτύριο. 

    Ούτως ή άλλως το μήνυμα που θα υποστείς είναι ουτοπικό και αδιαμφισβήτητα μη ρεαλιστικό.
    Φτου ξελευθερία!

    Στις ελληνικές αίθουσες από 15 Μαρτίου.


    Friends with Kids trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Κολλητοί Με Παιδί - Friends with Kids Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top