F Κριτική: Free Solo (2018) - FilmBoy Κριτική: Free Solo (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Free Solo (2018)



    Η απίστευτη ιστορία του αναρριχητή Alex Honnold ο οποίος το 2017 έπραξε το αδιανόητο επιχειρόντας να ανέβει στον ψηλότερο βράχο του κόσμου -δίχως τη βοήθεια σχοινιών- σε ένα αυστηρώς ακατάλληλο για καρδιακούς ντοκιμαντέρ που βραβεύτηκε με Όσκαρ και Bafta.

    Οι αναρριχήσεις, αποτελούν ένα από τα πιο επικίνδυνα extreme sports διατηρώντας υψηλό ποσοστό θνησιμότητας με ολοένα και περισσότερους αθλητές να χάνουν τη ζωή τους. 
    Τι είναι όμως αυτό που τους κάνει να αψηφούν τον κίνδυνο ρισκάροντας τόσο πολύ την ίδια τους τη ζωή; 
    Τι χαρακτήρες είναι και μέχρι που φτάνουν τα όρια τους; 

    Τις απαντήσεις αναζητούν στο νέο τους ντοκιμαντέρ οι σκηνοθέτες και ορειβάτες Ε. Τσάι Βασαρχέλι και Τζίμι Τσιν οι οποίοι μετά το εντυπωσιακό ορειβατικό ντοκιμαντέρ  «Meru» (2015), αφήνουν τα Ιμαλάια πηγαίνοντας στην Καλιφόρνια για να ακολουθήσουν τον διάσημο αναρριχητή Alex Honnold στην απίστευτη απόπειρα του. 

    Ο 33χρονος αναρριχητής έχει αφιερώσει τη ζωή του στο μεγάλο του πάθος. 
    Μακριά από τις ανέσεις μιας συμβατικής καθημερινότητας, ζει με τα απολύτως απαραίτητα σε ένα τροχόσπιτο - βαν, έχοντας ως μοναδικό στόχο την αναρρίχηση. 
    Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια ακόμη νέα πρόκληση για τον νεαρό climber ο οποίος μετά από πολλές δύσκολες αναβάσεις βάζει έναν αδιανόητα επικίνδυνο στόχο... να επιχειρήσει ένα free solo (αναρρίχηση χωρίς τη βοήθεια σχοινιών) στην κορυφή του El Capitan, ενός κάθετου γρανιτένιου βράχου ύψους 914 μέτρων, που βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στη Σιέρα Νεβάδα. 

    Ένα άκρως επικίνδυνο εγχείρημα που δεν συγχωρεί σφάλματα και κάνεις δεν έχει τολμήσει ως τώρα, αφού το παραμικρό λάθος οδηγεί ακαριαία στον θάνατο!  
    Για τον θαρραλέο αναρριχητή όμως είναι ένα όνειρο ζωής που όσο κι αν αναβάλει επειδή ακόμη κι εκείνος διστάζει, αυτή τη φορά μοιάζει αποφασισμένος για το πολυπόθητο ραντεβού με την ιστορία!


    Παρότι πρόκειται για παραγωγή του National Geographic, το «Free Solo» δεν αρκείται μόνο στις ιδιαιτερότητες του σπορ, τις εντυπωσιακές λήψεις και τα όμορφα τοπία, αλλά εστιάζει και στον άνθρωπο Honnold. 
    Σκιαγραφώντας έναν τόσο ιδιαίτερο χαρακτήρα μέσα από μαρτυρίες του ίδιου -που είναι ο κύριος αφηγητής-  και των δικών του ανθρώπων όπως η μητέρα του και η σύντροφος του, αποκαλύπτονται τα κίνητρα για τις παράτολμες επιλογές του. 

    Χωρίς ουδεμία διάθεση ηρωοποίησης, οι  Βασαρχέλι και Τσιν κρατούν τη σκηνοθετική βιρτουοζιτέ τους μόνο για τα συγκλονιστικά πλάνα της ανάβασης και με συγκρατημένη ντοκιμαντερίστικη λιτότητα, απογυμνώνουν αυτήν τη τόσο ιδιόμορφη προσωπικότητα ανατρέχοντας ακόμη και στα παιδικά της χρόνια, όπου εκεί συναντούν ένα ντροπαλό, μελαγχολικό παιδί που δυσκολεύεται να δημιουργήσει συναισθηματικούς δεσμούς ακόμη και με τους γονείς του. 
    Γεγονός για το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο εσωστρεφής χαρακτήρας του Honnold, αλλά και μια εγκεφαλική λειτουργία κατά την οποία η αμυγδαλή του εγκεφάλου του δεν ανταποκρίνεται στα απλά συνηθισμένα ερεθίσματα με αποτέλεσμα να μην συγκινείται εύκολα. 

    Έτσι μοναδική διέξοδος από την καθημερινότητα, η μόνιμη απόδραση προς την περιπέτεια σε μία συναρπαστική όσο και δύσκολη πορεία γεμάτη κινδύνους, διλήμματα, μεγάλα ρίσκα και προκλήσεις με μεγαλύτερη από όλες ένα free solo στον ψηλότερο βράχο του κόσμου. 
    Απέναντι στη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του, ο Honold καλείται να ξεπεράσει τους φόβους του και να εκπληρώσει το μεγάλο του όνειρο δοκιμάζοντας τόσο την δική του αντοχή όσο και τα όρια των αγαπημένων του, αλλά και αυτά των θεατών που θα δουν την αδρεναλίνη τους να χτυπάει κόκκινο παρακολουθώντας αποσβολωμένοι ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ που κόβει την ανάσα! 

    Στους κινηματογράφους από 21 Μαρτίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Free Solo (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top