F Κριτική: Νεντ Κέλι: Ο Νο1 Καταζητούμενος - True History of the Kelly Gang (2019) - FilmBoy Κριτική: Νεντ Κέλι: Ο Νο1 Καταζητούμενος - True History of the Kelly Gang (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Νεντ Κέλι: Ο Νο1 Καταζητούμενος - True History of the Kelly Gang (2019)




    Είτε από τη ταινία του 1970 με τον Mick Jagger είτε από εκείνη του 2003 με τον Heath Ledger,,είτε από κάποια από τις αναφορές του σε ένα σωρό άλλες ταινίες, είναι μάλλον δύσκολο να μην έχετε τουλάχιστον ακουστά τον Ned Kelly, τον διάσημο Αυστραλό παράνομο του 19ου αιώνα με την αλεξίσφαιρη πανοπλία. 
    Ε, πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε, πάμε να δούμε τη ζωή του ακόμα μια φορά.

    Η ταινία του Justin Kurzel (Macbeth) βασίζεται στο ομότιτλο historical fiction μυθιστόρημα του Peter Carey (Oscar and Lucinda). 
    Με άλλα λόγια, μη μασάτε από το “true history” του τίτλου, γιατί μπορεί κάποια βασικά στοιχεία να είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα αλλά πέρα αυτών, έχουμε μία απόλυτα φανταστική ιστορία.



    Το True History of the Kelly Gang λοιπόν είναι μια textbook βιογραφία που μας διηγείται ολόκληρη τη ζωή του Ned, από τη παιδική ηλικία και τα δύσκολα χρόνια στην ερημία της Victoria, τη σχέση με τον μέθυσο πατέρα του που πέθανε όταν εκείνος ήταν μόλις 12 και τη σκληρή μητέρα του που λίγο αργότερα τον πούλησε στον διαβόητο εγκληματία Harry Power, ο οποίος τον έβαλε στο κόσμο της παρανομίας, την επιστροφή του και τη γνωριμία του με τον αδίστακτο αστυνόμο Fitzpatrick που τον οδήγησε στη δημιουργία της Kelly Gang και στη τελευταία του πνοή.

    Για ακόμα μια φορά στη καριέρα του ο Justin Kurzel μας δείχνει πάνω-κάτω το ίδιο πράγμα, ότι ξέρει πολύ καλά πως να χειρίζεται τη κάμερα και να “παίζει” με αυτή αλλά στη διαχείριση της ιστορίας συνεχίζει να παίρνει κάτω από τη βάση. 
    Μετά από τέσσερις ταινίες, αυτό δεν το λένε πια πολλά υποσχόμενος, το λένε πουλ-μουρ-τζα-φρα!



    Παρότι υπάρχει ένας σχετικά ανεκτός ρυθμός, η ταινία προσπαθεί τόσο έντονα ν δείξει ότι είναι κάτι ξεχωριστό που ξεχνάει να κάνει τα απολύτως απαραίτητα, όπως το να παρουσιάσει έστω επιφανειακά τους χαρακτήρες και τη χρονική περίοδο στην οποία διαδραματίζονται τα γεγονότα, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί κακά τα ψέματα, η ιστορία της Αυστραλίας του 19ου αιώνα, δεν ήταν και στα sos στο λύκειο! 
    Η ίδια κακή διαχείριση και στη πλοκή, με την ιστορία να προσπερνάει πολύ σημαντικά γεγονότα τόσο για τη διατήρηση μιας συνέχειας όσο και για τη κατανόηση της γενικής ιστορίας. 
    Το μόνο που θα πω είναι πως μετά από δυο ώρες δεν θα έχετε ιδέα ούτε γιατί δημιουργήθηκε η Kelly Gang ούτε τη δράση της!

    Ο George MacKay (1917) στο πρωταγωνιστικό ρόλο είναι ικανοποιητικός, ενώ υπάρχουν και σκηνές που μοιάζει η επιλογή του να μην ήταν και πιο σωστή. 
    Όσο για τους ηθοποιούς-κράχτες, οι Russell Crowe (The Nice Guys), Charlie Hunnam (The Gentlemen) και Nicholas Hoult (Dark Phoenix) περιορίζονται σε δυνατές μεν αλλά μόλις δεκάλεπτες εμφανίσεις. 
    Δεν θα υπερβάλλω αν πω πως τη παράσταση κλέβει ο πρωτοεμφανιζόμενος Orlando Schwerdt που υποδύεται τον μικρό Ned το πρώτο 40λεπτο του φιλμ και στέκεται σχεδόν ισάξια απέναντι στους αστέρες συμπρωταγωνιστές του.

    Μια ντουζίνα εντυπωσιακότατα ομολογουμένως πλάνα μπορεί να χορταίνουν για λίγο το μάτι όμως δεν αρκούν για μια καλή ταινία και τα προβλήματα στο σενάριο αλλά κυρίως στη διαχείριση αυτού από τον σκηνοθέτη, κάνουν το True History of the Kelly Gang να πελαγοδρομεί μεταξύ του μέτριου και του εκνευριστικού, με τον καλό ρυθμό που το σώζει από το να γίνει και βαρετό, να είναι το χέρι που το βοηθά να αποφύγει τον πάτο. 
    Αποκλειστικά για τους φανατικούς ακόλουθούς του Kurzel.

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιουνίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Νεντ Κέλι: Ο Νο1 Καταζητούμενος - True History of the Kelly Gang (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top