F Κριτική: Σον το Πρόβατο: Φαρμαγεδών - A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019) - FilmBoy Κριτική: Σον το Πρόβατο: Φαρμαγεδών - A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Σον το Πρόβατο: Φαρμαγεδών - A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019)



    Ακόμα κι όταν πάλευε μόνη της να κρατήσει ζωντανό το stop-motion animation, η τηλεοπτικά ιστορική αλλά κινηματογραφικά άπειρη βρετανική Aardman Animations δεν κατάφερε ποτέ να μπει σφήνα στους μεγάλους του χώρου.
    Στα σχεδόν 20 χρόνια της δοκίμασε τις δυνάμεις της, πήρε ρίσκα (Flushed Away, Arthur Christmas), όμως το αποτέλεσμα, τουλάχιστον εμπορικά ήταν απογοητευτικό, σχεδόν καταστροφικό, έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στα παλιά της λημέρια και φαίνεται πως εκεί κρυβόταν η επιτυχία, με το Shaun the Sheep Movie του όχι μόνο να μπαίνει στη 5άδα των Όσκαρ αλλά και βγάζει και τα λεφτά του με το παραπάνω. 
    Μετά από ένα αδιάφορο… προϊστορικό ποδοσφαιρικό διάλειμμα, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στη φάρμα Mossy Bottom.

    Τα πράγματα κυλάνε όπως συνήθως στη φάρμα με τον σκανταλιάρη Shaun μαζί με τους φίλους του να σκαρώνουν συνεχώς παιχνίδια τα οποία φυσικά εκνευρίζουν το τσοπανόσκυλο Blitzer. 
    Μέχρι που ένας ιπτάμενος δίσκος πέφτει στο κοντινό δάσος με έναν μικρό εξωγήινο να βγαίνει τρομαγμένος και πεινασμένος. 

    Στη προσπάθειά αναζήτηση φαγητού, κατά προτίμηση πίτσας, φτάνει μέχρι τη φάρμα του Αγρότη όπου γνωρίζει τον Shaun και μετά τη πρώτη τρομαγμένη επαφή τους, γίνονται φίλοι με τα προβατάκια να αναλαμβάνουν να τον βοηθήσουν να βρει το σκάφος του και να επιστρέψει στο πλανήτη του, έχοντας να αντιμετωπίσουν μια κυβερνητική οργάνωση που κυνηγάει εξωγήινους. 
    Και όλα αυτά ενώ ο Αγρότης σκέφτεται να εκμεταλλευτεί το τουρισμό που φτάνει στο χωριό και να φτιάξει ένα θεματικό πάρκο για να βγάλει χρήματα για το νέο του τρακτέρ!

    Πρέπει να ομολογήσω πως ποτέ δεν ήμουν μεγάλος οπαδός των δημιουργιών της Aardman, με τις αντίστοιχες της Laika να μου ταιριάζουν περισσότερο. 
    Το πρώτο Shaun the Sheep Movie είχε καταπληκτική εισαγωγή και επίλογο με ευφυέστατο χιούμορ και ξεκαρδιστικά gags, όμως το κεντρικό μέρος της ταινίας το βρήκα αρκετά βαρετό, κάτι αρκετά σύνηθες στις ταινίες animation.


    Το Farmageddon, με το δημιουργικό crew να είναι σχεδόν ολοκληρωτικά νέο, έχει ένα τελείως διαφορετικό ύφος και με πολύ διαφορετικά προβλήματα. 
    Συνολικά είναι μια διασκεδαστική παιδική ταινία, με τονισμένο το “παιδική”. 
    Αντίθετα με το πρώτο φιλμ που ήταν πιο καλοζυγισμένο, αυτό μοιάζει πολύ έντονα επικεντρωμένο στις μικρότερες ηλικίες, με τους μεγαλύτερους ηλικιακά θεατές να νοιώθουν πολύ έντονα από το vibe της παιδικής ταινίας, που παρακολουθούν ευχάριστα αλλά μάλλον τα παιδιά τους θα απολαύσουν πολύ περισσότερο.

    Το ευφάνταστο και ευφυές χιούμορ έχει κάνει ίσως όχι τελείως αλλά σε μεγάλο βαθμό φτερά, και έχει αντικατασταθεί από ανώριμες χαριτωμενιές και αστειάκια, με το ενήλικο κοινό να μένει μόνο με τα πολλά, με τα πάρα πολλά sci-fi references που στη πλειοψηφία τους είναι πετυχημένα αλλά δε παύουν να είναι παρά ένα φτηνό κόλπο για να κρατήσουν το ενδιαφέρον ενός κοινού που νοιώθει παραγκωνισμένο.

    Όσον αφορά τον ανισόρροπο ρυθμό που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα της πρώτης ταινίας, το φαινόμενο επιστρέφει απλά σε διαφορετικούς χρόνους, με τη πρώτη ώρα να περνάει όμορφα και ομαλά όμως κάπου εκεί η ιστορία μοιάζει να τελειώνει και οι δημιουργεί απλά πλατειάζουν και κουράζουν μέχρι το καθυστερημένο φινάλε.

    Σίγουρα κατώτερο της πρώτης ταινίας και σίγουρα με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στους μικρούς θεατές, το A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon είναι μια καλή περίπτωση για να συνοδέψετε το ανιψάκι σας σε κάποιο σινεμά αφού θα περάσετε κι εσείς καλούτσικα κι αυτό ακόμα καλύτερα.

    Στους κινηματογράφους από 10 Οκτωβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Σον το Πρόβατο: Φαρμαγεδών - A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top