F Κριτική: Lucky - FilmBoy Κριτική: Lucky - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Lucky



    Ο πρόσφατα εκλιπών Harry Dean Stanton (Seven Psychopaths), ήταν ένας ηθοποιός τον οποίο αγαπήσαμε μέσα από τους πολλούς δεύτερους ρόλους και τα ακόμα περισσότερα περάσματα σε κάθε είδους ταινία και σειρά, παίζοντας παντού. 
    Από το Godfather II και το Alien, μέχρι το Twin Peaks, το Green Mile, ακόμα και τους Avengers
    Εκεί όμως που θαυμάσαμε το υποκριτικό του ταλέντο, ήταν όταν πρωταγωνίστησε στο εξαιρετικό Paris Texas.

    Στο Lucky τώρα, θυμίζοντας κάτι από εκείνον τον ρόλο, ερμηνεύει έναν άντρα στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο οποίος όμως αντιστέκεται στη σήψη του χρόνου, και παλεύει με όσες δυνάμεις έχει για να ζήσει ελεύθερος. 
    Όπως έκανε και ο ίδιος, ο οποίος παρέμεινε παραγωγικός μέχρι τις τελευταίες στιγμές του.

    Στα της ταινίας, ο ηθοποιός John Carroll Lynch (γνωστή φάτσα με πολλούς β’ ρόλους σε διάσημες ταινίες), κάνει εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. 
    Με χαμηλούς ρυθμούς που φέρνουν στο μυαλό το Paris Texas, επικεντρώνεται στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή, και μας δίνει την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη φθορά της ηλικίας και τις φοβίες που αρχίζουν να τον κατακλύζουν, ώστε να παραμείνει πραγματικά ζωντανός. 

    Όλα αυτά όμως μέσα από ένα αισιόδοξο πλαίσιο που μας χαρίζει γέλιο, εκμεταλλευόμενο και ένα αρκετά ωραίο σενάριο με έξυπνες ατάκες, ενώ παράλληλα καταφέρνει να φιλοσοφήσει με πολλές συζητήσεις γύρω από τη ζωή και το θάνατο. 


    Κυρίως όμως μας συγκινεί με τον σεβασμό που δείχνει απέναντι στον ήρωα του, δίνοντας ένα γλυκόπικρο αίσθημα νοσταλγίας, το οποίο γίνεται ακόμα πιο έντονο μετά την είδηση του θανάτου του Stanton.

    Δίπλα στον πρωταγωνιστή, σαν να έχουν έρθει να τον αποχαιρετήσουν, συναντάμε τον David Lynch (αρκετές συνεργασίες σε ταινίες και τελευταία με τη σειρά Twin Peaks), ο οποίος σε ρόλο ηθοποιού συμμετέχει και σε κάποιες από τις πιο διασκεδαστικές σκηνές, ενώ ένα μικρό πέρασμα κάνει και ο Tom Skerritt (A Hologram for the King), συμπρωταγωνιστής του στο Aliens.

    Και ο ίδιος ο Stanton όμως φαίνεται να μας αποχαιρετά, με μια υπέροχη ερμηνεία σε έναν ρόλο που θαρρείς ότι περικλείει ολόκληρη τη ζωή και την καριέρα του. 

    Και τελικά, μέσα από αυτή την πολύ όμορφη και ανθρώπινη ταινία, η οποία συνδυάζει το γέλιο, τις φιλοσοφικές συζητήσεις, τις αναμνήσεις του πρωταγωνιστή και τις φοβίες του, καταφέρνει να μεταδώσει μια θετική στάση απέναντι στο αναπόφευκτο. 

    Και ποια είναι αυτή; 
    Όπως μας λέει, να χαμογελάμε.
    Στους κινηματογράφους από 23 Νοεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Lucky Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top