F Κριτική: Ο Κορσικανός - A Violent Life (Une vie violente) (2017) - FilmBoy Κριτική: Ο Κορσικανός - A Violent Life (Une vie violente) (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Κορσικανός - A Violent Life (Une vie violente) (2017)




    Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα είναι η νέα ταινία του Thierry de Peretti, ενός ηθοποιού που κάνει σιγά σιγά και καριέρα και ως σκηνοθέτης. 
    Έχει προηγηθεί λίγα χρόνια πριν το ‘Les Apaches’ που διαπραγματευόταν και αυτό την σκοτεινή πλευρά της όμορφης Κορσικής – όπου κατάγεται και ο σκηνοθέτης της ταινίας. 
    Και δείχνει και με το παραπάνω να γνωρίζει όλες τις πλευρές του νησιού όπου μεγάλωσε. 

    Ο Thierry de Peretti στήνει ένα καλοφτιαγμένο δράμα γύρω από τις εγκληματικές οργανώσεις και τις εθνικιστικές συγκρούσεις που διατάρασσαν την καθημερινότητα της Κορσικής στην δεκαετία του ’90.
    Ο Stephane ήταν κάποτε ένας νέος με όνειρα, σχέδια και φιλοδοξίες για το μέλλον του. 
    Γεννημένος στην Κορσική, ο Stephane δεν άργησε να γίνει μέλος εθνικιστικών οργανώσεων και να μετατραπεί σε έναν οργισμένο και ακτιβιστή επαναστάτη που αγωνίζεται για την τύχη του νησιού του. 
    Για να ξεφύγει από το βίαιο παρελθόν του πηγαίνει στο Παρίσι. 
    Όμως ο θάνατος του παλιού φίλου του και αγωνιστή Christophe αλλάζει τα δεδομένα. 
    Έτσι ο Stephane ξεκινά για την Κορσική με σκοπό να πάει στην κηδεία του φίλου του γνωρίζοντας πως ρισκάρει με αυτόν τον τρόπο τη ζωή του.

    Ο σκηνοθέτης de Peretti μας μεταφέρει στην Κορσική της πολιτικής βίας όπου η διαφθορά και το έγκλημα κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε πλευρά του νησιού οποιαδήποτε στιγμή και ώρα. 
    Οι νεαροί Κορσικανοί στρέφονται σε εγκληματικές ενέργειες που χαρακτηρίζονται ολοένα και πιο βίαιες και απάνθρωπες. 
    Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον καταρρέει για τον ήρωα της ταινίας. 
    Οι συνθήκες διαβίωσης στο νησί δείχνουν ένα δρόμο που αλλάζει τα σχέδια της νεολαίας και τους μεταμορφώνει σε επικίνδυνα όντα που συμπεριφέρονται με τους πιο άγριους τρόπους. 



    Η Κορσική αποτελούσε έναν αφιλόξενο τόπο όπου οι εθνικιστικές οργανώσεις δρούσαν ανενόχλητες δίχως να λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται ή τις μεγάλες ζημιές που προκαλούσαν στην πόλη. 
    Η ειδυλλιακή Κορσική – που πιθανώς έχουμε στο μυαλό μας – δεν υπάρχει εδώ πέρα.

    Αν εξαιρέσουμε μερικά κενά στο σενάριο και κάνα δυο υπερβολικές σκηνές, το αποτέλεσμα είναι ένα καλά δομημένο δράμα εγκληματολογικής φύσης που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μας μεταφέρει με άρτιο τρόπο στην ταραχώδη εκείνη περίοδο. 
    Η σκηνοθεσία διαθέτει στοιχεία που μας πείθουν για την αξιοπιστία των περιστατικών και οι ερμηνείες των ηθοποιών βρίσκονται στα θετικά πράγματα που αποκομίζουμε από το έργο. 

    Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα βίωμα λειτουργεί ξεχωριστά και ομολογουμένως ο σκηνοθέτης είναι σε θέση να καταπιαστεί με αυτό ακόμα πιο εύκολα διότι το γνωρίζει. 
    Και αυτό φαίνεται και στην περίπτωση του Thierry de Peretti που δίνει έναν πραγματικά καλό εαυτό και πίσω από τις κάμερες.

    Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 2 Μαΐου.


    Πάνος Μουζάκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Κορσικανός - A Violent Life (Une vie violente) (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top