F Review: The Tunnel - FilmBoy Review: The Tunnel - FilmBoy
  • Latest News

    Review: The Tunnel



    Η Αυστραλιανή απάντηση στον 'found footage horror' παροξυσμό των τελευταίων χρόνων είναι το The Tunnel, το οποίο είναι γνωστό περισσότερο για τον τρόπο διανομής του παρά για την όποια ποιότητα διαθέτει.

    Οι παραγωγοί μάζεψαν κάποια χρήματα παρακινώντας το κόσμο να αγοράσει online αντίγραφο της ταινίας με το συμβολικό ποσό του $1 και να το βγάλουν μετά στα torrent sites, έτσι ώστε να γίνει διαθέσιμο δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

    Τελικά η ταινία προβλήθηκε και σε μία κινηματογραφική αίθουσα στις 5 Αυγούστου (γι'αυτό και το review) πέρα από το DVD που κυκλοφορεί από τον Μάη.

    Το The Tunnel αναφέρεται ...



    ...ως άλλο ένα ψευδοντοκιμαντέρ τρόμου '...σαν το Blair Witch και το Paranormal' (και που κανένα ποτέ δεν είναι σαν αυτά), αλλά νομίζω ότι δεν ανήκει ξεκάθαρα σε αυτή τη κατηγορία.

    Όπως το επίσης από την Αυστραλία Lake Mungo του Joel Anderson που είδαμε στο Afterdark Horrorfest του 2010, έτσι και το The Tunnel του Carlo Ledesma έχει απλά κάποιο 'πραγματικό υλικό' μέσα σε μια κανονική ταινία.

    Θεματικά πάντως, θα μπορούσε να είναι ένα virtual remake του Blair Witch Project.

    Έχουμε το τρίο που εισέρχεται σε ένα μέρος που δε θα'πρεπε, ανησυχητικές ενδείξεις αφημένες εδώ κι εκεί, αρκετές σκοτεινές σκηνές τόσο μπροστά σου που φοβάσαι μην πάθεις στραβισμό και που καρφώνεσαι να πιάσεις μια ύποπτη κίνηση πίσω από τον πρωταγωνιστή, και φυσικά όλους τους συναισθηματισμούς της πρωταγωνίστριας οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να χτιστεί το απαραίτητο δράμα. 


    Το στόρι έχει ως εξής:
    Προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα νερού στην πόλη του Σύδνευ, κυβερνητικοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν το τεράστιο δίκτυο υπόγειων εγκαταλελειμένων σηράγγων που βρίσκονται κάτω από τη πόλη, για να κάνουν μια εγκατάσταση ανακύκλωσης του νερού, έστω κι αν αυτό διώξει τους άστεγους που ζουν εκεί κάτω.

    Χωρίς καμία εξήγηση, το έργο ακυρώνεται και φήμες μιλάνε για εξαφανίσεις αστέγων.

    Μία ρεπόρτερ (Bel Delia) θα θελήσει να επισκεφτεί τις σήραγγες αλλά όταν δε θα μπορέσει να πάρει άδεια, θα πάει κρυφά μαζί με έναν συνάδελφο της (Andy Rodoreda), έναν καμεραμάν (Steve Davis) κι έναν ηχολήπτη (Luke Arnold).

    Γρήγορα θα ανακαλύψουν ότι κάτι υπάρχει εκεί κάτω που μπορεί (ή και όχι) να είναι ανθρώπινο.

    Το χειρότερο είναι ότι τους τελειώνει το φως ...

    Το The Tunnel είναι μια έξυπνη ταινία, σίγουρα καλύτερη από πολλές άλλες του είδους.

    Έξυπνη γιατί, γνωρίζοντας το χαμηλό budget της, αποφεύγει πράγματα που θα μπορούσαν να την εκθέσουν, όπως για παράδειγμα το να δείξει ξεκάθαρα τα τέρατα.

    Σε καμία στιγμή δεν βλέπεις τί είναι αυτό που απειλεί το τρίο (τρίο είναι, κι ας λέω τέσσερα ονόματα παραπάνω) και, αν και δεν είναι καλό αυτό για τη ταινία, είναι σίγουρα προτιμότερο από το να δείξουν πλαστικοποιημένα monster-άκια. 


    Έχει όμως και ένα ανόητο στοιχείο.
    Είναι η μοναδική ίσως found footage ταινία που περιέχει διάσπαρτες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών, μετά από κάθε γεγονός που μας δείχνει στις σύραγγες, κάτι που φανερώνει εξ αρχής ποιοι επέζησαν!

    Ίσως να ήταν πολύ μικρή η ταινία και να ήθελαν οι ηθοποιοί να φαίνονται και σε κάτι άλλο πέρα από τα σκοτεινά υπόγεια.
    Δεν ξέρω.
    Αλλά είναι ανόητο.

    Το The Tunnel έχει κάποιες τρομακτικές στιγμές (η σκηνή με τους ήχους που πιάνει στα ακουστικά του ο ηχολήπτης είναι πολύ καλή), ατμόσφαιρα που σε πείθει, ένα στόρι που ξετυλίγεται όμορφα και δυνατό φινάλε.

    Δεν δείχνει τον κακό όμως (δεν εξηγεί καν τί είναι) και κάνει την ανοησία να πει από την αρχή ποιοι επέζησαν.

    Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο, σίγουρα δεν δίνει κάτι καινούργιο στο είδος και, αν δεν είχε το ελαφρυντικό του μηδαμινού budget και της έξυπνης free διανομής στο internet, θα έπαιρνε εύκολα ένα τεσσαροπεντάρι.

    Αλλά για ταινία χωρίς χρήματα (...έχετε δει τί κυκλοφορεί;) τα πήγε πολύ καλά.



    The Tunnel teaser trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: The Tunnel Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top