F Κριτική: È Stata la Mano di Dio - The Hand of God (2021) - FilmBoy Κριτική: È Stata la Mano di Dio - The Hand of God (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: È Stata la Mano di Dio - The Hand of God (2021)



    Ο Paolo Sorrentino, δημιουργός των Youth και Great Beauty, παρουσιάζει την πιο προσωπική του ταινία, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με βιώματα και γεγονότα της εφηβικής ζωής του.

    Η ιστορία ξεκινάει στη Νάπολη το καλοκαίρι του 1984 και εκτυλίσσεται έως το 1987.
    Ο σκηνοθέτης δεν μας δίνει ακριβές χρονικό πλαίσιο για την ιστορία του, αλλά το πρόσωπο του Μαραντόνα αρκεί καθώς χρησιμοποιείται εύστοχα ως σημείο αναφοράς, και όσον αφορά τη χρονολογική αφήγηση της ιστορίας, αλλά και ως προς την επίδραση που είχε σε όλη την πόλη της Νάπολης στην καθημερινότητα των κατοίκων της.
    Προς τιμήν του και ο τίτλος της ταινίας για το περίφημο γκολ που πέτυχε απέναντι στην Αγγλία, με το "χέρι του Θεού" να αποτελεί (και) πολιτική πράξη όπως τονίζεται και στο σενάριο.


    Από κει και πέρα η ταινία δεν σχετίζεται περισσότερο με τον Αργεντινό ποδοσφαιριστή, αλλά εστιάζει σε πιο προσωπικά βιώματα μέσα από τα μάτια του νεαρού πρωταγωνιστή, δίνοντας άμεσα τις εφηβικές ανησυχίες του, αλλά και το γενικότερο πλαίσιο της εποχής για την κοινωνική θέση που κατείχε η Νάπολη στην Ιταλία.
    Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται με την ξεχωριστή ταυτότητα του Sorrentino, που χαρακτηρίζεται και εδώ από ιταλική ομορφιά, ρεαλισμό, λαϊκό χιούμορ, σινεφίλ αναφορές, και έναν ερωτισμό που δεν μπορεί να λείπει από καμία ταινία του δημιουργού.
    Από την άλλη, το φιλμ φαίνεται να υστερεί ορισμένες στιγμές σε συνοχή, καθώς η ιστορία που καλύπτει μια διάρκεια τριών ετών μοιάζει συχνά να αποτελείται από αποκομμένα συμβάντα, προκαλώντας ένα roller coaster συναισθημάτων, άλλοτε πετυχημένο και άλλοτε ελαφρώς παράταιρο, επηρεάζοντας τελικά και την εμβάθυνση του κεντρικού χαρακτήρα.

    Το τελικό αποτέλεσμα πάντως είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό.
    Δεν φτάνει στο επίπεδο των προηγούμενων σπουδαίων στιγμών του δημιουργού την τελευταία δεκαετία, αλλά αποτελεί ένα πετυχημένο προσωπικό εγχείρημα, στο οποίο καταφέρνει να διαχειριστεί εύστοχα τη μυθοπλασία του σεναρίου, ξεφεύγοντας όπως οφείλει από την καθαρά προσωπική και μονότονη συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις εξιστόρηση.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: È Stata la Mano di Dio - The Hand of God (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top