F Κριτική: Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) - FilmBoy Κριτική: Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)




    Ο αναγεννημένος κόσμος των δεινοσαύρων που μας είχε συστήσει ο Steven Spielberg το 1993, αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία το 2015. 
    Σε εκείνο το reboot θα λέγαμε ότι επιλέχθηκε ένας σχετικά ασφαλής δρόμος, και με σύμμαχο την εξέλιξη των ψηφιακών εφέ ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το μοτίβο της πρωτότυπης. 
    Όπως γίνεται πλέον σταθερά στην από Αμερικής πλευρά, ένα (τουλάχιστον) sequel ήταν αναμενόμενο.

    Όσον αφορά λοιπόν αυτή τη συνέχεια, παρατηρούμε ευχάριστα μια διάθεση πρωτοτυπίας καθώς από την αρχή η ταινία μας πληροφορεί ότι το νησί των δεινοσαύρων απειλείται να καταστραφεί ολοσχερώς από ένα ισχυρότατο ηφαίστειο. 
    Το ίδιο και οι δεινόσαυροι. 

    Έτσι μας θέτει άμεσα την ερώτηση αν οι άνθρωποι οφείλουν να σώσουν τους δεινοσαύρους ή να αφήσουν την ιστορία να επαναληφθεί. 
    Με αυτόν τον τρόπο θέλει να βάλει στο προσκήνιο έναν πιο φιλοζωικό χαρακτήρα (αν και οι τυρανόσαυροι σαν παράδειγμα δεν είναι και το πιο πειστικό ή λογικό ως προς την ανάγκη διάσωσης), καθώς και να προβληματίσει δημιουργώντας μια αίσθηση αναπόφευκτου απέναντι στην εξελικτική ιστορία.

    Αυτή η βάση της ιστορίας παρουσιάζει ενδιαφέρον παρά τις υποκειμενικές διαφωνίες που μπορεί να δημιουργεί, αλλά δεν δείχνει τόσο στερεή ώστε να στηρίξει ολόκληρη την ταινία. 
    Έτσι μετά το πρώτο και αρκετά εντυπωσιακό κομμάτι όπου έχουμε ένα είδος αναπαράστασης του προηγούμενου αφανισμού των δεινοσαύρων, η ταινία φαίνεται να ξεμένει από ιδέες. 



    Με αυτόν τον τρόπο χάνεται η αίσθηση και η διάθεση πρωτοτυπίας, κάνοντας μια μικρή κοιλιά στο μέσο καθώς αρχίζει να περιστρέφεται (ως συνήθως) γύρω από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που ακολουθούν κάθε ανακάλυψη-εφεύρεση.

    Συνολικά όμως παρά τις αντιρρήσεις στο σενάριο, και ως προς την εξέλιξη της ιστορίας και ως προς αρκετούς μονοδιάστατους βοηθητικούς χαρακτήρες, το αποτέλεσμα παραμένει διασκεδαστικό, με ρεαλιστικά εφέ και ορισμένες καλογυρισμένες σκηνές δράσης. 

    Τα παραπάνω πλεονεκτήματα βέβαια ξεπερνάνε ακόμα και τους ίδιους τους ηθοποιούς, με τους ρόλους τους να είναι αρκετά υποβαθμισμένοι. 
    Ακόμα και οι θεωρητικοί πρωταγωνιστές Chris Pratt (Guardians of the Galaxy Vol. 2) και Bryce Dallas Howard (Gold), στην πραγματικότητα έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στους δεινοσαύρους, ενώ ακόμα και η επιστροφή του αγαπημένου Jeff Goldblum (Thor: Ragnarok) είναι πολύ μικρή δημιουργώντας περισσότερο νοσταλγία, παρά προσφέροντας κάτι χρήσιμο στην ταινία.

    Στους κινηματογράφους από 7 Ιουνίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Jurassic World: Το βασίλειο έπεσε - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top