F Κριτική: Κανένας – Nobody (2021) - FilmBoy Κριτική: Κανένας – Nobody (2021) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Κανένας – Nobody (2021)



    Πριν έξι περίπου χρόνια, ο Ilya Naishuller ήρθε από το πουθενά και μας έδωσε το πρωτοποριακό Hardcore Henry. Ως πείραμα, δεν πήγε πολύ καλά, ωστόσο ο Ρώσος έδειξε πως μόνο ατάλαντος δεν είναι, και φέτος επιστρέφει με μια πιο παραδοσιακή ταινία δράσης, το Nobody.

    Ο Hutch Mansell είναι ένας βαρετός άνδρας σε έναν βαρετό γάμο, με μια βαρετή δουλειά, σε μια βαρετή, ρουτινιάρικη ζωή, είναι ο Κανένας.
    Όταν δυο ληστές εισβάλουν σπίτι του, δεν τολμάει καν να υπερασπιστεί την οικογένειά του, χάνοντας ακόμα περισσότερο την εκτίμησή τους.
    Όλη αυτή η καταπιεσμένη οργή είναι δεδομένο πως αργά ή γρήγορα κάπου θα ξεσπάσει, και μια μικρή αφορμή φαίνεται να “ενεργοποιεί” τον Hutch, μετατρέποντάς τον σε φονική μηχανή.
    Για κακή του τύχη όμως, ανάμεσα στα θύματά του βρίσκεται και ο αδερφός ενός Ρώσου μαφιόζου που εξαπολύει ένα ανθρωποκυνηγητό εναντίον του.

    Κάθε ταινία που προσφέρει κάτι το έστω ελάχιστα διαφορετικό και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, όπως το John Wick, αναπόφευκτα αντιγράφεται ακόμα και από τους ίδιους της τους δημιουργούς, και μετά το Atomic Blonde του David Leitch (σκηνοθέτη του πρώτου JW) ήρθε η ώρα και για το Nobody σε σενάριο του Derek Kolstad (σεναριογράφου των τριών πρώτων ταινιών της).

    Η ταινία δεν ντρέπεται ούτε στο ελάχιστο να παραδεχτεί ότι είναι κλώνος του JW σε σημείο που υπάρχουν ήδη φήμες για ένα πιθανό μελλοντικό crossover, κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο λόγω διαφορετικών εταιριών παραγωγής.


    Αντί να αναφερθώ στις ομοιότητες, μεγαλύτερο νόημα έχει να περάσω στις διαφορές, με βασικότερη το fighting style με το Nobody να είναι πιο old-school american brawler με πιο ισορροπημένη δράση ανάμεσα στο πιο βρώμικο ξυλίκι και τα gun fights. Όσο για τις διαφορές στο στόρυ, αυτές είναι πιο επιφανειακές και από skin βιντεοπαιχνιδιού.

    Όπως ακριβώς και στο JW, η καρδιά του Nobody είναι η δράση, η οποία ομολογουμένως είναι ευφάνταστη και απολαυστική, έστω και πολύ λιγότερο στυλιζαρισμένη.
    Το μεγάλο μειονέκτημα εδώ όμως είναι πως οι ενδιάμεσες filler σκηνές είναι πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια απ’ όσο το σενάριο και η υπομονή μας αντέχει, με αποτέλεσμα η ταινία να είναι γεμάτη κοιλιές.

    Το μεγαλύτερο ερώτημα σχετικά με το Nobody νομίζω πως ήταν το κατά πόσο θα κατάφερνε να μας πείσει ο Bob Odenkirk (Long Shot), ένας κατά κύριο λόγο κωμικός ηθοποιός με τον 58χρονο να αποδεικνύεται ικανότατος και ως action hero, ειδικά στο συγκεκριμένο ρόλο που συμπεριλαμβάνει και το στοιχείο του οικογενειάρχη.

    Το Nobody δεν πρόκειται να προσελκύσει νέους θεατές, όμως οι φίλοι του John Wick θα εξαργυρώσουν την τιμή του εισιτηρίου τους με μια ταινία που παρά τα προβλήματα, παραδίδει τα προσδοκώμενα και αναμφίβολα διασκεδάζει.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Κανένας – Nobody (2021) Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top