F Κριτική: Η Δίκη των 7 του Σικάγο - The Trial of the Chicago 7 (2020) - FilmBoy Κριτική: Η Δίκη των 7 του Σικάγο - The Trial of the Chicago 7 (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Δίκη των 7 του Σικάγο - The Trial of the Chicago 7 (2020)




    Τα σενάριά του έχουν αποτυπωθεί στη μεγάλη οθόνη από σκηνοθέτες όπως ο David Fincher (The Social Network), ο Danny Boyle (Steve Jobs) και o Rob Reiner (A Few Good Men), για να μην αναφερθώ στις άκρως επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές του. 
    Με ένα Oscar, πέντε Emmy και ένα τσούρμο ακόμα αγαλματάκια στη βραβειοθήκη του, ο Aaron Sorkin θεωρείται μία από τις πιο hot πένες του Hollywood. 
    Ωστόσο, στη πρώτη του απόπειρα να έρθει λίγο πιο κοντά στο πλατό και να σκηνοθετήσει το Molly’s Game, οι αντιδράσεις ήταν αρκετά πιο αμφιλεγόμενες.

    Τρία χρόνια αργότερα, φαίνεται πως όχι απλά δεν αποθαρρύνθηκε αλλά ανέλαβε να σκηνοθετήσει μια ταινία που “πελάγωσε” ακόμα και τον μεγάλο Steven Spielberg, ο οποίος μετά από σχεδόν μια δεκαετία που προσπαθούσε να την υλοποιήσει, τελικά αποφάσισε να την αφήσει. 
    Τότε, και μετά την άρνηση άλλων μεγάλων σκηνοθετών όπως ο Paul Greengrass, ο Sorkin αποφάσισε να πάρει τα ηνία και το The Trial of the Chicago 7 είναι έτοιμο για μια μικρή βόλτα στις αίθουσες, πριν ανέβει στο Netflix σε δύο περίπου εβδομάδες.

    Στα τέλη Αυγούστου του 1968, σε μια αίθουσα εκδηλώσεων του Σικάγο έλαβε χώρα το συνέδριο των Δημοκρατικών, για να εκλεγεί ο υποψήφιος του κόμματος για τις ερχόμενες προεδρικές εκλογές. 
    Η Αμερική φλεγόταν λόγω του πολέμου στο Βιετνάμ και του ολοένα αυξανόμενου αριθμού νέων Αμερικανών που οδηγούνταν εκεί σαν πρόβατα στη σφαγή. 
    Το συνέδριο ήταν η τέλεια αφορμή για τις διάφορες οργανώσεις να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους, με τους χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκε και την αστυνομοκρατία που επέβαλε η κυβέρνηση να οδηγούν σε μεγάλες ταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τραυματίες.

    Λίγους μήνες, και με τον Richard Nixon να βρίσκεται πλέον στην εξουσία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραπέμπει σε δίκη του 8 από τους βασικούς διοργανωτές την διαδηλώσεων με την κατηγορία της συνωμοσίας για υποκίνηση εξέγερσης. 
    Οι Tom Hayden (Eddie Redmayne, The Aeronauts), Abbie Hoffman (Sacha Baron Cohen, The Brothers Grimsby), Jerry Rubin (Jeremy Strong, The Gentlemen), David Dellinger (John Carroll Lynch, The Founder), Rennie Davis (Alex Sharp), John Froines (Danny Flaherty), Lee Weiner (Noah Robbins) και Bobby Seale (Yahya Abdul-Mateen II, Aquamanκάθονται στο σκαμνί του κατηγορουμένου, και έχοντας απέναντί τους τον προκλητικά εχθρικό δικαστή Julius Hoffman, ξεκινάει η ιστορικά γνωστή ως Δίκη των 7 του Σικάγο (και όχι Σικάγου, έλεος!).


    Πρέπει προκαταβολικά να αναγνωρίσω τη δυσκολία του εγχειρήματος μιας και το The Trial of the Chicago 7 έπρεπε να χωρέσει σε μια δίωρη ταινία τα πεπραγμένα μιας δίκης που διήρκεσε 5 ολόκληρους μήνες, το ιστορικό πολιτικό υπόβαθρο της εποχής και των πολυποίκιλων χαρακτήρων, καθώς και τα όσα συνέβησαν στο Σικάγο εκείνες της ημέρες των αναταραχών και οδήγησαν στη σύλληψη των κατηγορουμένων. 
    Πολλά τα καρπούζια που πρέπει να χωρέσουν στην ίδια μασχάλη και σίγουρα μπορούν να αναγνωριστούν ως ελαφρυντικό αλλά όχι και ως αθωότητα.

    Κατ’ αρχάς ξεχάστε τις Sorkin-ικές ιδιορρυθμίες που τον έχουν χαρακτηρίσει ως σεναριογράφο, θετικά και αρνητικά, ειδικά τα τελευταία χρόνια. 
    Το The Trial of the Chicago 7 απλά δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί και μ’ αυτές.
    Τι είναι όμως τελικά; 
    Δυστυχώς δεν είναι πολλά παραπάνω από μία μονταζιακά έξυπνη μεν, αλλά άρρυθμη ως σύνολο, συρραφή σκηνών προ, μέσο και μετά δίκης που καταφέρνει να δώσει στο θεατή τη γενική εικόνα μίας ουσιαστικά πολιτικής δίωξης και τα βασικά σημεία των όσων συνέβησαν εντός και εκτός αίθουσας, όμως καλλιτεχνικά, κινηματογραφικά, σεναριογραφικά και σκηνοθετικά, δεν έχει να δώσει τίποτα. 
    Δεν έχει εντάσεις, δεν έχει στρωτή πλοκή, η παρουσίαση των χαρακτήρων είναι επιεικώς επιφανειακή με τους περισσότερους από τους οποίους απλά να υπάρχουν, με όλα αυτά να έχουν ως αποτέλεσμα μια ταινία που παρακολουθείς σα να βλέπεις mockumentary!

    Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που σώζει τη ταινία από τη μετριότητα, αυτός είναι ο τεράστιος Frank Langella (Captain Fantastic) που στο ρόλο του εχθρικού δικαστή Hoffman είναι εκνευριστικά απολαυστικός. 
    Από το βασικό cast ξεχώρισαν οι πολύ καλοί Mark Rylance (Ready Player One) και Sacha Baron Cohen (The Brothers Grimsby), με τους υπόλοιπους να περνούν απαρατήρητοι.
    Κάποιοι βιάστηκαν να το βάλουν στη λίστα με τις ταινίες που θα βρεθούν στα φετινά Oscars, όταν και όπως γίνουν, όμως ακόμα και με αυτόν τον ανύπαρκτο μέχρι στιγμής ανταγωνισμό, το The Trial of the Chicago 7 πολύ δύσκολα θα περπατήσει στο κόκκινο χαλί.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Δίκη των 7 του Σικάγο - The Trial of the Chicago 7 (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top