F Τα Highlights του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - FilmBoy Τα Highlights του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - FilmBoy
  • Latest News

    Τα Highlights του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου


    Πάντα σε ένα φεστιβάλ το σωστό είναι να προβάλλονται οι δουλειές του σήμερα, όπως επίσης να περιλαμβάνεται τουλάχιστον μια ενότητα με ταινίες του χθες. 
    Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνο Κινηματογράφου προσέφερε αυτές τις μέρες στο κοινό του ταινίες που προβάλλονται για πρώτη φορά στη χώρα μας αλλά μας θύμισε και μερικές ξεχωριστές ταινίες από τα παλιά. 

    Από το πρόγραμμα σίγουρα υπήρξαν στιγμές που ξεχωρίσαμε τόσο για την σκηνοθεσία τους όσο και για τα θέματα που διαπραγματεύονταν. Παρακολουθήσαμε λοιπόν την καταπληκτική ταινία ‘Garde à vue/Το αίνιγμα’ σε σκηνοθεσία του Claude Miller που κυκλοφόρησε αρχικά το 1981 στις αίθουσες. 
    Οι Lino Ventura, Michel Serrault και Guy Marchand δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας ενώ και η ολιγόλεπτη παρουσία της Romy Schneider  – στην προτελευταία εμφάνιση της στο σινεμά – δίνει το δικό της στίγμα και κλέβει την παράσταση. 
    Μια ταινία άψογη στα πάντα. 
    Το φανταστικό σενάριο των Miller και Jean Herman και οι καταπληκτικοί διάλογοι του Michel Audiard δένουν υπέροχα με την σκηνοθεσία του Miller στο βροχερό βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου σε ένα αστυνομικό τμήμα όπου λαμβάνουν μέρος τα γεγονότα της ταινίας.  
    Ένα πραγματικό διαμάντι, από τους πιο ολοκληρωμένους συνδυασμούς θρίλερ, μυστηρίου και δράματος με στιγμές χιούμορ από όλους τους βασικούς χαρακτήρες. 


    Η δεκαετία του ’80 ξεκίνησε με μια λαμπρή ταινία για τον μοναδικό Francois Truffaut
    Με πρωταγωνιστές τους Gérard Depardieu, Catherine Deneuve και Heinz Bennent, το ‘Le dernier métro/ Το τελευταίο μετρό’ ανήκει σίγουρα στις καλύτερες στιγμές της φιλμογραφίας του Γάλλου σκηνοθέτη. 
    Γυρισμένο το 1980, η ταινία μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στο Παρίσι το 1942 μέσα από την κινηματογραφική ματιά του σημαντικού πρωτεργάτη της Nouvelle Vague. 
    Η ταινία είναι ένας φόρος τιμής στο θέατρο από τον Truffaut
    Το καταπληκτικό σενάριο που έγραψε ο Truffaut μαζί με την Suzanne Schiffman και η φοβερή καθοδήγηση του διευθυντή φωτογραφίας Néstor Almendros τοποθετούν ψηλά την ταινία ως μια πραγματικά ολοκληρωμένη δουλειά γεμάτη πάθος και αξιομνημόνευτες ερμηνείες, σκηνές και εικόνες. 
    Ένα μάθημα σκηνοθεσίας γεμάτο ουσία, κατορθώνει να σκιαγραφήσει με άρτιο τρόπο τους χαρακτήρες του και δίνει έμφαση σε λεπτομέρειες που δένουν ιδιαίτερα με τα κομμάτια της ταινίας. 


    Από το πρόγραμμα των καινούριων ταινιών είναι αδύνατον να μην αναφερθεί η συναρπαστική ταινία του Sébastien Marnier
    Ο λόγος για το ‘L’ heure de la sortie/Το τελευταίο μάθημα’, μια ασυνήθιστη και αινιγματική ταινία. 
    Είναι, επίσης, δύσκολο να την κατατάξεις σε ποιο είδος ανήκει. 
    Είναι κομεντί; 
    Είναι δράμα; 
    Είναι μυστηρίου; 
    Τίποτα από αυτά; Όλα μαζί; 
    Ο Laurent Lafitte είναι καταπληκτικός στο ρόλο του νέου δασκάλου του σχολείου ενώ τα παιδιά της τάξης είναι στοιχειωτικά. 
    Άκρως ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση όπως είναι και το θέμα που καταπιάνεται. 
    Σε σημεία λίγο υπερβολικό αλλά είναι μια πραγματικά ασυνήθιστη ταινία. 
    Αξιοπερίεργη και μυστηριώδης όσο δεν πάει. 
    Ο σκηνοθέτης της ταινίας Sébastien Marnier έδωσε το παρών στην προβολή της ταινίας του και έκλεψε τις εντυπώσεις του κοινού.


    Ακόμα, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας της Sandrine Dumas άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. 
    Έχοντας τον υπέροχο τίτλο ‘On ment toujours à ceux qu'on aime/Πάντα λέμε ψέματα σ’ αυτούς που αγαπάμε’ , η ταινία ανήκει στο είδος της κομεντί και η βασική τετράδα των ηθοποιών η οποία αποτελείται από τους Monia Chokri, Jérémie Elkaïm, Fionnula Flanagan και τη Marthe Keller διαθέτει πολύ καλή χημεία μεταξύ τους. 
    Μια ταινία με γλυκόπικρη ατμόσφαιρα και καταστάσεις και με την κατάλληλη δόση χιούμορ. 
    Ένα οδοιπορικό αυτογνωσίας για τους ήρωες της ταινίας που καλούνται να πάρουν μια σημαντική απόφαση. 
    Πρέπει να κάνουν αυτό που λέει ο τίτλος της ταινίας ή να ακούσουν την καρδιά τους; 
    Αξιόλογο ντεμπούτο και όμορφα σκηνοθετημένο από μια ταλαντούχο ηθοποιό που έχει δουλέψει με αρκετούς σημαντικούς σκηνοθέτες στο παρελθόν. 
    Καλεσμένη του φεστιβάλ, η Sandrine Dumas ήρθε να παρουσιάσει τη νέα της ταινία όπου και συζήτησε στη συνέχεια με το κοινό μετά το πέρας της προβολής.

    Πάνος Μουζάκης
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τα Highlights του 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top