F Κριτική: Το Γεράκι του Φιστικοβούτυρου – The Peanut Butter Falcon (2019) - FilmBoy Κριτική: Το Γεράκι του Φιστικοβούτυρου – The Peanut Butter Falcon (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Γεράκι του Φιστικοβούτυρου – The Peanut Butter Falcon (2019)




    Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η βιομηχανία του κινηματογράφου έχει σταματήσει πλέον να ψάχνει ηθοποιούς που θα υποδυθούν κάποιο ρόλο ταμπού ή «εντελώς έξω από τα νερά τους» και επιλέγει νέα, ατόφια ταλέντα που παλιότερα δεν θα είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν στο χώρο. 
    Επόμενο, λοιπόν, ήταν να αποσπάσει και μία πληθώρα βραβείων τόσο σκηνοθεσίας όσο και υποκριτικής για την πρωτοπορία της. 

    Οι Tyler Nilson και Michael Schwartz δεν χρειάστηκε να αναζητήσουν κάποιον ηθοποιό να παραστήσει ένα χαρακτήρα με σύνδρομο Down αλλά επέλεξαν τον ταλαντούχο πρωτοεμφανιζόμενο Zack Gottsagen, ο οποίος παρότι έχει σύνδρομο Down, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και με μεγάλη επιτυχία. 
    Στενά συνδεδεμένη με το ίδιο του το όνειρο, η ταινία αφηγείται με πολύ τρυφερό αλλά καθόλου μελοδραματικό τρόπο την ιστορία ενός νεαρού που ακολουθεί την επιθυμία της καρδιάς του.



    Ο Zak (Zack Gottsagen) είναι ένας νεαρός με σύνδρομο Down που διαμένει σε ένα γηροκομείο καθώς η πολιτεία δεν μπορεί να βρει ασφαλέστερο μέρος από αυτό για να ζήσει. 
    Το όνειρο του είναι να γίνει επαγγελματίας παλαιστής σαν τον The Salt Water Redneck (Thomas Haden Church, Daddy's Home), βιντεοκασέτες του οποίου παρακολουθεί μανιωδώς καθημερινά. 

    Αποφασίζει, λοιπόν, ένα βράδυ να το σκάσει από το ίδρυμα και να κυνηγήσει το όνειρό του. 
    Η επόμενη μέρα τον βρίσκει μόνο με το εσώρουχο να κρύβεται σε μία ψαρόβαρκα που ανήκει στον Tyler (Shia LaBeouf, Borg McEnroe),  έναν μικροαπατεώνα ψαρά που επειδή δεν έχει άδεια ψαρέματος κλέβει ψαριές άλλων βάζοντας τον εαυτό του σε μπελάδες. 
    Στην αρχή ο Tyler,  αρκετά φορτισμένος από τα δικά του προβλήματα, δεν μοιάζει καθόλου ευχαριστημένος που ο Zack βρέθηκε στην βάρκα του. 




    Καταλήγουν, όμως, να ξεκινήσουν μαζί την κοινή τους διαδρομή: ο Zack για να γίνει παλαιστής στη σχολή του The Salt Water Redneck και ο Tyler όσο μακριά γίνεται από τα προβλήματα και τους διώκτες του. 
    Σε αυτή τη διαδρομή δημιουργείται μία αληθινή αδερφική σχέση ανάμεσα τους μέσα από τις περιπέτειες που περνούν και η Eleanor (Dakota Johnson, Bad Times at the El Royale), η νοσοκόμα που πρόσεχε τον Zack στο γηροκομείο  και  τον αναζητά από τη φυγή του, εμφανίζεται στο δρόμο τους. 
    Οι τρεις τους συνεχίζουν το ταξίδι τους με πυξίδα το όνειρο του Zak.

    Οι Nilson και Schwartz έγραψαν και σκηνοθέτησαν μία αληθινή και διόλου φλύαρη ταινία, η οποία δεν γίνεται ποτέ δακρύβρεχτη διαφήμιση του πρωταγωνιστή με σύνδρομο Down. 
    Με λίγα λόγια, δεν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό για να «πουλήσει» και αυτό φαίνεται από την ταπεινή και προσεγμένη σκηνοθεσία. 
    Τονίζονται, δηλαδή, περισσότερο η περιπετειώδης σχέση και τα κοινά μεταξύ του Tyler και του Ζak παρά οι διαφορές τους. 

    Φαίνεται να διαπερνά την ιστορία η έννοια της ανθρώπινης υπόστασης όλων των χαρακτήρων, οι οποίοι έχουν παρόμοια αφετηρία και κοινή πορεία. 
    Μέσα από τις καταπληκτικές εικόνες του φιλμ σε πιο άγνωστες και πρωτόγνωρες περιοχές της Αμερικής γεννιέται αυτή η ιστορία για τη δύναμη της επιθυμίας, την πίστη και τον αγώνα του καθενός να κατακτήσει αυτό που ονειρεύεται. 

    Η Dakota Johnson σε έναν ρόλο που της ταιριάζει, ίσως αποτινάσσει την κακή υποκριτική του Fifty Shades of Grey και οι συμμετοχές των Thomas Haden Church και Yelawolf είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες. 
    Αξίζει και πάλι να σημειωθεί πως αυτή η ταινία αποτελεί μία ακόμη αχτίδα φωτός για την τέχνη, καθώς φαίνεται ότι ήρθε πλέον η σειρά όλων εκείνων των ανθρώπων που μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν χώρο στον κινηματογράφο, να μας πουν κι εκείνοι την ιστορία τους μέσα από τα δικά τους μάτια. 

    Διδακτική, ενθαρρυντική και απόλυτα αυθεντική η προσπάθεια των Schwartz και Nilson, αξίζει μιάμιση ώρα από τον χρόνο μας, ειδικότερα τις μέρες αυτές που είμαστε περισσότερο σπίτι λόγω της παρούσας κατάστασης και ορισμένοι αναθεωρούμε πολλά πράγματα που νομίζαμε δεδομένα.

    Στους κινηματογράφους από 8 Οκτωβρίου.

    Ζωή Γιαννακούλη.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Γεράκι του Φιστικοβούτυρου – The Peanut Butter Falcon (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top