F Γυναικοπαρέες: Οι 10 Καλύτερες ταινίες Γυναικείας Φιλίας - FilmBoy Γυναικοπαρέες: Οι 10 Καλύτερες ταινίες Γυναικείας Φιλίας - FilmBoy
  • Latest News

    Γυναικοπαρέες: Οι 10 Καλύτερες ταινίες Γυναικείας Φιλίας

    Το σούσουρο που μας έρχεται από την Αμερική για το Bridesmaids είναι πολύ έντονο και, παραδόξως για γυναικεία κομεντί, πολύ καλό, με τις πολύ καλές κριτικές να το χαρακτηρίζουν ως 'μια από τις καλύτερες ταινίες που σατιρίζουν τη γυναικεία φιλία'.

    Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες, αντίθετα με ότι συμβαίνει με την αντρική φιλία.

    Το Hollywood συνήθως τα κάνει μαντάρα με τους γυναικείους χαρακτήρες σε κωμωδίες, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν πολλοί στην ίδια ταινία.

    Θα εκπλαγείτε, αλλά έκατσα και έψαξα τις 'γυναικείες' ταινίες που έχω δει και βρήκα ερκετές.

    Απέφυγα τις ρομαντικές κομεντί – επειδή υπάρχει μια φίλη που συμβουλεύει την ηρωίδα δε σημαίνει ότι είναι ταινία για τη γυναικεία φιλία – άλλωστε τότε θα είχα μια μεγάλη λίστα.

    Μιλάω για ταινίες όπου η γυναικεία φιλία ανθίζει, όπου γυναίκες μάχονται ενάντια των ανδρών, που υποστηρίζουν η μία την άλλη ή ακόμα και γυναίκες που δεν είναι καθόλου φίλοι αλλά άσπονδοι εχθροί.

    Ξεχώρισα 9 και με την προσθήκη άλλης μίας από τον Αργύρη, έχουμε τις 10 Καλύτερες Ταινίες με  Γυναικοπαρέες.

    Φυσικά η λίστα είναι υποκειμενική και περιμένουμε τις δικές σας προσθήκες και σχόλια.


    10. Sex and the City (2008) 


    Εντάξει, γνωρίζετε ότι αν έγραφα τη λίστα με τις 1.οοο χειρότερες ταινίες αυτή θα ήταν στη πρώτη τριάδα, αλλά δυστυχώς δε μπορώ να την αγνοήσω σε ένα αφιέρωμα με γυναικοπαρέες.

    Σε όλη τη διάρκεια της τηλεοπτικής σειράς του HBO, οι τέσσερις φίλες (Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis και Cynthia Nixon) σημειώνουν ότι 'οι άνδρες έρχονται και παρέρχονται' (έστω κι αν κάποιες το παρακάνουν στη συχνότητα) αλλά αυτές θα είναι πάντα δίπλα σε όποια χρειάζεται έναν ώμο να κλάψει, ένα κοκτέηλ, ...ένα προφυλακτικό βρε αδερφέ!

    Το ίδιο συνέβη και στη ταινία (τη 2η δεν κατάφερα να τη δω, ίσως όταν με τιμωρήσει ο Θεός για τις αμαρτίες μου) ...αλλά πάμε στις καλές τώρα.












    9.  Mystic Pizza (1988) 

    Τρεις νεαρές σερβιτόρες σε μια πιτσαρία μιας επαρχιακής πόλης ωριμάζουν κάνοντας λάθη με τους άντρες.

    Οι δύο (Julia Roberts και Annabeth Gish) είναι αδερφές που ζηλεύουν η μία την άλλη – η μία είναι όμορφη, ή άλλη έξυπνη – και η τρίτη (Lili Taylor) φοβάται ότι θα χάσει την αυτονομία της αν παντρευτεί τον καλό της.

    Πάντα όμως είναι εκεί να παρηγορήσουν όποια χρειαστεί τη βοήθεια τους.

    Στα χρόνια που πέρασαν, η Taylor έγινε η βασίλισσα των indie και η Roberts η βασίλισσα του Hollywood, αλλά εδώ όλες μαζί είναι οι πιο φυσικές girls-next-door.



     



    8.  Steel Magnolias (1989) 

    Την ίδια εποχή ήρθαν έξι γυναίκες (Sally Field, Julia Roberts, Dolly Parton, Daryl Hannah, Shirley MacLaine και Olympia Doukakis) που αντιπροσωπεύουν τρεις τουλάχιστον διαφορετικές ηλικίες και τάξεις, αλλά όλες ενώνονται με την αμοιβαία υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, ενώ οι άντρες της ζωής τους υπάρχουτν μόνο σαν συμπλήρωμα.

    Όπως λέει και ο τίτλος, αυτά τα 'λουλούδια' του Νότου είναι ισχυρά κι ανθεκτικά.

     

     



    7. Blue Crush (2002) 

    Στο μυαλό της Kate Bosworth και της Michelle Rodriguez υπάρχει μόνο ένα πράγμα: το surf.

    Ούτε καν ο έρωτας που απειλεί να τις διχάσει και να τις διαλύσει δεν είναι ικανός να τις αποσπάσει από τον στόχο τους, το πρωτάθλημα surfing.

    Η ταινία δεν έχει χρόνο για έρωτες παρά μόνο για γυναικείο surf, κάποιες από τις καλύτερες σκηνές surf που έχουν γυριστεί ποτέ, τις Bosworth και Rodriguez με μπικίνι και φυσικά, τη φιλία τους.



