F Κριτική: Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - Sueño en Otro Idioma (I Dream in Another Language) (2017) - FilmBoy Κριτική: Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - Sueño en Otro Idioma (I Dream in Another Language) (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - Sueño en Otro Idioma (I Dream in Another Language) (2017)




    Το περασμένο Νοέμβριο, και μετά την υπερ-επιτυχημένη παγκόσμια πρεμιέρα του στο φεστιβάλ του Sundance όπου κατέκτησε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής στη κατηγορία World Cinema, το Sueño en Otro Idioma ήρθε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, οπού έτυχε πολύ θερμής υποδοχής.
    Εκεί το “ψάρεψε” η Seven Films και, με αρκετούς μήνες καθυστέρηση είναι η αλήθεια, στο λυκόφως του καλοκαιριού, μας το παρουσιάζει.

    Ο Martín είναι ένας νεαρός γλωσσολόγος του πανεπιστημίου της Veracruz, που φτάνει στο μικρό χωριό San Nicidero στα βάθη της μεξικανικής ζούγκλας για να ερευνήσει την υπό εξαφάνιση γλώσσα της φυλής Zikril. 
    Εκεί ζουν οι τρεις τελευταίοι άνθρωποι που την μιλούν ακόμη, όμως για κακή του τύχη, η πιο συνεργάσιμη απ’ αυτούς, αφήνει τη τελευταία της πνοή πριν προλάβει να τον βοηθήσει.

    Οι δύο τελευταίοι είναι ο Isauro και ο Evaristo, δυο 70αριδες που υπήρξαν αχώριστοι φίλοι, όμως εδώ και 50 χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει ούτε κουβέντα. 
    Όλοι ξέρουν ότι αφορμή για τον καυγά τους υπήρξε μια γυναίκα, με την οποία ήταν ερωτευμένοι και οι δύο, και όταν εκείνη επέλεξε το δεύτερο, οι δυο τους χώρισαν για πάντα. 
    Όμως η αλήθεια είναι άλλη, και με τη βοήθεια της εγγονής του Evaristo, Lluvia, ο Martin που θέλει να τους επανενώσει για να του μιλήσουν για τη Zikril, θα τη φέρει επιτέλους στην επιφάνεια…

    Η δημιουργία των αδερφών Carlos και Ernesto Contreras, με τον πρώτο να γράφει το σενάριο και τον δεύτερο να κάθεται πίσω από τη κάμερα, είναι μια ταινία που ξέρει ακριβώς τι θέλει, αλλά κυρίως πως πρέπει να μας το πει, μια ταινία με απύθμενη ανθρωπιά, η οποία συμπεριλαμβάνει και τη γλυκύτητα αλλά και τη σκληρότητα της ανθρώπινης φύσης, που με τη χρήση φανταστικών στοιχείων εμπνευσμένων από -και ουχί βασισμένων- στη τοπική μυθολογία, μας διηγείται μια αντι-ουμανιστική αισθηματική, δραματική ιστορία που συγκινεί.



    Έχοντας ως πάτημα τη (φανταστική) υπό εξαφάνιση γλώσσα, το Sueño en Otro Idioma καταπιάνεται με τη ζωή σε μια μικρή κοινωνία που πια έχει ως μόνο όνειρο την μετανάστευση στις ΗΠΑ, με τις αρχαίες δοξασίες και τη θεοποίηση της φύσης αλλά και τη σύγχυση αυτών με το σύγχρονο καθολικισμό, την αμαρτία και τη καταπιεσμένη σεξουαλικότητα, τα μυστικά και τα ψέματα που μας αποτρέπουν από το να ζήσουμε τη ζωή μας όπως θα θέλαμε.

    Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο χαζοκωμωδίες, το Sueño en Otro Idioma έρχεται τη κατάλληλη στιγμή για να ξαναβάλει το μυαλό και τη καρδιά μας και πάλι σε χειμερινή λειτουργία.

    Οι ατύπως χαρακτηριζόμενες ως φεστιβαλικές ταινίες απαιτούν από το θεατή να μην έχει ανοιχτά μονάχα τα μάτια του αλλά όλες τις αισθήσεις του για να απορροφήσει κάθε πλάνο, κάθε νότα, κάθε υποβόσκων συναίσθημα, συχνά σε βάρος της πλοκής, και η ταινία των αδερφών Contreras έχει εκείνη ακριβώς την ισορροπία που χρειαζόμαστε τέλη Αυγούστου ώστε, χωρίς να πέσουμε κατευθείαν στα βαθιά, να θυμηθούμε τι σημαίνει να ανατριχιάζεις βουρκώνοντας με τη θέαση μιας άδειας καρέκλας μπροστά σε μια σπηλιά.

    Στους κινηματογράφους από 30 Αυγούστου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ονειρεύομαι σε Άλλη Γλώσσα - Sueño en Otro Idioma (I Dream in Another Language) (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top