F Κριτική: Bad Boys for Life (2020) - FilmBoy Κριτική: Bad Boys for Life (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Bad Boys for Life (2020)



    Το Bad Boys for Life αποτελεί την τρίτη εμφάνιση των Mike Lowrey (Will Smith, Gemini Man) και Marcus Burnett (Martin Lawrence, Big Mommas Like Father Like Son) ως τα «κακά παιδιά» του Μαϊάμι, το δίδυμο των ατίθασων αλλά και αποτελεσματικών ντετέκτιβ, των οποίων το catchphrase έχει γίνει φράση ορόσημο για τις σύγχρονες αστυνομικές κωμωδίες. 

    17 χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας τους περιπέτειας, οι σκηνοθέτες Adil El Arbi και Bilall Fallah κρατούν την ίδια συνταγή για την ταινία τους, η οποία δυστυχώς υφίσταται ξεπερασμένη ακόμη και για ένα «κλασσικό» franchise σαν αυτό. 
    Όπως θα περίμενε κανείς, οι σκηνοθέτες λαμβάνουν υπόψιν τους την ηλικιακή διαφορά στους χαρακτήρες τους, χρησιμοποιώντας το μάλιστα ως κίνητρο για την εξέλιξη και τις συγκρούσεις μέσα στην ιστορία. 
    Έχουμε λοιπόν την συνήθης αψιμαχία μεταξύ της νέας και της παλιάς γενιάς, με αναμενόμενο επακόλουθο την αλληλοκατανόηση και συνεργασία τους για την επίτευξη των στόχων τους. 

    Η υπόθεση αρχικά είναι απλή. 
    Η οικογένεια ενός εγκληματία που είχε συλλάβει το δίδυμο βάζει μπρος ένα σχέδιο εκδίκησης. 
    Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα δραπετεύει από την φυλακή με την βοήθεια του γιου της, ο οποίος, σχεδόν ωσάν υπνωτισμένος, ακολουθεί τις διαταγές της για την ολοκλήρωση του πλάνου αυτού. 


    Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη οικογένεια, μπλεγμένη στη διακίνηση ναρκωτικών και σε ψυχρές δολοφονίες, τυγχάνει να είναι από το Μεξικό μου φάνηκε αρχικά κάπως περίεργη επιλογή, αφού με τον τρόπο αυτό η ταινία θα ήταν ενδεχομένως υποψήφια για την λίστα των καλύτερων ταινιών του Τραμπ. 
    Η μητέρα της οικογένειας ήταν και με ένα περίεργο, και χωρίς νόημα, τρόπο κάπως μάγισσα, αμβλύνοντας περαιτέρω την ιδέα ότι από την άλλη πλευρά των Αμερικανικών συνόρων βρίσκεται μια εξωπραγματική απειλή. 
    Μέχρι τώρα, δηλαδή, γίνεται ένας σχολιασμός των ιδεολογιών μίσους που ακμάζουν μέσα από τη συμπλοκή των ΗΠΑ και του Μεξικού, ρίχνοντας όμως όλο το βάρος στη βίαιη (και μαγική απ’ ότι φαίνεται) φύση των Μεξικάνων. 

    Στη συνέχεια, όμως, η υπόθεση περιπλέκεται, και εκεί αρχίζει να ξεκαθαρίζει και το λιγότερο συντηρητικό δίδαγμα της ταινίας. 
    Μέσα από μια σειρά γεγονότων, φανερώνεται μια έντονη προσωπική σχέση μεταξύ των ηρώων μας και των εγκληματιών. 
    Φαίνεται μάλιστα ότι ο λόγος που οι τελευταίοι είναι τόσο κακοί, έρχεται ως αποτέλεσμα των πράξεων των ηρώων μας, μέσω μιας κυβερνητικής αποστολής αρκετά χρόνια πριν. 
    Το τελικό μήνυμα φαίνεται να είναι πως η ανάμειξη και η επιβολή της αμερικανικής κυβέρνησης στο Μεξικό διαστρεβλώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις και υποδαυλίζει τον φανατισμό και τις ιδεολογίες μίσους. 

    Δεν είμαι σίγουρος ότι το Bad Boys for Life, προσεκτικά και εσκεμμένα, θέλησε να κάνει αυτό τον σχολιασμό. 
    Δεν θεωρώ, επίσης, ότι η ταινία εμβάθυνε ή προσέφερε κάτι σε αυτή τη συζήτηση. 
    Σε μια ταινία/παρωδία όπως το Bad Boys for Life, όμως, η ύπαρξη και μόνο κάποιου χώρου για διάλογο, στα ενδιάμεσα των πυροβολισμών και του σαχλού χιούμορ, είναι ό,τι μπορεί να ελπίζει κανείς.

    Στους κινηματογράφους από 16 Ιανουαρίου.

    Αντριάν Σαλτέ.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Bad Boys for Life (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top