F Κριτική: Μια Αμερικάνικη Ληστεία - American Animals (2018) - FilmBoy Κριτική: Μια Αμερικάνικη Ληστεία - American Animals (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Μια Αμερικάνικη Ληστεία - American Animals (2018)



    Μια ενδιαφέρουσα σκηνοθετικά ταινία ετοίμασε ο βρετανός παραγωγός και σκηνοθέτης Bart Layton που είχε κάνει πριν έξι χρόνια το ντοκιμαντέρ ‘The Imposter’. 
    Αμερικάνικη ταινία που ανήκει στο είδος του crime drama, το ‘American Animals’ βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε ένα πανεπιστήμιο στο Kentucky το 2004. 

    Οι φοιτητές Spencer (Barry Keoghan, Dunkirk) και Warren (Evan Peters, X-Men: Apocalypse) βλέπουν μια πολύτιμη συλλογή από σπάνια βιβλία στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου που φοιτούν και αποφασίζουν να τα κλέψουν. 
    Ερευνώντας τον χώρο, βλέπουν πως μόνο μία υπεύθυνος υπάρχει στην βιβλιοθήκη. 

    Έτσι λοιπόν, οι δύο φοιτητές με τη βοήθεια των φίλων τους Chas και Erik, σκαρώνουν τη ληστεία ένα πρωί αλλά τα πράγματα δεν πάνε ακριβώς όπως τα υπολόγιζαν. 
    Κλέβουν ένα μέρος από αυτά που είχαν αρχικά προγραμματίσει αλλά στην πορεία αφήνουν ενοχοποιητικά στοιχεία πίσω τους και αρχίζουν έτσι να κινούν υποψίες στην αστυνομία…

    Μια ακόμα ληστεία λαμβάνει χώρα επί της οθόνης σε αυτή την γρήγορη σε ρυθμούς και καλοφτιαγμένη ταινία. 
    Ο σκηνοθέτης δείχνει να έχει όρεξη καθώς χρησιμοποιεί έξυπνες τεχνικές στην αφήγηση των γεγονότων – βάζει τα πραγματικά τέσσερα πρόσωπα της ληστείας να αφηγούνται τα γεγονότα – και κάνει καλή χρήση των χώρων, της μουσικής και, κυρίως, βγάζει καλή ερμηνεία από τους τέσσερις πρωταγωνιστές του. 


    Σαν ιστορία δεν έχει κάτι το αξιοπρόσεκτο, ούτε σαν εγχείρημα η ληστεία δεν αποτελεί κάτι που δεν έχουμε δει ξανά στον κινηματογράφο. 
    Πάντως ενδιαφέρον το κάνει η σκηνοθεσία του έργου, ίσως ο κύριος λόγος ύπαρξης της ταινίας.

    Η ταινία όμως θα μπορούσε να πάει παραπέρα αυτό που διαπραγματεύεται. 
    Η εξάπλωση της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ είναι φαινόμενο που κάνει ολοένα πιο συχνή την εμφάνιση του, κάτι που φαίνεται να θίγει ελάχιστα η ταινία. 
    Ακόμα, ένας από την παρέα έχει όπλο στην κατοχή του. 

    Οι ληστές δείχνουν το πρόσωπο τους κατά τη διάρκεια της ληστείας, σαν να αδιαφορούν για τις συνέπειες. 
    Θα ήταν καλύτερο το αποτέλεσμα εφόσον υπήρχε ένας σημαντικός λόγος για να καταλήξουν οι φοιτητές σε αυτή την ενέργεια.

    Η ταινία κάνει κάποιες αναφορές σε άλλες ταινίες με ληστείες – με την αναφορά στο ‘Reservoir Dogs’ να ξεχωρίζει – και υπάρχει βέβαια η guest εμφάνιση του Udo Kier (Brawl in Cell Block 99) που παίζει ένα τύπο που συναντά ένας φοιτητής στο Άμστερνταμ. 

    Στοιχεία που κάνουν την ταινία να την θυμάσαι αλλά θα χρειαζόταν κάτι ακόμα, κάτι που να θίγει πιο έντονα την εγκληματικότητα και να μην κάνει το θεατή συμμέτοχο της. 
    Πάντως, είναι μια τίμια προσπάθεια, παρακολουθείται ευχάριστα.

    Στους κινηματογράφους από 12 Ιουλίου.

    Πάνος Μουζάκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Μια Αμερικάνικη Ληστεία - American Animals (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top