F Τσε: Ο Αργεντίνος - Che: Part One (2008) - FilmBoy Τσε: Ο Αργεντίνος - Che: Part One (2008) - FilmBoy
 • Latest News

  Τσε: Ο Αργεντίνος - Che: Part One (2008)


  Ο Steven Soderbergh στήνει με μαεστρία το πορτρέτο του θρυλικού επαναστάτη μέσα από δύο ταινίες που έρχονται για πρώτη φορά στις ελληνικές αίθουσες.

  Στις 26 Νοεμβρίου του 1956, ο Φιντέλ Κάστρο φτάνει στην Κούβα με 80 αντάρτες.
  Ανάμεσά τους είναι κι ο Ernesto Che Guevara (Benicio del Toro, Sicario: Day of the Soldado), ένας Αργεντινός γιατρός που έχει τον ίδιο στόχο με τον Φιντέλ Κάστρο: την ανατροπή του διεφθαρμένου δικτάτορα Μπατίστα.
  Ο Τσε μαθαίνει γρήγορα την «τέχνη» του αντάρτικου και γίνεται απαραίτητο μέλος της ομάδας.
  Ρίχνεται στον αγώνα και κερδίζει την αναγνώριση των συντρόφων του αλλά και του Κουβανικού λαού.
  Η ταινία παρακολουθεί την ανοδική πορεία του στην Κουβανική Επανάσταση: από γιατρός γίνεται διοικητής και καταλήγει σε ήρωα της επανάστασης.

  Ο σκηνοθέτης λέει:


  Βρήκα ελκυστική την ιστορία του Τσε σαν θέμα για μία ταινία (ή δύο) όχι μόνο επειδή η ζωή του μοιάζει με περιπέτεια αλλά επειδή βρίσκω συναρπαστικές τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει όποιος θέλει να εφαρμόσει στην πράξη μια πολιτική θεωρία.Ήθελα να αποδώσω με λεπτομέρεια την ψυχολογική και σωματική δύναμη που απαιτούνται για δύο εκστρατείες τέτοιου μεγέθους καθώς και την διαδικασία που οδηγεί έναν άνθρωπο με ακλόνητη θέληση να ανακαλύψει την ικανότητα που διαθέτει να εμπνέει και να καθοδηγεί τους άλλους.

  «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Τσε εξακολουθεί να είναι ίνδαλμα τώρα, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του» εξηγεί η Λόρα Μπίκφορντ, μία από τους παραγωγούς της ταινίας «Τσε: Ο Αργεντίνος».
  «Είναι ξεκάθαρα ένα σύμβολο νεανικής εξέγερσης και ιδεαλισμού που ξεπερνάει τον χρόνο.»  «Κάναμε έρευνα για 3 χρόνια πάνω σε αυτό που κατέληξε να γίνει η δεύτερη ταινία.Η αρχική ιδέα ήταν να επικεντρωθούμε σ' ένα μόνο μέρος της ζωής του Τσε.Όμως, μετά ανακαλύψαμε πως έτσι δε θα ήταν εμφανείς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πήρε την απόφαση να πάει στη Βολιβία.Όταν αποφασίσαμε να προσθέσουμε την Κούβα και το ταξίδι που έκανε στην Νέα Υόρκη για να μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, το σενάριο άρχισε να γίνεται όλο και μεγαλύτερο οπότε συνειδητοποιήσαμε ότι θα έπρεπε να γυρίσουμε δύο ταινίες.»

  «Για να υποδυθώ τον Τσε ακολούθησα μια εντελώς διαφορετική διαδικασία σε σχέση με άλλες ταινίες που έχω κάνει» ομολογεί ο συμπαραγωγός και πρωταγωνιστής της ταινίας Benicio del Toro.
  «Επειδή πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο, ξεκινάς από τον ίδιο και τα γραπτά του.
  Αυτό μας οδήγησε σε 7 χρόνια έρευνας για να βρούμε ό,τι έχει γραφτεί από άλλους γι' αυτόν.
  Όμως, εγώ πάντα επέστρεφα σε αυτά που είχε γράψει ο ίδιος.»

  «Κατά τη διάρκεια των επτά προηγούμενων χρόνων», λέει η Μπίκφορντ, «πήγαμε στην Κούβα, στην Βολιβία, στο Παρίσι και στο Μαϊάμι – ουσιαστικά οπουδήποτε υπήρχε κάποιος πρόθυμος να μας μιλήσει.
  Το καταπληκτικό στην περίπτωσή μας ήταν πως πάρα πολλοί από αυτούς που πολέμησαν στην Κουβανική Επανάσταση ζούσαν ακόμα.
  Βρήκαμε πληθώρα εγγράφων και φωτογραφιών.
  Οι αντάρτες είχαν κρατήσει πολύ καλά αρχεία.»


  «Τρεις άντρες, που γνώρισαν τον Τσε κατά τη διάρκεια της Κουβανικής Επανάστασης, τον ακολούθησαν στην Βολιβία και επέζησαν.Αυτοί οι τρεις χαρακτήρες εμφανίζονται και στις δύο ταινίες.Τους πήραμε συνέντευξη για να μάθουμε τι τους συνέβη τόσο στην Κούβα όσο και στην Βολιβία.Αυτό που προσέφεραν, σε εμάς και ειδικότερα στους ηθοποιούς, ήταν μία αίσθηση ρεαλισμού που δεν μπορείς να πετύχεις με άλλο τρόπο.»

  Στους κινηματογράφους από 30 Αυγούστου.

  ΔΤ από την WEIRDWAVE


  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Τσε: Ο Αργεντίνος - Che: Part One (2008) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top