F TV Series Review: Gunpowder (season 1) - FilmBoy TV Series Review: Gunpowder (season 1) - FilmBoy
 • Latest News

  TV Series Review: Gunpowder (season 1)
  Η δημοφιλία -ανεξαρτήτως ταλέντου- πάντα ανοίγει πόρτες, και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει και στη περίπτωση του Kit Harington, που εκμεταλλευόμενος την επιτυχία του Game of Thrones και θέλοντας να στρώσει τους δρόμους για τη συνέχεια της καριέρας του, παρουσίασε μέσω του BBC μια νέα τηλεοπτική σειρά, της οποίας είναι παραγωγός, συν-σεναριογράφος και φυσικά πρωταγωνιστής.

  Το Gunpowder μας πηγαίνει στην Αγγλία του 1605, όταν μετά το θάνατο της Ελισάβετ Α’, το στέμμα έχει περάσει στον Προτεστάντη Ιάκωβο Α’ της Σκοτίας, ο οποίος έχει ξεκινήσει ένα ανελέητο κυνήγι εναντίον των Καθολικών. 
  Ο Robert Catesby, ένας νεαρός Καθολικός που ζει μαζί με τους ομόθρησκούς τους τον καθημερινό φόβο της κρεμάλας, αποφασίζει να αντιδράσει και με τη βοήθεια 12 συντρόφων οργανώνει να δολοφονήσει τον βασιλιά μαζί με όλους όσους βρίσκονται στη Βουλή των Λόρδων, ανατινάζοντάς την.

  Η επιτυχία της ταινίας V for Vendetta και η ανάδειξη της χαρακτηριστικής λευκής μάσκας σε σύμβολο αντίστασης, έκανε γνωστή τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας και τον Guy Fawkes πολύ πέρα των Βρετανικών συνόρων, όμως λίγοι ήξεραν τη πραγματική ιστορία. 
  Αυτή θέλησαν να διηγηθούν οι δημιουργοί της σειράς Ronan Bennett (Public Enemies), Kit Harington και Daniel West, δίνοντας τα σκηνοθετικά ηνία στον J Blakeson (The 5th Wave).

  Η σειρά έχει διάρκεια μόλις 3 ωριαίων επεισοδίων, έτσι εύκολα μπορεί να ιδωθεί ως μια ενιαία ταινία. 
  Το πρώτο της επεισόδιο μας συστήνει τον Catesby και μας παρουσιάζει ένα δείγμα από τους διωγμούς των Καθολικών, οι οποίοι οδηγούνται και στην απόφαση της αντίδρασης, στο δεύτερο έχουμε τις προεργασίες για τη συγκέντρωση των απαραίτητων συμμάχων και εφοδίων, ενώ στο τρίτο είμαστε αισίως στη 5η Νοεμβρίου και παρακολουθούμε τι συνέβη εκείνη την κρίσιμη ημέρα.  Δε μπορώ να ξέρω αν έκανε το αυγό τη κότα ή η κότα το αυγό, όμως η περιορισμένη διάρκεια της σειράς της έχει δώσει ένα τηλεγραφικό ύφος που μοναδικό σκοπό έχει να απεικονίσει μονάχα τα γεγονότα και τους χαρακτήρες κλειδιά αυτής της ιστορίας, αποφεύγοντας να αποτυπώσει την ευρύτερη κατάσταση της εποχής αλλά και των ηρώων.

  Με άλλα λόγια, αν θέλατε να δείτε μια ολοκληρωμένη ιστορική σειρά για τη Συνωμοσία της Πυρίτιδας, δυστυχώς χάσατε. 
  Αυτή η έλλειψη βάθους έχει ως θετικό επακόλουθο έναν πολύ καλό ρυθμό, με τα γεγονότα να ρέουν γάργαρα, κάνοντας τη θέαση του Gunpowder ως μια ταινία, ακόμα πιο εύκολη υπόθεση.

  Όπως κάθε σειρά του BBC, τα production values της είναι υψηλότατα, όμως στη πράξη παρουσιάζονται προβλήματα με τη σκηνοθεσία και το μοντάζ να μη μπορούν να βάλουν σε μια τάξη την ατάκτως ειρημένη πλοκή, ενώ παρατηρούμε και αρκετές “ευκολίες” που δύσκολα παραβλέπονται.
  Όσο για τις ερμηνείες, δύσκολα μπορούμε να κρίνουμε άλλους πέραν των Kit Harington και Mark Gatiss, οι οποίοι είναι ικανοποιητικοί αλλά τίποτα περισσότερο, μιας και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων οι Peter Mullan, Liv Tyler και Tom Cullen, εμφανίζονται ελάχιστα.

  Για να είμαι ειλικρινής, αν υπάρχει κάτι που μου έμεινε από το Gunpowder είναι η επιβεβαίωση ότι μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες που έχει πλήξει την ανθρωπότητα είναι οι οργανωμένες θρησκείες, αυτή η παράλογη ανάγκη όχι να πιστεύουμε σε κάτι ανώτερο αλλά θεωρούμε ότι το δικό μας πιστεύω είναι και το μοναδικό ορθό. 

  Όσο για τη σειρά, αν δε κρατιέστε μέχρι τον 8ο κύκλο του Game of Thrones και θέλετε απαραίτητα μια δόση Jon Snow, ρίξτε της μια ματιά, αλλά αν θέλετε να μάθετε ιστορία, καλύτερα ανοίξτε κάνα βιβλίο.

  Αλέξανδρος Κυριαζής.  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: TV Series Review: Gunpowder (season 1) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top