F Κριτική: Τι θα Πει ο Κόσμος - Hva Vil Folk Si (What Will People Say) (2017) - FilmBoy Κριτική: Τι θα Πει ο Κόσμος - Hva Vil Folk Si (What Will People Say) (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Τι θα Πει ο Κόσμος - Hva Vil Folk Si (What Will People Say) (2017)



    Η 16χρονη Nisha είναι μια κοπέλα που κατάγεται από το Πακιστάν και ζει στη Νορβηγία όπου έχει μεταναστεύσει. 
    Ο αυστηρός τρόπος ζωής της οικογένειά της όμως έρχεται σε αντίθεση με τις δικές της επιθυμίες και τις συνθήκες ζωής που γνωρίζει στη Σκανδιναβική χώρα. 
    Έτσι μετά από ένα προσβλητικό, σύμφωνα με τις παραδόσεις της οικογένειας, περιστατικό, η νεαρή αναγκάζεται να επιστρέψει στο Πακιστάν όπου καλείται πλέον να συνεχίσει εκεί τη ζωή της.

    Αυτό είναι με λίγα λόγια το στόρι αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας από τη σκηνοθέτη Iram Haq (I Am Yours για τους σινεφίλ). 
    Βάζοντας αρκετά προσωπικά στοιχεία στην αφήγησή της, ξεκινάει από τη Νορβηγία παρουσιάζοντας τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο ζωής ανάμεσα στη χώρα καταγωγής της και στις χώρες του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου, και στη συνέχεια «ταξιδεύει» στη Μέση Ανατολή για να μας δώσει από πρώτο χέρι τον τοπικό τρόπο διαβίωσης. 

    Σε όλη αυτή τη διαδρομή κρατάει έναν ωραίο ρυθμό εξιστόρησης, ενώ και η σκηνοθετική ματιά της είναι ιδιαίτερα καθαρή και αποκαλυπτική, δίνοντάς μας μέσα από την απλότητα της καθημερινότητας όλα όσα θέλει για τις συνήθειες και τις παραδόσεις της χώρας της. 


    Από κει και πέρα επιλέγει να περιγράψει και να σχολιάσει αυτόν τον τρόπο ζωής, χωρίς να γίνεται επικριτική. 
    Επιμένει στις πολιτιστικές διαφορές, αλλά δεν φτάνει στη βάση της οργάνωσης αυτής της κοινωνίας, η οποία ορίζεται από τη θρησκεία. 
    Έτσι προτιμάει να μην ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι, αλλά να εστιάσει στην ιστορία ενηλικίωσης της πρωταγωνίστριας η οποία ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους οι οποίοι μοιάζουν να έρχονται σε σύγκρουση, ενώ θα έπρεπε να συμπληρώνονται. 

    Εδώ χρησιμοποιεί και αξιοποιεί με μεγάλη επιτυχία τη νεαρή πρωταγωνίστρια (Maria Mozhdah) η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα φυσική μπροστά από την κάμερα, μεταδίδοντας με άνεση τις συναισθηματικές εναλλαγές της κοπέλας που υποδύεται.

    Παρόλο όμως που όσα αναφέραμε τα κάνει αρκετά καλά, τελικά η ταινία δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει. 
    Αν και προκαλεί εύκολα το συναίσθημα και μας κρατάει στην παρακολούθηση, η εξέλιξη της ιστορίας δεν κρύβει εκπλήξεις, ο σχολιασμός της γίνεται πολύ καυστικός, και με βάση το concept είμαστε σε μεγάλο βαθμό υποψιασμένοι για το τι θα δούμε. 
    Αλλά όσα βλέπουμε, είναι σίγουρα καλά.

    Στους κινηματογράφους από 27 Σεπτεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Τι θα Πει ο Κόσμος - Hva Vil Folk Si (What Will People Say) (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top