F Remake Originals: Das Experiment (2001) - FilmBoy Remake Originals: Das Experiment (2001) - FilmBoy
  • Latest News

    Remake Originals: Das Experiment (2001)

    Στα Remake Originals παρουσιάζουμε την πρωτότυπη ταινία στην οποία βασίστηκαν πρόσφατες παραγωγές (remakes) σημειώνοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες μεταξύ των δυο ταινιών, πάντα συνοδευόμενη από μια αποκλειστική χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας.

    Ο Γερμανός Oliver Hirschbiegel είναι ο σκηνοθέτης του μετριότατου The Invasion με τη Nicole Kidman και του Five Minutes of Heaven με τον Liam Neeson, αλλά η πρώτη του ταινία αποτέλεσε το διαβατήριο για αυτές τις ταινίες.

    Το Das Experiment του 2001, η ταινία στην οποία βασίστηκε το The Experiment του Paul Scheuring, είναι ένα απίστευτο φιλμ μελέτης-καταδίκης της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ένα εγχειρίδιο τεχνικών εκφοβισμού και ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχει με το remake.

    Πέρα από το γεγονός ότι σάρωσε τα Γερμανικά κι Ευρωπαϊκά βραβεία, το Das Experiment έχει τρομερές διαφορές από το remake, δυστυχώς ουσιώδεις.

    Καταρχάς, ...



    ...πρωταγωνιστής είναι ο Tarek (Moritz Bleibtreu από το Run Lola Run), ένας τυχοδιωκτικός ρεπόρτερ που μπαίνει στο πείραμα – εθελοντές χωρίζονται σε δεσμοφύλακες και κρατουμένους - με γυαλιά-κάμερες για να πουλήσει το ρεπορτάζ στην εφημερίδα που δούλευε μέχρι πριν λίγο καιρό.

    Σε όλη τη διάρκεια του πειράματος, η επιστημονική ομάδα τους παρακολουθεί και έχει ενεργό ρόλο σε όλη τη ταινία, δεν υπάρχει κανένα κόκκινο φωτάκι για να τους προειδοποιεί για τυχόν παραβάσεις, παρά συχνές συνεντεύξεις με τους φυλακισμένους και τους δεσμοφύλακες.

    Μάλιστα, όταν η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, οι επιστήμονες φυλακίζονται και σχεδόν βιάζονται και οι ίδιοι από τους αλλόφρονες δεσμοφύλακες!

    Η Dora (Maren Eggert) είναι η κοπέλα του Tarek και έχει και αυτή ρόλο στη ταινία, καθώς είναι αυτή που καταλαβαίνει ότι κάτι δε πάει καλά και πηγαίνει στο κτίριο που γίνεται το πείραμα για να βγάλει άκρη. 


    Παρεμπιπτόντως, το πείραμα δε γίνεται σε κάποιο απομονωμένο μέρος αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους ορόφους του κέντρου ερευνών και οι δεσμοφύλακες δεν διανυκτερεύουν μέσα αλλά φεύγουν το βράδυ κι επιστρέφουν το πρωί.

    Ναι, κάθε remake προσθέτει καινούργια πράγματα στη πλοκή (εκτός του Let Me In που γυρίστηκε σκηνή με σκηνή με το Let The Right One In), αλλά οι διαφορές που κάνουν το Das Experiment κλάσεις καλύτερο από το The Experiment είναι άλλες.

    Σε ολόκληρη τη ταινία υπάρχει το κλίμα εκφοβισμού - δεν είναι τυχαίο το Μαύρο Κουτί που εμφανίζεται στη μέση της ταινίας.

    Ένα κουτί σα χρηματοκιβώτιο μπροστά στα κελιά, άδειο με ανοιχτή τη πόρτα να περιμένει τον επόμενο που θα παραβεί τους κανόνες...

    Η δυναμική μεταξύ φρουρών και κρατουμένων δε θα μπορούσε να είναι πιο εκρηκτική.

    Η ψυχολογία κάθε πλευράς διερευνείται και, ενώ οι φρουροί είναι σίγουρα οι κακοί της ταινίας, κατανοείς τουλάχιστον το γιατί αυτοί οι απλοί άνθρωποι εκφυλίζονται σε απάνθρωπα τέρατα. 


    Η ταπείνωση στην οποία υποβάλλονται οι κρατούμενοι είναι τρομακτική (και πολύ πιο δουλεμένη από τα 2-3 περιστατικά σε έναν μόνο κρατούμενο του remake) και κάνουν τη παρακολούθηση της ταινίας μια εκπληκτική εμπειρία.

    Μια άλλη παράμετρος είναι και η ...ιστορία της Γερμανίας.
    Σίγουρα δεν είναι εύκολο να κάνεις μια ταινία με παραβίαση δικαιωμάτων κι ελευθεριών σε φυλακισμένους, αν είσαι Γερμανός υπήκοος, καταλαβαίνετε όλοι γιατί.

    Κι όμως, το φιλμ σε αφήνει να αποφασίσεις από μόνος σου αν υπάρχει σχέση στη Γερμανική άγρια φύση ή αυτά θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλα μέρη.

    Το Das Experiment είναι ένα συναρπαστικό και ισχυρό ψυχολογικό θρίλερ που δε θα ξεχάσετε εύκολα.
    Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με το Αμερικάνικο remake.

    Στη συνέχεια δείτε μια επιλεγμένη σκηνή (από τις δεκάδες που ήθελα να σας δείξω) όπου ο πιο ευαίσθητος φρουρός γίνεται κρατούμενος και ...

    Μη ξεχάσετε να πατήσετε τους υπότιτλους στον player του FilmBoy.   




    Das Experiment clip by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Remake Originals: Das Experiment (2001) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top