F Κριτική: Κρατικά Μυστικά - Official Secrets (2019) - FilmBoy Κριτική: Κρατικά Μυστικά - Official Secrets (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Κρατικά Μυστικά - Official Secrets (2019)



    Το 2003 με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται να εισβάλουν στο Ιράκ, μια Βρετανή υπάλληλος μυστικής υπηρεσίας (Keira Knightley), δέχεται ένα μήνυμα σύμφωνα με το οποίο καλείται να συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να συμβάλει στην ψηφοφορία του ΟΗΕ υπέρ του πολέμου. 
    Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη δημοσιοποιεί με τη βοήθεια δημοσιογράφων το συγκεκριμένο μήνυμα, με την ίδια να βρίσκεται κατηγορούμενη για αποκάλυψη κρατικών απόρρητων πληροφοριών.

    Ο σκηνοθέτης Gavin Hood παίρνει την παραπάνω αληθινή ιστορία και στήνει ένα ντοκιμαντερίστικο δράμα που παρακολουθεί την πρωταγωνίστρια από τη στιγμή που έλαβε το επίμαχο μήνυμα μέχρι τη δίκη της, παίζοντας με τις έννοιες της ανθρωπιστικής ηθικής και επαγγελματικής υποχρέωσης, του πατριωτισμού και της προδοσίας, που αλλάζουν ανάλογα με την οπτική και τη θέση (εξουσίας ή μη) του καθενός. 

    Ο Hood κρατάει έναν καλό ρυθμό αφήγησης, αν και αρχικά φαίνεται να «βιάζεται» χωρίς να δίνει χρόνο στην πρωταγωνίστριά του να μας δικαιολογήσει τις ενέργειές της ή ορισμένες από τις αντιδράσεις της που ακολουθούν. 
    Από κει και πέρα με ακαδημαϊκό αλλά στρωτό τρόπο ξεδιπλώνει την ιστορία, η οποία όταν κινείται σε δημοσιογραφικά παρασκήνια θυμίζει αναπόφευκτα το All President’s Men, και θεματικά κάτι από το Fair Game με τους Naomi Watts και Sean Penn.


    Πέρα από την κεντρική ιδέα την οποία δείχνει να χρησιμοποιεί κυρίως ως αφορμή, βρίσκει την ευκαιρία να κατακρίνει τα παρασκηνιακά πολιτικά παιχνίδια και από Βρετανία και από Αμερική πλευρά, θέτοντας τον ίδιο τον πόλεμο του Ιράκ στο εδώλιο. 
    Και αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας, με το ισχυρό πολιτικό αντίκτυπο να υπερτερεί (έστω και εις βάρος του αποτελέσματος) όλων των υπολοίπων. 

    Κατά συνέπεια και οι χαρακτήρες μένουν στην άκρη χωρίς να αναπτύσσονται επαρκώς δραματικά, παρά τη δυναμική που προσφέρει το βρετανικό καστ [Keira Knightley (Berlin, I Love You), Ralph Fiennes (Holmes & Watson), Rhys Ifans (Snowden)].

    Μια ιστορία που αναδεικνύει τα ισχυρά πολιτικά παιχνίδια που γίνονται εις βάρος πολιτών αλλά και ολόκληρων λαών, με το υλικό της να ξεπερνάει τα πρόσωπα της υπόθεσης αλλά και την κινηματογραφική αξία της ταινίας, καθώς δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί ή να εντυπωσιάσει ανάμεσα σε ανάλογες θεματολογίες.

    Στους κινηματογράφους από 24 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Κρατικά Μυστικά - Official Secrets (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top