F Ντάνιελ ‘16 (2020) - FilmBoy Ντάνιελ ‘16 (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Ντάνιελ ‘16 (2020)


    Μετά τον πολυβραβευμένο Μανάβη, ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος επιστρέφει με μια συγκινητική ιστορία που σε ταρακουνά. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός έφηβου Γερμανού παραβάτη που μεταφέρεται σε μια άγνωστη δομή φιλοξενίας στην Ελλάδα. Με συμμετοχές σε δεκάδες φεστιβάλ και Βραβείο Κοινού Fischer "Meet the Neighbors" στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Ντάνιελ ‘16 μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για ένα θέμα που λίγοι Έλληνες γνωρίζουμε.

    Σύνοψη
    Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα. Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες.

    Μια ιστορία όχι και τόσο γνωστή
    Από τη δεκαετία του 1980 λειτουργούν σε απομονωμένα χωριά της Ελλάδας παραρτήματα γερμανικών ιδρυμάτων για ανηλίκους με παραβατική συμπεριφορά, οι οποίοι στέλνονται εκεί από υπηρεσίες πρόνοιας. Οι μικρές αυτές κοινότητες έχουν ως σκοπό την εναλλακτική έκτιση των ποινών και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των τροφίμων τους. Στην Ελλάδα, μία από αυτές τις κοινότητες λειτουργεί στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και αποτελεί το απροσδόκητο σκηνικό του Ντάνιελ ‘16. Μια απίστευτη, αμφιλεγόμενη ιστορία για την οποία ελάχιστοι μιλούν. Μια αληθινά συγκινητική ταινία για τα παιδιά που αναγκάζονται να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, γεμάτη ανθρωπιά κι ευαισθησία.

    Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου
    Η θεματική ιδέα της ταινίας είναι ότι «το να δώσεις φροντίδα μπορεί να σε λυτρώσει από το γεγονός ότι δεν σε φρόντισαν ποτέ». Αυτό συμβαίνει στον Ντάνιελ, τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τη δύσκολη και οδυνηρή πορεία προς τη συναισθηματική λύτρωσή του, που παρά τις αντιξοότητες, τη φέρνει σε πέρας με απρόσμενο θάρρος και τόλμη. Η διαδρομή του αψηφά γλώσσες, εθνικότητα και σύνορα. Είναι μια δοκιμασία προσωπική και ταυτόχρονα πανανθρώπινη.

    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
    Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Γλυκερία Πατραμάνη, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γιάννης Τσίρος
    Παραγωγοί: View Master Films, Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος
    Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ
    Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου
    Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος
    Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
    Ήχος: Δημήτρης Αθανασόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος
    Σκηνογραφία: Ελένη Νταγάκη
    Πρωταγωνιστούν: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φιλοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης
    Διάρκεια: 101’
    Έτος Παραγωγής: 2020

    Από 9 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ντάνιελ ‘16 (2020) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top