F Κριτική: Half the Picture (2018) - FilmBoy Κριτική: Half the Picture (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Half the Picture (2018)


    Την Πέμπτη 07/03 προβλήθηκε το βραβευμένο «Half the Picture» στα πλαίσια του Αφιερώματος στο Αμερικανικό Ντοκιμαντέρ «AMERICAN FILM SHOWCASE 2019».
    Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις γυναίκες σκηνοθέτιδες από τις απαρχές της τέχνης του κινηματογράφου μέχρι και σήμερα, στο οποίο εμφανίζονται γυναίκες σκηνοθέτιδες και γυναίκες που σχετίζονται επαγγελματικά με τον χώρο αυτό. 
    Σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες «παρελαύνουν» από τη μεγάλη οθόνη καθώς τους τίθενται σημαντικά ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν.
    Ερωτήματα που αφορούν τις ενδόμυχες σκέψεις τους, τις αφορμές και τους λόγους που ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στο χώρο του κινηματογράφου, τις ευκαιρίες που αξιοποίησαν, πόσο μόχθησαν για να αποδείξουν την αξία τους, τα χρόνια εμπειρίας τους στο χώρο αυτό, καθώς και το budget που είχαν ή δεν είχαν διαθέσιμο για να ολοκληρώσουν μια ταινία.

    Τα ερωτήματα γίνονται ακόμα πιο προσωπικά όταν καλούνται να απαντήσουν σχετικά με την προκατάληψη που υπέστησαν ως προς τις δυνατότητές τους, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην επαγγελματική τους εξέλιξη, την συνύπαρξη επαγγελματικής εξέλιξης και μητρότητας, το καυτό ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας και τη διάκριση λόγω φύλου.

    Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι ενώ οι γυναικείες μειονότητες αριθμούν το 19.8% του αμερικανικού πληθυσμού το αντίστοιχο ποσοστό στον επαγγελματικό τομέα της σκηνοθεσίας αγγίζει το όριο του 0.006%. 
    Επίσης, στην ιστορία των 90 ετών της Ακαδημίας Βραβείων των Oscars, υπήρξαν 442 υποψηφιότητες για την κατηγορία της «Σκηνοθεσίας» εκ των οποίων μόλις πέντε ήταν γυναίκες και μόλις μία κατάφερε να κερδίσει. 
    Για την ιστορία: τον Φεβρουάριο του 2017 όλα τα μεγάλα στούντιο παραγωγής ταινιών δέχθηκαν κατηγορίες για θέματα διάκρισης λόγω φύλου από την έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών για την Απασχόληση.


    Συνάμα παρακολουθούμε το ξεκίνημα ενός project στο οποίο γυναίκες σκηνοθέτιδες αποστέλλουν τις ταινίες τους και αναπτύσσεται ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους, ενώ γεννώνται ξεκάθαρα ερωτήματα σχετικά με την αντιπροσώπευση του γυναικείου φύλου στα προβαλλόμενα πρότυπα των γυναικείων χαρακτήρων μυθοπλασίας και την ανάγκη ύπαρξης περισσότερων γυναικών σεναριογράφων. 

    Στα τμήματα του Πανεπιστημίου της Αμερικής, στον τομέα του Κινηματογράφου, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις το 15% του συνόλου των φοιτητών ενώ μόλις το 5% ασχολούνται τελικά με την σκηνοθεσία. 
    Από τους 1114 σκηνοθέτες των εμπορικότερων ταινιών των τελευταίων 10 ετών οι 1069 ήταν άντρες και μόλις 45 γυναίκες.

    Μερικές από τις γυναίκες που συμμετέχουν στο εν λόγω ντοκιμαντέρ είναι: η Brenda Chapman, η Catherine Hardwicke, η Donna Langley, η Gina Prince-Bythewood, η Jamie Babbit, η Jennifer Phang, η Jill Soloway, η Karyn Kusama, η Kasi Lemmons, η Penelope Spheeris και η Robin Roberts (η πρώτη υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα αφροαμερικανίδα ηθοποιός).

    Απολαύστε το!

    Γιώργος Λιάπης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Half the Picture (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top