F Κριτική: Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης - Kedi - FilmBoy Κριτική: Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης - Kedi - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης - Kedi




    Παιχνιδιάρες και αξιολάτρευτες ή απόμακρες και ψυχρές; 
    Τα αμφιλεγόμενα τετράποδα γίνονται πρωταγωνιστές στη μεγάλη οθόνη, μας αποκαλύπτουν την γοητευτική φύση τους και παραδίδουν αφοπλιστικά μαθήματα αγάπης.

    Η Τουρκάλα σκηνοθέτρια Τσεϊντά Τορούν ντεμπουτάρει με ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στις γάτες, πλημμυρίζει τη μεγάλη οθόνη με ομορφιά, τσαχπινιά και ζεστά συναισθήματα, ενώ βρίσκει την ευκαιρία να μας ξεναγήσει στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη. 
    Οδηγός μας επτά διαφορετικές γάτες που ζουν ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες άλλες γάτες που περιφέρονται ελεύθερα στη πόλη. 

    Η Τορούν παρουσιάζει ξεχωριστά την καθεμία σκιαγραφώντας την συναρπαστική προσωπικότητα αυτού του τόσο ανεξάρτητου ζώου, ενώ παράλληλα αφηγείται τις ιστορίες των ανθρώπων που ζουν μαζί τους. 
    Έτσι τρυπώνει με την κάμερα στα σοκάκια, τις αγορές, τα μαγαζιά και τα σπίτια  ξεδιπλώνοντας ένα πανέμορφο οδοιπορικό στις γειτονιές της πόλης όπου ακολουθεί τα χαριτωμένα τετράποδα καταγράφοντας διασκεδαστικά τις αξιολάτρευτες ροζ μυτούλες και τα παιχνιδιάρικα γουργουρίσματα τους.

    Η Τορούν δεν στέκεται μόνο στην γοητεία και τις αρετές του ζώου αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και στοχάζεται αισθαντικά πάνω στην ιδιαίτερη και πολύτιμη σχέση τους με τον άνθρωπο, δίνοντας κοινωνικές ή ακόμα και φιλοσοφικές προεκτάσεις.



    Οι άνθρωποι που ζουν με τις γάτες, εξιστορούν τα κατορθώματα τους και εξηγούν τη σημασία αυτής της τόσο ιδιαίτερης σχέσης μέσα από περιστατικά που θυμίζουν άλλοτε μικρά θαύματα κι άλλοτε ρεαλιστικές σκηνές από τη καθημερινότητα που δεν είναι πάντα ρόδινη.

    Ένας καταστηματάρχης βρίσκει καταφύγιο στη γάτα του όπου όπως λέει αποφορά όλη την αρνητική ενέργεια, μία γυναίκα θεραπεύει τα ψυχικά της τραύματα φροντίζοντας γάτες την ίδια στιγμή που ένας άντρας θυμάται μια απίθανη σύμπτωση όπου χάριν μιας γάτας σώθηκε από μία οικονομική καταστροφή.

    Με μαγευτικά πανοραμικά πλάνα της πόλης, υπέροχες λήψεις του Βοσπόρου κι ένα ταξιδιάρικο σάουντρακ, οι «Γάτες της Κωνσταντινούπολης» μας διασκεδάζουν με τα καμώματα τους, γεμίζουν με τρυφερά συναισθήματα τις καρδιές μας και μας υπενθυμίζουν τις απλές αλλά μεγάλες αξίες της ζωής.

    Στους κινηματογράφους από 9 Νοεμβρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Οι Γάτες της Κωνσταντινούπολης - Kedi Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top