F Αξιωματικοί - Ofitsery (1971) - FilmBoy Αξιωματικοί - Ofitsery (1971) - FilmBoy
  • Latest News

    Αξιωματικοί - Ofitsery (1971)


    Η ταινία αφηγείται την ιστορία δύο φίλων του Alesha και του Vania, που συναντιούνται στον Εμφύλιο Πόλεμο, ερωτεύονται την ίδια γυναίκα (που ονομάζεται φυσικά Liuba), μάχονται σε συνεχόμενους πολέμους μαζί και συναντιούνται σε διάφορα σημεία στις επόμενες δεκαετίες. 
    Η γνωστή φράση προέρχεται από έναν γηραιότερο αξιωματικό που διοικεί τους δύο άντρες στον Εμφύλιο Πόλεμο. 
    Ο Αξιωματικός λέει στον νεαρό Aleksei, ότι το να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του είναι τόσο τιμητικό όσο και αυτό του εκπαιδευτικού. 

    Στις επόμενες δεκαετίες, τόσο ο Alesha όσο και ο Vania, επιδεικνύουν αυτού του είδους την πατριωτική, ηρωική αφοσίωση στο “επάγγελμα” τους, όπως ακριβώς και ο ανώτερος αξιωματικός είχε σχολιάσει. 
    Ο Alesha μεταλαμπαδεύει αυτή την αφοσίωση και στον γιο του επίσης: και οι τρεις άνδρες γίνονται στρατιώτες, όλοι επιδεικνύουν την ανδρεία τους. 
    Η ταινία “Αξιωματικοί” προσφέρει μαθήματα αρετής και ιστορίας, ο Lanova ψηφιστηκε ο καλύτερος ηθοποιός το 1971 για το ρόλο του Barabbas,  το επόμενο έτος έλαβε το Βραβείο Komsomol της Μόσχας  "Για τη δημιουργία ηρωικών εικόνων στον κινηματογράφο".
    Δημιουργος της ταινίας ήταν τότε ο υπουργός Άμυνας της ΕΣΣΔ Αντρέι Αντόνοβιτς Γκρέτκο. 



    Η ταινία περιγράφει την ιστορία δυο φίλων - του Αλεξέι Τρόφιμοφ και του Ιβάν Βαραβάβα - για μια περίοδο πολλών χρόνων. 
    Στη δεκαετία του '20, υπηρετούν μαζί στα σύνορα. 
    Εκεί είναι, ακόμα πολύ νέοι, και θα θυμούνται για μια ζωή την εντολή του διοικητη τους: “Δεν υπάρχει καλυτερο επάγγελμα, απο το να υπερασπίζεσαι την πατρίδα σου”. 
    Μετά στην Ισπανία στις διεθνεις ταξιαρχειες , τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και τις ήσυχες μέρες που ακολουθησα , οι παλιοί φίλοι συναντιούνται ξανά και έχουν γίνει στρατηγοί. 



    Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο για την αγάπη, για την πατρίδα, για τη ζωή ... Και, φυσικά, για μια γυναίκα. 
    Οι ήρωες - σύντροφοι-στα-όπλα - παρά όλες τις αντιξοότητες της τύχης, παραμένουν πιστοί στη φιλία, το καθήκον και την τιμή του αξιωματικού. 
    Έπρεπε να περάσουν από πολλές δοκιμασίες, μέσα από τις μάχες του πολιτικού και πατριωτικού αγώνα, αλλά παρέμειναν οι ίδιοι. 
    Ακόμα και το “τρίγωνο της αγάπης" δεν μπόρεσε να το αλλάξει αυτό...

    Η δράση αυτής της ταινίας καλύπτει μια αρκετά μεγάλη περίοδο - από τα 20 μέχρι τη δεκαετία του '70. 
    Οι συγγραφείς επικεντρώνονται στη ζωή μιας μόνο οικογένειας, του Alexei Trofimov, από τα πρώτα του βήματα σαν νέος αξιωματικός έως τον γκρίζομάλλη Στρατηγό, στη σύζυγό του Lyubasha, στον γιό τους Γιώργο και τέλος στον εγγονό του Ιβάν. 
    Αλλά η ταινία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο σαν ένα χρονικό οικογένειας. 

    Εκτός από το ανήκουν στην ίδια οικογένεια, οι χαρακτήρες έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό που τις κάνει να σχετίζονται μεταξύ τους. 
    Όλοι αυτοί είναι στρατιωτικοί. Και οι στρατιωτικοί δεν είναι απλώς αναγκασμένοι, από σύμπτωση, αλλά και με όρκο, στον οποίο είναι πιστοί. 
    Και αυτο μεταφέρεται στα παιδιά και τα εγγόνια τους. 
    Είναι το επάγγελμα των ηρώων που είναι, σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο δραματικός πυρήνας της ταινίας. 
    Αυτή η επαγρύπνηση διαμορφώνει τους χαρακτήρες, τις στάσεις, την κοσμοθεωρία, καθορίζει τη λογική της κίνησης του σχεδίου, εστιάζοντας την προσοχή των συγγραφέων σε εκείνες τις βασικές στιγμές της ζωής των ηρώων, όταν η έκκλησή τους είναι ιδιαίτερα φωτεινή και προφανής- Η υπερηφάνεια για το επάγγελμά τους ,γιατι είναι το επάγγελμα των υπερασπιστών της πατρίδας.

    Από 20 Φεβρουαρίου στο studio NEW STAR.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Αξιωματικοί - Ofitsery (1971) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top