F Οι 10 καλύτεροι ρόλοι του Tony Leung - FilmBoy Οι 10 καλύτεροι ρόλοι του Tony Leung - FilmBoy
  • Latest News

    Οι 10 καλύτεροι ρόλοι του Tony Leung


    O Tony Leung Chiu Wai είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους Ασιάτες ηθοποιούς παγκοσμίως, κυρίως μέσω των συνεργασιών του με μια σειρά από εξαιρετικούς σκηνοθέτες, όπως οι Ang Lee, Hou Hsiao Hsen, John Woo και Wong Kar Wai
    Ο Leung, ο οποίος κάνει επίσης καριέρα ως τραγουδιστής, έχει γίνει αποδέκτης διθυραμβικών σχολίων από κριτικούς και κοινό για την ικανότητά του να παρουσιάζει, με πειστικότητα, πλειάδα διαφορετικών ρόλων, μια ικανότητα που εντείνεται από το γεγονός πως μιλάει άψογα Καντονέζικα, Αγγλικά και Ισπανικά.

    Εδώ και πολλά χρόνια είναι ένας από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς στην ΝΑ Ασία και θεωρείται από τους περισσότερους, ως ο καλύτερος ηθοποιός του Χονγκ Κονγκ της γενιάς του, καθώς και ένας από τους ομορφότερους άνδρες του κόσμου. 
    Ακολουθεί μια λίστα με τους καλύτερους ρόλους του, σε χρονολογική σειρά.


    1. Η Πόλη της Θλίψης (Hou Hsiao Hsen, 1989)



    Το σενάριο περιγράφει τις εμπειρίες της οικογένειας Lin κατά την διάρκεια της ταραγμένης περιόδου που προέκυψε μετά το 1945, όταν ο ιαπωνικός στρατός αποσύρθηκε από την Ταϊβάν μετά από 51 χρόνια, μέχρι το 1949 και την απόσχιση της Ταϊβάν από την Κίνα.

    Ο Leung υποδύεται τον μικρότερο αδερφό της οικογένειας, ο οποίος απέφυγε την στράτευση επειδή ήταν κουφός και τυφλός λόγω ενός ατυχήματος όταν ήταν παιδί. 
    Παρ' όλους τους φυσικούς περιορισμούς του όμως, είναι ο πιο έξυπνος από τα παιδιά της οικογενείας και ο μόνος που αντιλαμβάνεται πραγματικά την πολιτική κατάσταση, με αποτέλεσμα την σχέση του με αντικυβερνητικούς ακτιβιστές.

    Ο χαρακτήρας του Leung αντιπροσωπεύει την πολιτικά κατάσταση της Ταϊβάν την περίοδο εκείνη, καθώς καταλήγει ως θύμα των περιστάσεων, παρά τον σθεναρό του αγώνα για προσωπική ανεξαρτησία. 
    Η απόδοσή του είναι ένα από τα καλύτερα στοιχεία της ταινίας, καθώς αποδίδει, με εκπληκτικό τρόπο, έναν εξαιρετικά απαιτητικό ρόλο.


    2. Chungking Express (Wong Kar Wai, 1994)



    Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από δύο αστυνομικούς, οι οποίοι ερωτεύονται δύο διαφορετικές γυναίκες. 
    Ο Leung παίζει τον αστυνόμο 663, ο οποίος έχει μόλις χωρίσει από την κοπέλα του και γνωρίζει μια εκκεντρική σερβιτόρα, την Fei, η οποία τον ερωτεύεται.

    Ο Leung υποδύεται έναν χαρακτήρα που αποτυπώνει τα αποτελέσματα των ενεργειών της Fei. 
    Η απόδοση του σιωπηρού, σκληρού άνδρα που ενδιαφέρεται για μία γυναίκα αλλά διστάζει να εκφράσει τα συναισθήματά του, είναι εκπληκτική.


