F Η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο της Blue Sky των Ice Age και Rio! - FilmBoy Η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο της Blue Sky των Ice Age και Rio! - FilmBoy
  • Latest News

    Η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο της Blue Sky των Ice Age και Rio!


    Μπορεί να υπήρχε ένας fanboyικός ενθουσιασμός όταν η Disney αγόρασε την Fox και οι X-Men επιτέλους θα μπορούσαν να μπουν στο MCU, όμως όπως συμβαίνει σε σχεδόν κάθε εξαγορά μιας εταιρίας από μια άλλη, ήταν σχεδόν δεδομένο πως θα οδηγούσε αργά ή γρήγορα σε συγχώνευση ή ακόμα χειρότερα κλείσιμο τμημάτων. 
    Έτσι κι έγινε...
    Όπως έγινε γνωστό, τον Απρίλιο θα κατεβάσει ρολά η Blue Sky Studios, η εταιρία παραγωγής πολλών επιτυχημένων animated ταινιών με γνωστότερη τη σειρά Ice Age.

    H Blue Sky ιδρύθηκε το 1987 από πρώην εργαζόμενους της MAGI και για αρκετά χρόνια δούλευε σε animation για διαφημιστικά σποτ, ενώ το 1996 μπήκε για πρώτη φορά στο χώρο του κινηματογράφου σχεδιάζοντας τις... τραγουδίστριες κατσαρίδες στη ταινία Joe's Apartment
    Ένα χρόνο αργότερα, η εταιρία εξαγοράστηκε από την Fox και συγχωνεύτηκε με την VIFX αναλαμβάνοντας τα cgi εφέ για πολλές από τις ταινίες της μεταξύ των οποίων τα Alien Resurrection, Star Trek Insurrection και το Fight Club.

    Εκείνη τη περίοδο, ένας από τους ιδρυτές της Blue Sky, ο Chris Wedge ολοκλήρωσε το Bunny, ένα μικρού μήκους cgi-animation φιλμάκι, στο οποίο εργαζόταν σχεδόν μόνος για μία δεκαετία, το οποίο όχι απλά έτυχε θερμής υποδοχής αλλά κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους.

    Παρά την επιτυχία, η Blue Sky έφτασε μια ανάσα από την πώληση λόγω των οικονομικών προβλημάτων της μαμάς Fox, όμως ο Wedge παρουσιάζοντας ένα project με τίτλο Ice Age, κατάφερε να πείσει τους ιθύνοντες και... τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

    Αλήθεια είναι πως η Blue Sky δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τη σκιά των Ice Age, και παρότι παρουσίασε εξαιρετικές ταινίες σαν τα Horton Hears a Who και The Peanuts Movie, τα ταμεία γέμιζαν μονάχα όταν στο πανί εμφανιζόταν ο Manny, ο Diego και ο Sid και φυσικά ο Scrat ή τα μπλε παπαγαλάκια του Rio.
    Δυστυχώς, η μεγαλύτερή τους (εμπορική) αποτυχία ήρθε τη χειρότερη στιγμή με το Spies in Disguise, τη πρώτη ταινία της εταιρίας που βγήκε υπό τη σκέπη της Disney να μην καταφέρνει να βγάλει ούτε τα έξοδά του.

    Έχοντας ως άριστη δικαιολογία την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται ολόκληρη η βιομηχανία λόγω covid-19, η Disney έκανε χτες την επίσημη ανακοίνωση πως τα Blue Sky Studios κλείνουν τον Απρίλιο, με τα ips να περνούν στην ιδιοκτησία της, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνει τα projects που βρισκόταν στα σκαριά, με κυριότερο το sci-fi/fantasy Nimona που βρισκόταν στα τελευταία στάδια παραγωγής και είχε προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες τον ερχόμενο Ιανουάριο.

    Περίπου 450 εργαζόμενοι αναμένονται να χάσουν τη δουλειά τους, έστω κι αν στην ανακοίνωση υπάρχει αναφορά πως κάποιοι απ' αυτούς ίσως απορροφηθούν από άλλα τμήματα.
    Ερώτημα αποτελεί επίσης τι θα κάνει ο Chris Wedge, συνιδρυτής της εταιρίας και δημιουργός της σειράς Ice Age καθώς και οι σκηνοθέτες Carlos Saldanha και Steve Martino που ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα πίσω του.

    Δικαιώνοντας τους προληπτικούς, το Spies in Disguise ήταν η 13η και όπως αποδείχτηκε η τελευταία ταινία της Blue Sky Studios, μιας εταιρίας που μας κράτησε πολύ καλή συντροφιά για 20 χρόνια.
    Farewell...

    Αλέξανδρος Κυριαζής
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Η Disney ανακοίνωσε το κλείσιμο της Blue Sky των Ice Age και Rio! Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top