F Κριτική: Γκλόρια - Gloria Bell (2019) - FilmBoy Κριτική: Γκλόρια - Gloria Bell (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Γκλόρια - Gloria Bell (2019)




    Η Gloria (Julianne Moore, Bel Canto) είναι μια χωρισμένη γυναίκα μέσης ηλικίας η οποία απολαμβάνει την ελευθερία της, βγαίνοντας και χορεύοντας σε κλαμπ με κάθε ευκαιρία. 
    Η γνωριμία της με έναν επίσης χωρισμένος άντρα (John Turturro, Transformers: The Last Knight) θα της αλλάξει τους ρυθμούς και θα την κάνει να αναθεωρήσει πράγματα που είχε ξεχάσει.

    Αν η υπόθεση της ταινίας σας θυμίζει κάτι, αυτό σημαίνει ότι είστε πραγματικά σινεφίλ και φαν του λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου. 
    Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Sebastian Lelio το 2013 είχε δημιουργήσει την ταινία Gloria με την παραπάνω υπόθεση, συμμετέχοντας σε αρκετά φεστιβάλ ανά τον κόσμο και κερδίζοντας αρκετές διακρίσεις. 

    Η απόλυτη προσωπική αναγνώριση ήρθε τελικά λίγο πιο μετά, με το προ διετίας Μια Φανταστική Γυναίκα
    Τώρα, και έχοντας περάσει και από Αμερικής πλευρά, κάνει το αγγλόφωνο remake της δικής του ταινίας.

    Αυτό το τελευταίο βέβαια, σαν καλλιτεχνική επιλογή δεν ακούγεται ιδανικό για έναν ανερχόμενο σκηνοθέτη. 
    Η επιλογή δηλαδή να αναπαράγει ο ίδιος την ταινία του μοιάζει με ένα αναμάσημα όσων έχει ήδη προσφέρει.



    Παρόλα αυτά, αν το δούμε σαν ένα μεμονωμένο έργο, αντιλαμβανόμαστε γρήγορα ότι ο Χιλιανός δημιουργός δεν έχει απολέσει την καλλιτεχνική του ταυτότητα, και με τα διεισδυτικά και ρεαλιστικά πλάνα του σκιαγραφεί πετυχημένα τους χαρακτήρες του. 
    Παράλληλα διατηρεί αργούς αλλά εύστοχους ρυθμούς, θυμίζοντας κάτι από την οπτική αποτύπωση της Sofia Coppola στο Lost in Translation, αν και υστερεί σεναριακά από εκείνη την εξαιρετική ταινία.

    Επιστρέφοντας στη Gloria όμως και έχοντας το πρωτότυπο στο μυαλό, δεν υπάρχουν ουσιαστικές εκπλήξεις, με τον Lelio να κινείται σε γνώριμα και ασφαλή μονοπάτια. 
    Από αυτή την οπτική περισσότερο βάρος πέφτει στους πρωταγωνιστές. 
    Στον πρώτο ρόλο η Julianne Moore αποδεικνύει για άλλη μια φορά τις ερμηνευτικές της ικανότητες, δίνοντας με άνεση υπόσταση στην ηρωίδα της. 
    Δίπλα της ο John Turturro πιο σφιχτός και συμπαγής, μπορεί να μην εντυπωσιάζει σε σχέση με (ορισμένες) παλαιότερες ερμηνείες του, αλλά λειτουργεί θετικά σαν αντίβαρο στην αλληλεπίδραση των πρωταγωνιστών.

    Συνολικά, μια ταινία η οποία για όσους έχουν δει το πρωτότυπο δεν κρύβει ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά αποτελεί μια καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα κοινωνική ταινία, με ένα αρμονικό πρωταγωνιστικό δίδυμο που διατηρεί το ενδιαφέρον.

    Στους κινηματογράφους από 4 Ιουλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Γκλόρια - Gloria Bell (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top