F Κριτική: Έμμα - Emma (2020) - FilmBoy Κριτική: Έμμα - Emma (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Έμμα - Emma (2020)




    Αρχές 19ου αιώνα στην Αγγλία και σε μια αριστοκρατική οικογένεια ζει η Έμμα. 
    Μια νεαρή, όμορφη και αρκετά έξυπνη κοπέλα, η οποία όμως δεν δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον θεσμό του γάμου, κάτι που την φέρνει αντιμέτωπη με τις παραδόσεις και τις τάσεις της εποχής γύρω από τα θέματα των σχέσεων.

    Στην πρώτη της κινηματογραφική προσπάθεια, με παρελθόν στο χώρο των βίντεο κλιπ και παρακαταθήκη ταινίες μικρού μήκους, η Autumn de Wilde καταπιάνεται με το ομώνυμο βιβλίο της Jane Austen
    Με το υποείδος που αντιστοιχεί στα δράματα εποχής να χαρακτηρίζεται από στιβαρούς και παραδοσιακούς κανόνες, η de Wilde δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, παραδίδοντας ένα κατά κύριο λόγο ακαδημαϊκό αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται από μια βρετανική αύρα που περνάει μέσα από κλασάτα σαλόνια, εντυπωσιακούς κήπους, και περίτεχνα φορέματα. 



    Αντιθέτως, αυτό δεν διαφαίνεται πάντα σε επίπεδο διαλόγων, με την απόδοση να αποκτά μια πιο σύγχρονη μορφή και τους χαρακτήρες να δείχνουν συχνά πιο μπροστά από την εποχή τους. 
    Η μεταφορά όμως δεν κρίνεται πάντα πετυχημένη, καθώς οι ήρωες δεν συμβαδίζουν αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα πιο κλασικά στοιχεία, κάνοντας σε ορισμένα σημεία το δέσιμο άστοχο, χωρίς εντάσεις, και λίγες πραγματικά εύστοχες χιουμοριστικές στιγμές.



    Ως προς τους ηθοποιούς πάντως που δίνουν ζωή σε αυτούς τους χαρακτήρες, οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στους ρόλους τους, καταφέρνοντας να δώσουν (όσο μπορούν) πνοή στην πλοκή. 
    Και κυρίως η πρωταγωνίστρια, Anya Taylor Joy (Playmobil: The Movie), την οποία μάθαμε μέσα από το The Witch, αλλά έγινε ευρέως γνωστή μέσω του Split

    Εδώ έχει στα χέρια της έναν αρκετά ταιριαστό ρόλο τον οποίο αποδίδει με την έμφυτη φρεσκάδα της, μεταδίδοντας τις διακυμάνσεις του χαρακτήρα της, παρά την περιορισμένη σκιαγράφηση που προσφέρει το σενάριο.
    Τελικά μια κλασική παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού ταινία που μοιάζει οπτικά με μπόλικες ταινίες που εκτυλίσσονται στην ίδια τοπογραφία και χρονολογία, και καταλήγει σε ένα υπερβολικά ήπιο και άνευρο αποτέλεσμα.

    Στους κινηματογράφους από 27 Φεβρουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Έμμα - Emma (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top