F Κριτική: Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου - Call me by Your Name - FilmBoy Κριτική: Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου - Call me by Your Name - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου - Call me by Your Name



    Ένα ηλιόλουστο καλοκαίρι του 1983, σε μια εξοχική κωμόπολη της Βόρειας Ιταλίας, ο 17χρονος Elio (Timothée Chalamet, Love the Coopers) περνάει ανέμελα τις διακοπές του στην οικογενειακή βίλα μέχρι που φθάνει εκεί ο προσκεκλημένος 24χρονος συνεργάτης του καθηγητή αρχαιολογίας πατέρα του, Oliver (Armie Hammer, Final Portrait). 
    Oι έξι εβδομάδες που θα ακολουθήσουν θα μείνουν αξέχαστες για τους δύο άντρες που μετά τη γνωριμία τους θα παραδοθούν άνευ όρων σε ένα φλογερό, ερωτικό ειδύλλιο.

    Ο στιλίστας Luca Guadagnino συναντά τον σπουδαίο James Ivory στη πιο ρομαντική, αισθαντική και μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 2017. 
    Ένα αισθηματικό gay δράμα με ξέφρενη φεστιβαλική πορεία που ξεκίνησε από τις διθυραμβικές κριτικές στο Sundance, αποθεώθηκε από το κοινό στο Πανόραμα του Φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέληξε πριν λίγες εβδομάδες με τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

    Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Andre Aciman, το οποίο διασκευάζει ο (88χρονος πλέον) James Ivory σε ένα σενάριο που συνυπογράφει και σκηνοθετεί ο βιρτουόζος Ιταλός σκηνοθέτης Luca Guadagnino, το φιλμ δεν είναι παρά ένας ύμνος στον αληθινό έρωτα και μία τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης πάνω σε ένα queer ρομάντζο που ωστόσο σπάει τα δεσμά του όρου, αφού με άξονα ένα κλασσικό love story, προσεγγίζει οικουμενικά κι όχι θεματικά τον έρωτα. 

    Ο νεαρός Elio τριγυρνά και φλερτάρει με τα κορίτσια της περιοχής ωσότου φτάνει ο νέος επισκέπτης που θα αλλάξει δραματικά τις ισορροπίες. 
    Η αμοιβαία έλξη τους αρχικά θα σκοντάψει σε ηθικές αναστολές και φόβους που γρήγορα θα νικηθούν από το πάθος και οι δύο ήρωες θα ζήσουν έναν σύντομο, δυνατό έρωτα που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.


    Μέσα από τα ειδυλλιακά ηλιόλουστα τοπία της ιταλικής επαρχίας, τη μυρωδιά του καλοκαιριού και τη νοσταλγία των 80's, οι αισθησιακές, ονειρικές εικόνες του Guadagnino ξεχειλίζουν από ρομαντισμό, ποίηση και αιθέριες μουσικές (που ξεκινούν από κλασσικά του Μπαχ και φτάνουν σε ποπ 80's μελωδίες). 

    Το λιτό αλλά λεπτοδουλεμένο σενάριο του Ivory, μελετά διεξοδικά τα στάδια της ερωτικής έλξης μεταφέροντας με ακρίβεια τα συναισθήματα της αγωνίας, του πόθου και του φόβου της απόρριψης, θυμίζοντας τους πρώτους έρωτες και τις νεανικές ανησυχίες στα ατέλειωτα εφηβικά καλοκαίρια μιας άλλης εποχής. 
    Η αφηγηματική πορεία κυλάει νωχελικά συμπλέοντας με τη καλοκαιρινή μεθυστική αύρα και με κινητήρια δύναμη, τα συναισθήματα που προκύπτουν αβίαστα χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, υφαίνει σκηνή με τη σκηνή μια φευγαλέα ερωτική πανδαισία. 

    Ακόμη κι αν αυτή η απλοϊκή ερωτική ιστορία κάποιες στιγμές επαναλαμβάνεται κι από ένα σημείο και μετά μοιάζει να μην έχει κάτι άλλο να δώσει, έρχεται ένα σπουδαίο, απογειωτικό φινάλε που ξεκινά με τον τολμηρά ειλικρινή, αφοπλιστικό μονόλογο του πάτερα απέναντι στο γιο σε μία συγκινητική, γεμάτη κοινωνικά μηνύματα, ανθρώπινη στιγμή και ολοκληρώνεται αμέσως μετά στη τελική σεκάνς ανθολογίας. 

    Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου για τον James Ivory, Καλύτερου Τραγουδιού για το «Mystery of Love» του Σουφγιάν Στίβενς και Καλύτερου Α' Ανδρικού Ρόλου για την εξαιρετική ερμηνεία - αποκάλυψη του νεαρού Timothée Chalamet.

    Στους κινηματογράφους από 8 Φεβρουαρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου - Call me by Your Name Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top