F Κριτική: Η Λεπίδα του Αθάνατου - Blade of the Immortal (Mugen no jûnin) - FilmBoy Κριτική: Η Λεπίδα του Αθάνατου - Blade of the Immortal (Mugen no jûnin) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Λεπίδα του Αθάνατου - Blade of the Immortal (Mugen no jûnin)



    Ένα νεαρό κορίτσι στην Ιαπωνία ορκίζεται εκδίκηση για τη δολοφονία του πατέρα της, και στρέφεται για βοήθεια σε έναν μυθικό και αθάνατο σαμουράι για να εκπληρώσει τον όρκο της.

    Ο Takashi Miike συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει ταινίες με μεγάλη συχνότητα, με αποτέλεσμα αυτή να διαφημίζεται ως η ταινία νούμερο 100 (!), το οποίο είναι σίγουρο ένα εντυπωσιακότατα επίτευγμα από μόνο του, πόσο μάλλον για έναν σκηνοθέτη 57 χρονών. 

    Στη συγκεκριμένη ταινία, ο Miike παίρνει σαν βάση τη σειρά manga με την ίδια ονομασία, για να φτιάξει μια ιστορία εκδίκησης. 
    Με αυτή την αφορμή, στήνονται εντυπωσιακές μονομαχίες μεταξύ σαμουράι με πολλές σκηνές καλογυρισμένης δράσης, καθώς λίγες είναι οι περιπτώσεις όπου παρατηρούμε μια υπερβολή στο μοντάζ και μια χαοτική εναλλαγή εικόνων. 

    Ο σκηνοθέτης μάλιστα επιλέγει να περιορίσει την απεικόνιση των πολύ βίαιων σκηνών, και παρόλο που υπάρχουν πολλά «κοφτερά» σημεία και μια μεγάλη ποικιλία αιχμηρών όπλων, δεν πέφτει στην παγίδα του splatter και κάνει την παρακολούθηση υποφερτή, χωρίς να τρομοκρατεί το κοινό του.

    Από την άλλη, η διάρκεια της ταινίας είναι αρκετά μεγάλη και αναπόφευκτα υπάρχει μια τάση επανάληψης με τις συνεχείς μονομαχίες και τους αντιπάλους που εμφανίζονται σταδιακά μπροστά στον πρωταγωνιστή. 
    Όσοι αρέσκονται στις ξιφομαχίες μάλλον θα το διασκεδάσουν, αλλά γενικότερα υπάρχει μια λούπα στην όλη διαδικασία. 


    Σεναριακά πάντως κάνει μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τον ήρωα του πέρα από τις σκηνές δράσης, ανάλογα και με τους διαφορετικούς αντιπάλους που αντιμετωπίζει, ώστε να βλέπουμε κάθε φορά κάτι παραπάνω από τον χαρακτήρα του. 

    Βασικός άξονας πάντα είναι οι τύψεις που κουβαλάει και ο πόνος που τον ακολουθεί από το παρελθόν, και όντας σχεδόν καταδικασμένος θα λέγαμε στην αθανασία, ψάχνει να βρει τη λύτρωση. 
    Σε αυτόν τον ρόλο βρίσκουμε τον Takuya Kimura (Space Battleship Yamato), ο οποίος πέρα από τις πολεμικές του ικανότητες, πείθει και για το βάθος του ήρωα.  

    Σε όποιον αρέσουν τα παραπάνω στοιχεία (Ιαπωνία, ξιφομαχίες, σαμουράι) μάλλον θα περάσουν αρκετά όμορφα παρακολουθώντας μια ιστορία εκδίκησης με έναν σαμουράι-Wolverine.

    Στους κινηματογράφους από 5 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Λεπίδα του Αθάνατου - Blade of the Immortal (Mugen no jûnin) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top