    3. Το Αγόρι με την Άμαξα (Ahn Hung Tran, 1994)



    Η ταινία εκτυλίσσεται στην πόλη Ho Chi Minh, όπου ένας 18χρονος Βιετναμέζος εν ονόματι Cyclo οδηγάει ένα ταξί-ποδήλατο για να βγάλει τα προς το ζην. 
    Κάποια στιγμή, κάποιος κλέβει το όχημα και ο νεαρός βρίσκεται στο έλεος ενός γκάγκστερ-ποιητή, ο οποίος τον οδηγεί στον κόσμο του εγκλήματος, με απώτερο σκοπό να εκπορνεύσει την αδερφή του.

    Ο Leung υποδύεται τον προαγωγό-ποιητή, οποίος διχάζεται ανάμεσα στην αγάπη και την σκληρότητα, σε μία συγκλονιστική αντίθεση. 
    Η αγάπη που νιώθει για αυτόν η αδερφή του Cyclo, παρά το γεγονός πως την εκμεταλλεύεται πλήρως, ήταν ένα από τα πρώτα δείγματα των μετέπειτα ρόλων του, στους οποίους θα υποδυόταν το αντικείμενο του πόθου.


    4. Ευτυχισμένοι Μαζί (Wong Kar Wai, 1997)



    Οι Lai Yiu-fai και Ho Po Wing είναι εραστές, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Αργεντινή. 
    Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ο Ho εγκαταλείπει τον Lai και εκείνος, μην έχοντας αρκετά χρήματα για να γυρίσει πίσω, αναγκάζεται να δουλέψει ως «υποδοχή» σε ένα μπαρ, ο ιδιοκτήτης του οποίου του παρέχει ένα μικρό δωμάτιο στο πίσω μέρος του κτιρίου.

    Ο Ho βγαίνει με μία σειρά από άνδρες, ώσπου μια μέρα επισκέπτεται τον Lai, όντας τραυματισμένος. 
    Εκείνος τον φροντίζει και αν και χάνει την δουλειά του, καταφέρνει να βρει μια άλλη σε ένα κινέζικο εστιατόριο. 
    Εκεί γνωρίζει τον Chang.

    Ο Tony Leung υποδύεται τον Lai, έναν μελαγχολικό άνδρα που κρατάει τα συναισθήματά του κρυμμένα ενώ προσπαθεί να επιβιώσει σε μία ξένη χώρα και εν μέσω μιας άδικης σχέσης. 
    Επιπλέον, ο Wai τον χρησιμοποίησε ως τον κύριο αφηγητή της ιστορίας, με τον Leung να αποδίδει εξαιρετικά και στους δύο ρόλους. 
    Τέλος, η απόδοση ενός ομοφυλόφιλου άνδρα αντί του συνηθισμένου ρόλου του ως Δον Ζουάν, απέδειξε την ικανότητα του να υποδύεται το ίδιο άριστα, εκ διαμέτρου διαφορετικούς ρόλους.


    5. Τα Λουλούδια της Σαγκάης (Hou Hsiao Hsien, 1998)



    Στα τέλη του 19ο αιώνα, η Σαγκάη είναι χωρισμένη σε ζώνες επιρροής ξένων κρατών. 
    Στην βρετανική ζώνη, μια σειρά από πολυτελή «Σπίτια των Λουλουδιών» εξυπηρετούν τις ανάγκες της ανδρικής ελίτ. 
    Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν είχαν δικαίωμα να επισκέπτονται τους οίκους ανοχής, και τα συγκεκριμένα σπίτια ήταν η μόνη τους επιλογή για διασκέδαση. 
    Δεν επισκέπτονταν, όμως, τα σπίτια μόνο για την παρέα των εταίρων, αλλά και για να καπνίσουν όπιο, να δειπνήσουν και να παίξουν Mahjong. 
    Οι γυναίκες που δούλευαν εκεί ήταν γνωστές ως «τα Λουλούδια της Σαγκάης»

    Ο Tony Leung υποδύεται τον όμορφο νεαρό Wang, τον πατρόνα της Crimson, μία εκ των εταίρων. 
    Κάποια στιγμή όμως παίρνει υπό την αιγίδα του και την Jasmin, βυθίζοντας την ζωή της πρώτης στο χάος.

