F Κριτική: Η Παρείσφρηση - BlacKkKlansman (2018) - FilmBoy Κριτική: Η Παρείσφρηση - BlacKkKlansman (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Παρείσφρηση - BlacKkKlansman (2018)



    Ο γνωστός σε όλους Spike Lee συχνά στη φιλμογραφία του δείχνει αυτή την εμμονή που έχει για τη φυλή του και την ‘black power’ και αυτό αποδεικνύεται κουραστικό τις περισσότερες φορές αφού αποτελεί την κύρια και μόνιμη θεματική του. 
    Όμως, αυτή τη φορά παρουσιάζει μία από τις καλύτερες δουλειές του από το ξεκίνημα της καριέρας του με ένα έργο ταυτόχρονα χιουμοριστικό και καυστικό και με ένα φοβερό καστ που έχει τρομερά κέφια και διάθεση. 

    Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά που έζησε ο Ron Stallworth, ο πρώτος Αφροαμερικάνος  αστυνομικός που υπηρέτησε στο αστυνομικό τμήμα του Colorado Springs στα τέλη της δεκαετίας του ’70. 
    Το απομνημόνευμα του ‘Black Klansman’ κυκλοφόρησε το 2014.

    Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 στο Colorado Springs. 

    Ο νεαρός Αφροαμερικάνος Ron Stallworth (John David Washington) θέλει να γίνει αστυνομικός και έτσι αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. 
    Για να αποδείξει πως αξίζει, βάζει στόχο να διεισδύσει στα άδυτα της Κου Κλουξ Κλαν σε συνεργασία με τον λευκό συνάδελφο του Flip Zimmerman (Adam Driver, The Man Who Killed Don Quixote) με σκοπό να τους καταστρέψουν τα σχέδια. 
    Ο Ron καταφέρνει και πιάνει επαφή τηλεφωνικά με ένα υψηλό στέλεχος της οργάνωσης, η οποία τον προσκαλεί να τον γνωρίσει. 
    Ο Flip πηγαίνει στη θέση του Ron ως μυστικός στην οργάνωση και η αποστολή τους ξεκινά.


    Ο Spike Lee σε μια από τις καλύτερες στιγμές του με ένα φοβερό σενάριο στα χέρια του και ένα εξίσου φοβερό ρεσιτάλ ερμηνείας από τους John David Washington και Adam Driver ως Ron και Flip αντίστοιχα. 

    Έξοχη ατμόσφαιρα από το κλίμα της εποχής και ιδιαίτερα καυστική και εύστοχη όλη η τοποθέτηση των χαρακτήρων σε αυτή την ταινία. 
    Από την αρχή μέχρι και τέλος. 
    Ακόμα, και η μικρή εισαγωγή με τον Alec Baldwin (Mission Impossible: Fallout) και η σκηνή προς το τέλος με τον Harry Belafonte παίζουν το ρόλο τους και προσδίδουν αξία για το σύνολο του έργου.

    Συχνά ο σκηνοθέτης Spike Lee φαίνεται ιδιαίτερα προπαγανδιστικός στον τρόπο που σκηνοθετεί τις ταινίες του αλλά αυτή τη φορά αυτό το στοιχείο – που κάνει την εμφάνιση του και εδώ – το παραμερίζουμε για χάρη της έξυπνης δομής της ταινίας και του μηνύματος που πασχίζει να περάσει τόσο με σοβαρό όσο και με αστείο ύφος. 


    Με ταινίες όπως τα ‘Do The Right Thing’ (1989), ‘Malcolm X’ (1992) και ‘25th Hour’ (2002) στο ενεργητικό του, ο Spike Lee ξέρει σίγουρα να χειρίζεται σοβαρά θέματα με το κατάλληλο τρόπο και να παραδίδει ολοκληρωμένες ταινίες που όμως διχάζουν ορισμένες φορές το κοινό. 
    Το ‘BlacKkKlansman’ όπως και να έχει ανήκει στις πιο ολοκληρωμένες δουλείες του και σε αυτό συνέβαλαν όλοι οι φανταστικοί του συντελεστές. 
    Μια όντως πολύ καλή δουλειά με νόημα.

    Στους κινηματογράφους από 27 Σεπτεμβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.
     
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Παρείσφρηση - BlacKkKlansman (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top