F Review: Super 8 - FilmBoy Review: Super 8 - FilmBoy
 • Latest News

  Review: Super 8  Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.

  Back to the ...past!
  Επιστροφή στα 80's λοιπόν με το τελευταίο πόνημα του J. J. Abrams σε παραγωγή Steven Spielberg!
   
  Και η αλήθεια είναι ότι μας θύμισε πολλά από E.T, Goonies και Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου.
   
  Δεν καταλαβαίνω βέβαια το όλο hype με τον Abrams.

  Επειδή έχει δημιουργήσει δηλαδή ένα Lost, ένα Alias, ένα Fringe (ok, τώρα καταλαβαίνω!), συν τα M.I.:3, Cloverfield και Star Trek, πρέπει κάθε φορά να αναμένουμε τόσο τρελά τις δουλειές του, λες και θα’ναι ντε και καλά αριστουργήματα;
   
  Πήγα με χαλαρή διάθεση λοιπόν να δω το Super 8 και η αλήθεια είναι πως ...  ...χωρίς να προσφέρει κάτι καινούριο, ήταν καλό.
   
  Είμαστε λοιπόν στο καλοκαίρι του 1979 (πως λέμε summer of 69!) και παρακολουθούμε την προσπάθεια μιας παρέας παιδιών να γυρίσουν με παλιά Super 8 κάμερα τη πρώτη τους τανία!
  Και μάλιστα με zombie!
   
  Ξαφνικά στην τοποθεσία των γυρισμάτων παρακολουθούν τον εκτροχιασμό ενός τρένου και την απόδραση από αυτό ενός ...περίεργου φορτίου!
   
  Πλακώνουν στρατιώτες όλο άκρα μυστικότητα, πολίτες εξαφανίζονται, οι υπόλοιποι εξοργίζονται και τα παιδάκια έχοντας καταγράψει κατά λάθος στην κάμερα το περιστατικό, ξεκινούν το κυνηγητό/έρευνα!
   
  Στο ενδιάμεσο έχουμε και τις κλασικές διαπροσωπικές σχέσεις των χαρακτήρων.


  Σύγκρουση μεθύστακα πατέρα/κόρης, ο ορφανός πρωταγωνιστής γιος με τον πατέρα μπάτσο κλπ.
  Και που όλους αυτούς κάτι τους συνδέει...
   
  Για να μην πω για τις ακόμα πιο κλασικές φάτσες των πιτσιρικάδων.

  Ο χοντρούλης, ο γυαλάκιας, ο σιδεράκιας/μασελάκιας, ο γλυκούλης και ατρόμητος πρωταγωνιστής και φυσικά το γλυκό μελαγχολικό κοριτσάκι με το οποίο κάτι παίζει.
   
  Έριξα ένα ζεστό χαμόγελο με όλα αυτά τα χιλιοειπωμένα.
   
  Και αυτό γιατί σου φαινόντουσαν τόσο οικεία όλα αυτά, τόσο από άλλη εποχή, που θυμόσουν τις εποχές που ανακάλυπτες τον κινηματογράφο, νοικιάζοντας σε βίντεο τον Ε.Τ, τα Goonies και άλλες γλυκές παραμυθένιες 80-ίλες!
   
  Το παλαιομοδίτικο στυλ αφήγησης χτίζει το suspense σιγά σιγά χωρίς να στα πετάει απ'την αρχή όλα στη φόρα, κάτι που φυσικά το προτιμάμε.
   
  Οι πιτσιρικάδες έχουν αρκετή πλάκα και μακάρι όταν μεγαλώσουν να αποδειχτούν το next best thing του Hollywood.
   
  Ξεχώρισα τον πρωταγωνιστή Joel Courtney, τον χοντρούλη Riley Griffiths (ήταν μόλις η πρώτη τους ταινία ε;) και την πολύ γλυκιά Elle Fanning. 


  Την τελευταία την είχα ξεχωρίσει απ'το Somewhere της Sofia Coppola (μετριότατο και 'λίγο' κατ'εμέ πάντα).
  Και όταν μεγαλώσει την κόβω να γίνεται πανέμορφη.
   
  Γνωστές φάτσες και οι γονείς.
  Μπάτσος ο Kyle Chandler (King Kong και τις σειρές Early Edition που την έβαζε παλιά το Mega και Friday Night Lights) και μεθύστακας ο Ron Eldard (Deep Impact, Black Hawk Down, Ghost Ship).
   
  Το 80's σκηνικό με τα σπιτάκια μου θύμιζε αρκετά E.T., όσα εφέ υπήρχαν ήταν αρκετά καλά και η μουσική του Michael Giacchino, τακτικού συνεργάτη του Abrams, δεν έφερνε καμιά επανάσταση, αλλά σίγουρα ενέτεινε το suspense.
   
  Οι επιρροές από Ε.Τ. και Goonies (σπηλιές και έτσι), έχουν να κάνουν πιο πολύ με διάσπαρτες σκηνές.
   
  Το μόνο που με χάλασε είναι ότι ο σκηνοθέτης προσπάθησε να βάλει λίγο απ'όλα αυτά μαζί με λίγο Cloverfield, κάνοντας ένα γενικότερο tribute σε 80's και φιλώντας εμφανέστατα και τον κώλο του Spielberg.
   
  Όλα καλά ήταν, αλλά η χιλιοειπωμένη αίσθηση σε έκανε να νιώθεις ότι είναι απλά ένα απομεινάρι του παρελθόντος, ένα μικρό tribute και όχι μια καινούρια κλασική ταινία του είδους.


  Το Super 8 έρχεται στις ελληνικές αίθουσες στις 16 Ιουνίου από τη UIP.


  Super 8 trailer by FilmBoy-gr
  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Review: Super 8 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top