    Μέσα στο άκρως μινιμαλιστικό σύμπαν του Hou, οι δυνατότητες του Leung για να λάμψει είναι ελάχιστες, πέρα από την εξωτερική του εμφάνιση. 
    Παρόλα αυτά, η απεικόνιση του ανδρικού σωβινισμού και οι σκηνές όπου εκρήγνυται από θυμό, όπως και οι μετέπειτα, όπου συμφιλιώνεται, είναι εντυπωσιακές, σε απόλυτο συντονισμό με το κινηματογραφικό στυλ του Hou.


    6. The Longest Nite (Patrick Yau, 1998)



    H ιστορία εκτυλίσσεται στο Μακάο, όπου δύο αντίπαλες «τριάδες» είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν ανακωχή. 
    Η προσπάθεια όμως συναντά εμπόδια επειδή ο ένας από τους δύο αρχηγούς, ο Lung, μαθαίνει μία φήμη πως ο αντίστοιχος του, ο Brother K έχει θέση σε κίνηση ένα σχέδιο για την δολοφονία του. 
    Ο δεύτερος αρνείται, και στέλνει τον Sam, έναν διεφθαρμένο αστυνομικό ο οποίος ουσιαστικά δουλεύει για αυτόν, να ερευνήσει. 
    Οι βίαιες ενέργειες όμως του Σαμ, περιπλέκουν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.

    Ο Leung υποδύεται τον Sam, έναν απαίσιο χαρακτήρα, ο οποίος δεν διαφέρει σε τίποτα από έναν γκάνγκστερ, αν και δουλεύει για την αστυνομία. 
    Ο χαρακτήρας τους ξεκινά σαν εξαιρετικά ρηχός, με την μόνη του έγνοια να είναι να χτυπήσει και να βασανίσει όποιον βρει μπροστά του. 
    Όσο όμως εκτυλίσσεται η ιστορία, ο ρόλος του αποκτά βάθος, το οποίο προκύπτει από την σύγχυση που του προκαλούν τα στοιχεία που ανακαλύπτει. 
    Ο Leung απεικονίζει και τα δύο σκέλη του χαρακτήρα του εξαιρετικά.


    7. Ερωτική Επιθυμία (Wong Kar Wai, 2000)



    Στο Χονγκ Κονγκ του 1962, δύο γείτονες, οι Chow και Su, συνάπτουν μια περίεργη σχέση όταν συνειδητοποιούν πως οι σύζυγοι τους είναι εραστές. 
    Προσπαθώντας να κατανοήσουν την απιστία τους, έρχονται όλο και πιο κοντά, παρά την κριτική της συντηρητικής κοινωνίας του '60. 
    Αποφασίζουν όμως, να κρατήσουν την σχέση τους πλατωνική.

    Ο Leung παίζει έναν ελκυστικό, μυστηριώδη και σιωπηρό άνδρα, ο οποίος δείχνει πραγματικά κομψός με την αψεγάδιαστη εμφάνισή του. 
    Παρόλα αυτά, είναι σκλάβος της διστακτικότητάς του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα μία ανολοκλήρωτη σχέση.

    Για ακόμη μια φορά, ο Leung είναι εξαιρετικός σε έναν λακωνικό ρόλο, ο οποίος του χάρισε και το Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στις Κάνες, ανάμεσα σε μια πληθώρα άλλων βραβείων.


    8. Ο Άνθρωπος του Νόμου (Andrew Lau, 2002)



    Το εξαιρετικό αυτό αστυνομικό θρίλερ περιστρέφεται γύρω από δύο «διπλούς πράκτορες» και την απελπισμένη προσπάθειά τους να κρατήσουν την πραγματική τους ταυτότητα κρυφή και παράλληλα να πετύχουν τους στόχους τους. 
    Ο Chen Yin Wang επιλέχτηκε κατά τις μέρες του στην Ακαδημία της Αστυνομίας να εισχωρήσει στην συμμορία του πιο διαβόητου κακοποιού της περιοχής, του Sam. 
    Από την άλλη πλευρά, ο Sam έχει ακολουθήσει την ίδια τακτική με τον Lau Kin Ming.