     



    6.  The Sweetest Thing (2002) 

    Αυτή είναι η προσθήκη του Αργύρη στη λίστα και, έκανε πολύ καλά που μου την θύμισε.

    Τρεις κοπέλες (Cameron Diaz, Christina Applegate και Salma Blair … οι 'Perfect Idiot Girls on Hollywood' , δε νομίζετε;) βγαίνουν, γνωρίζουν άντρες, ...'πιάνονται' (να κάτι που δεν κάνουν ποτέ οι άντρες), ερωτεύονται και αλληλουποστηρίζονται σε μια εντελώς παλαβή κομεντί, από αυτές που  λες ...είναι πολύ καλή ...για κακή ταινία.

    Αυτό που υπάρχει σε αυτη τη κομεντί και δεν το βλέπουμε συχνά σε αντίστοιχες ταινίες είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και ζήλειας των πρωταγωνιστριών.



     



    5.  Beaches (1988) 

    Η Bette Midler και η Barbara Hershey απολαμβάνουν μια δια βίου φιλία σε μια από τις καλύετερς δραματικές κομεντί της εποχής της.

    Παρά την σχεδόν καταναγκαστική αντιπαλότητα των δύο φιλενάδων, βρίσκονται εκεί όταν χρειάζεται, από την παιδική τους ηλικία μέχρι την αργή μετάβαση της Hershey στον καρκίνο.

    Και αν αυτό και μόνο το γεγονός δε σας κάνει να αγοράσετε χαρτομάντηλα, όταν ακούσετε τη Midler να τραγουδά το 'Wind Beneath My Wings' θα το κάνετε σίγουρα.

       

     



    4.  The First Wives Club (1996)

    Στο Ανατολικό Manhattan είναι προφανώς αυτονόητο ότι οι άνδρες παρατάνε τις συζύγους τους για νεαρότερες γυναίκες-τρόπαια.

    Όταν μία από τις φίλες οδηγείται σε αυτοκτονία όταν την παρατά ο άντρας της, τρεις παραμελημένες γυναίκες (Bette Midler, Diane Keaton και Goldie Hawn) έρχονται κοντά και σχεδιάζουν τη δική τους εκδίκηση ενάντια στους άπιστους συζύγους τους.

    Υπάρχουν στιγμές που μαλώνουν μεταξύ τους αλλά γενικά είναι ενωμένες στον κοινό εχθρό: τους άπιστους άνδρες και ...τις αντροχωρίστρες.



     



    3.  Romy and Michele's High School Reunion (1997) 

    Η τελευταία τριάδα είναι όλα τα λεφτά. 

    Όποιος δεν έχει δει τη Mira Sorvino και τη Lisa Kudrow ως έξοχες ξανθές τσιχλοφουσκο-κοπέλες που αποφασίζουν να πουν ψέματα για να εντυπωσιάσουν τις παλιές συμμαθήτριες τους στο reunion του σχολείου, να πάει να το νοικιάσει τώρα.

    Ακόμα κι αν μαλώνουν μεταξύ τους για το ποια είναι πιο όμορφη, είναι προφανές ότι θα μείνουν φίλες για πάντα.

     
    Απολαυστικό, ξεκαρδιστικό, υπέροχο.



     



    2.  Thelma & Louise (1991) 

    Για πολλούς θα έπρεπε να βρίσκεται στο νούμερο 1 αλλά αυτό δε μειώνει καθόλου το αριστουργηματικό φιλμ του Ridley Scott, με τη Geena Davis και τη Susan Sarandon να κάνουν κάτι ανατρεπτικό για τη γυναικεία φιλία σε έναν ανδροκρατούμενο πολιτισμό στην αμερικάνικη επαρχία της εποχής.

    Η τελευταία θρυλική σκηνή της οδήγησης στο γκρεμό, αφού πρώτα οι δύο γυναίκες βγουν εκτός νόμου, τις δίνει επάξια τον τίτλο των καλύτερων φιλενάδων και της 2ης καλύτερης  'γυναικείας'  ταινίας  στη λίστα μου.



     



    1.  A League of Their Own (1992) 

    Οι γυναίκες-παίχτριες baseball φαίνεται να πετυχαίνουν το ομαδικό πνεύμα που εύκολα πετυχαίνουν οι άντρες αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουν κάποιες ασυνήθιστες προκλήσεις που οι άντρες δεν έχουν.

    Όπως να αγωνίζονται με κοντές φουστίτσες, να χρειάζεται να πηγαίνουτν σε σχολή γοητείας για να μάθουν να φέρονται με ευγάνεια και γυναικεία φινέτσα, να μην λαμβάνονται σοβαρά από τον υπόλοιπο κόσμο και την πιθανότητα να θανατωθεί ο άντρας τους στο πόλεμο.

    Προπονητής τους ο απολαυστικός εδώ Tom Hanks, αρχηγός της ομάδας η Geena Davis και μαζί της η Madonna, η Lori Petty, η Rosie O'Donnell και πολλοί άλλοι.

    Για μένα, η καλύτερη ταινία γυναικείας συντροφικότητας και φιλίας ever, με πολύ μικρή όμως διαφορά από τη 2η.






    Εσείς ποιες νομίζετε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στη λίστα;
    Υπάρχει χώρος για το Bridesmaids εδώ;
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Γυναικοπαρέες: Οι 10 Καλύτερες ταινίες Γυναικείας Φιλίας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top