F Κριτική: 1968 - FilmBoy Κριτική: 1968 - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: 1968




    Με αφορμή την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου στο μπάσκετ από την ΑΕΚ το 1968 (τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο ελληνικής ομάδας), ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης φτιάχνει ένα ντοκιμαντέρ το οποίο συνδυάζει με ορισμένα μυθοπλαστικά επεισόδια, με τα περισσότερα να εκτυλίσσονται παράλληλα με τον αγώνα.

    Με αυτόν τον τρόπο το φιλμ χωρίζεται σε δύο μέρη. 
    Από τη μία έχουμε το καθαρά ντοκιμαντερίστικο όπου παρακολουθούμε εκτεταμένα στιγμιότυπα από τον αγώνα, καθώς και συνεντεύξεις παικτών και μελών της ΑΕΚ. 
    Το κομμάτι αυτό έχει ενδιαφέρον καθώς λειτουργεί ως ενημερωτικό υλικό για όσους δεν γνωρίζουν τη συγκεκριμένη ιστορία, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για τους αθλητές, την ιστορία της μπασκετικής και όχι μόνο ΑΕΚ, και την πορεία της ομάδας μέχρι και τον τελικό. 

    Από την άλλη έχουμε το μυθοπλαστικό μέρος, το οποίο αποτελείται από μικρές ιστορίες οι οποίες δίνονται πάντα με τη νοσταλγική ματιά του Μπουλμέτη, και αποσκοπούν πιο πολύ να μας βάλουν στο κλίμα της εποχής. 
    Εδώ συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί με τους περισσότερους να είναι και διάσημοι για τα φιλοαεκτζίδικα αισθήματά τους (Μιχαηλίδης, Καφετζόπουλος, Μάινας, Αντωνίου, Μητσικώστας μεταξύ άλλων). 



    Με αυτή την τακτική όμως, τα κινηματογραφικά κομμάτια μοιάζουν και ξεκομμένα. 
    Οι κωμικές σκηνές βγάζουν λίγες φορές αληθινό γέλιο, ενώ στα δραματικά διατηρεί ουδετερότητα χωρίς να ασκεί κριτική, αποφεύγοντας εσκεμμένα τα σκοτεινά σημεία της εποχής για να δώσει απλά και ξεκάθαρα το αντίκτυπο του αγώνα, να εξυψώσει το αγωνιστικό πνεύμα, να πανηγυρίσει, να μας παροτρύνει για ευγενή άμιλλα, να ξαναπανηγυρίσει. 

    Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας είχε ανάγκη μια τέτοια χαρά ώστε να νιώσει ξανά υπερήφανη. 
    Μη ξεχνάμε όμως τους λόγους που είχαμε μια τέτοια ανάγκη.

    Πέρα από αυτά δεν έχουμε να πούμε πολλά για αυτό το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο αν και φαινομενικά αφορά κάθε φίλαθλο, τελικά δείχνει να απευθύνεται κυρίως στους φίλους της ΑΕΚ, μιλώντας για την ιστορία της ομάδας από την ίδρυσή της και φτάνοντας μέχρι την κορυφαία της αθλητική στιγμή.

    Στους κινηματογράφους από 25 Ιανουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: 1968 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top