F Κριτική: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - An Elephant Sitting Still (2018) - FilmBoy Κριτική: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - An Elephant Sitting Still (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - An Elephant Sitting Still (2018)




    Ο υπαρξιακός Γολγοθάς ενός καλλιτέχνη γίνεται κραυγή απελπισίας σε ένα τετράωρο ελεγειακό ρέκβιεμ. 
    Ο αυτόχειρας Κινέζος δημιουργός Hu Bo αποφάσισε να εγκαταλείψει νωρίς τα εγκόσμια (μόλις 29 ετών) αφήνοντας ως παρακαταθήκη του ένα γνήσιο κινηματογραφικό αριστούργημα. 
    Η πρώτη και τελευταία του δημιουργία συγκλόνισε τον κινηματογραφικό κόσμο, περιγράφοντας με ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο την αστική αλλοτρίωση, μέσα από το υπαρξιακό αδιέξοδο του ίδιου του δημιουργού του.

    Σε μία μουντή βιομηχανική πόλη στη Βόρεια Κίνα, η ζωή μοιάζει να έχει σταματήσει για τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπους: Ένας συνταξιούχος μαθαίνει ότι θα πάει σε οίκο ευγηρίας γιατί αποτελεί βάρος στην οικογένεια του γιου του, μία μαθήτρια βιώνει μια προβληματική σχέση με την αλκοολική μητέρα της,  ενώ ένας συμμαθητής της μπλέκεται σε σχολικό καυγά με έναν άλλο μαθητή, του οποίου ο αδελφός κατακλύζεται από ενοχές για την αυτοκτονία του καλύτερού του φίλου.



    Οι τραγικές πορείες των τεσσάρων διασταυρώνονται μέσα σε ένα 24ωρο, όταν προσπαθούν να αποδράσουν σε μία άλλη πόλη όπου ένας ελέφαντας ενός τσίρκου στέκεται ακίνητος χωρίς να αντιδρά σε ό,τι κι αν του κάνουν. 
    Ακίνητοι στέκονται κι εκείνοι απέναντι στη μοίρα τους, βυθισμένοι σε βαθιά αποξένωση, ανήμποροι να διαχειριστούν αυτά που τους συμβαίνουν.



    Ακολουθώντας τους ήρωες που βουλιάζουν σε μια οδυνηρή πραγματικότητα, ο Hu Bo βουλιάζει μαζί τους με φόντο μια πόλη εγκαταλειμμένη στην παρακμή. 
    Τα υποβλητικά, αργόσυρτα μονοπλάνα του μεταφέρουν με ωμό ρεαλισμό και ασυγκράτητο λυρισμό την δική του σπαρακτική κραυγή απελπισίας για έναν κόσμο που δεν αντέχει, έναν κόσμο που δεν τον χωρά. 

    Η πρωτότυπη και τολμηρά δημιουργική προσέγγισή του είναι παράλληλα μία κατάθεση ψυχής σε ένα τόσο πικρό μα και τόσο συγκλονιστικό κινηματογραφικό οδοιπορικό, που για τέσσερις σχεδόν ώρες καταδύεται σε μία υπαρξιακή κόλαση, καταφέρνοντας, έστω και την τελευταία στιγμή, να αναδυθεί μέσα από το ζοφερό σκοτάδι του στο φως. 
    Τι κρίμα που οι ελπιδοφόρες αχτίδες του σπουδαίου φινάλε δεν έφταναν για να φωτίσουν τον αδικοχαμένο και πολλά υποσχόμενο νέο δημιουργό...

    Γιάννης Αποστολίδης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ένας Ελέφαντας Στέκεται Ακίνητος - An Elephant Sitting Still (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top