    Ο Leung υποδύεται έναν πολυεπίπεδο χαρακτήρα ως Chen, ο οποίος παριστάνει τον κακοποιό σχεδόν από την εφηβεία του και το συσσωρευμένο άγχος του είναι έτοιμο να εκραγεί. 
    Η απόδοση ενός ανθρώπου που υποφέρει από κρίση ταυτότητας είναι εκπληκτική ενώ παράλληλα κλέβει την παράσταση στις σκηνές που η αγωνία του φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα, καθώς προσπαθεί να κάνει την δουλειά του χωρίς να φανερώσει το ποιος πραγματικά είναι.


    9. 2046 (Wong Kar Wai, 2004)



    Ο δημοσιογράφος Chow Mo Wan γράφει ένα μυθιστόρημα με τον τίτλο 2046, το οποίο καταπιάνεται με τους επιβάτες ενός τραίνου που ταξιδεύει με σκοπό την αναζήτηση των χαμένων αναμνήσεών τους. 
    Η ιστορία ξεκινά στο μέλλον, στο 2046, και σταδιακά μετατρέπεται σε ένα ταξίδι στις αναμνήσεις του Wan, όπου κάθε στάση συμβολίζει μια γυναίκα του παρελθόντος του.

    Ο Wong Kar Wai βασίζει την ταινία στον Tony Leung, ο οποίος υποδύεται τον Chow Mo Wan, και αυτός ανταποδίδει με τον καλύτερο τρόπο ως ένας Δον Ζουάν που αναπολεί ένα παρελθόν που δεν μπορεί ούτε να ξεχάσει ούτε να αλλάξει.

    Ο Leung παρουσιάζει έναν χαρακτήρα του οποίου η σαρκαστική διάθεση, οι ψυχροί τρόποι και το πονηρό χαμόγελο εμφανίζονται μόνο για να κρύψουν τις αδυναμίες του και την μόνιμη έλλειψη ολοκλήρωσης.


    10. Προσοχή: Πόθος (Ang Lee, 2007)



    Σε αυτήν την ιστορία που εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές περιόδου κατά την διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής της Κίνας, η Wong Chia Chi είναι μια φοιτήτρια που βρίσκεται εν μέσω ενός σχεδίου δολοφονίας του Yee, ενός υποστηρικτή των Ιαπώνων, ο οποίος, κάποια στιγμή, γίνεται αρχηγός της μυστικής αστυνομίας. 
    Ο ρόλος της είναι να εισχωρήσει στον κύκλο του, να τον σαγηνεύσει και να βάλει τις βάσεις για την δολοφονία του από τους συντρόφους της, της Αντίστασης.

    Η αποστολή της όμως παίρνει διαφορετική τροπή λόγω των σεξουαλικών ορέξεων του Yee, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μια άκρως ερωτική σχέση μεταξύ των δύο, και τις έριδες μεταξύ των μελών της Αντίστασης.

    Σε αυτόν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στο πάθος και τον κίνδυνο, ο Leung υποδύεται τον Mr. Yee, ο οποίος ακροβατεί μεταξύ των δύο, με το πρώτο να καταλήγει ως ο αδιαμφισβήτητος νικητής. 
    Ο Yee παρουσιάζει μια εικόνα ενός ανθρώπου αριστοκρατικού, ελκυστικού και στυγνού, την οποία όμως χρησιμοποιεί για να κρύψει την συνεχή αγωνία που προκύπτει από το γεγονός πως έχει προδώσει τους συμπατριώτες του και την προσπάθεια του να αποδείξει στους Ιάπωνες πως είναι πραγματικός σύμμαχός τους, χωρίς να σκοτωθεί κατά την διάρκεια.

    Ο Ang Lee άντλησε τα μέγιστα από την σεξουαλικότητα του Leung, συμπεριλαμβάνοντας στην ταινία μια σειρά από γραφικότατες, εκτενείς σκηνές σεξ μεταξύ αυτού και της Wei Tang, η οποία υποδύεται την Wong Chia Chi.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οι 10 καλύτεροι ρόλοι του Tony Leung Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top